Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Lietuvoje vieši Marina Tarkovskaja


Kronika


7 MD

Share |
Sesuo ir brolis, Marina ir Andrejus Tarkovskiai
Šiandien, birželio 25 dieną, minimas poeto Arsenijaus Tarkovskio gimtadienis. Poetas ir jo sūnus kino režisierius Andrejus Tarkovskis bus prisimenami renginiuose, vyksiančiuose Molėtų Etnokosmologijos muziejuje.

Muziejaus kino salėje bus rodomas Andrejaus Tarkovskio pagal Stanisławo Lemo mokslinės fantastikos romaną sukurtas filmas „Soliaris“, kuriame pagrindinį Kriso vaidmenį sukūrė aktorius Donatas Banionis. Filmą pristatys ir savo įžvalgomis apie jį bei jo sukūrimo aplinkybes dalysis režisieriaus sesuo Marina Tarkovskaja ir Andrejaus Tarkovskio kolega režisierius Aleksandras Gordonas. Paklausta apie tai, kaip regi sūnaus paklydėlio sugrįžimą primenančią sceną šiame filme, M. Tarkovskaja yra sakiusi: „Ši filmo scena veikiausiai rodo, kad „Soliaris“ pagaliau suranda ryšį su Okeanu. Okeanas šitą salelę Krisui sukūrė iš jo vidinio pasaulio, jo dvasios. Juk sala iškyla bekraščiame ir paslaptingame okeane. Saloje yra ir namas, ir tėvas - tiksliai įgyvendinta matrica. Bet Okeanas taip pat palieka klaidų, lygiai taip, kaip klysti leido sau žmonės - lietus ima lyti namo viduje, o ne išorėje. Juk ir Hari suknelė pasirodė esanti be užtrauktuko... Visa tai labai svarbios smulkmenos šiame filme!“

 

Vakare po žvaigždėtu dangumi Arsenijaus Tarkovskio eiles skaitys Rusų dramos teatro aktoriai Jurijus Ščiuckis ir Artūras Aleksejevas. Atsiminimais apie tėvą dalysis M. Tarkovskaja. Dviejų filmų apie Arsenijų Tarkovskį autorius Viačeslavas Amirchanjanas kalbės apie poeto kūrybą. Jei lis lietus, poezijos skaitymai persikels arčiau žvaigždžių, į viršutinį Etnokosmologijos muziejaus stiklinį aukštą.

 

Atvykusieji į renginius taip pat turės galimybę susipažinti su Etnokosmologijos muziejaus ekspozicija ir, jei bus saulėta, pažvelgti į saulę pro teleskopą.

 

Šis renginys yra VšĮ „Meno avilys“ pristatomo ciklo „Įamžintas laikas“ dalis. Poetui Arsenijui Tarkovskiui ir kino režisieriui Andrejui Tarkovskiui skirtame renginių cikle numatyti atsiminimų vakarai, vaidybinių bei dokumentinių filmų peržiūros, poezijos skaitymai birželio 23 d. - liepos 3 d. Vilniuje, Molėtuose, Klaipėdoje, Palangoje ir Nidoje. Programa skelbiama „Meno avilio“ svetainėje www.menoavilys.org

 

VšĮ „Meno avilys“ inf.


 

 

„7 meno dienos“ Nr.25 (901), 2010-06-25

Versija spausdinimui

Komentarai

uERFDCaFyt, 2013-06-11 01:19

This is just the perfect aneswr for all of us

ZmnTHaFHxrInRPEM, 2011-06-24 00:04

A wonderful job. Super heplful information.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti