Lietuvos rusų dramos teatras kviečia į pažintį su kino šokiu

7 MD
Naktį iš birželio 19-os į 20-ąją Vilniuje ketvirtą kartą šurmuliuos „Tebūnie naktis“ renginiai. Vilniečiams ir miesto svečiams duris pažinčiai su kino šokiu atvers ir Lietuvos rusų dramos teatras.

21 val. žiūrovai turės neeilinę progą susipažinti su kino šokio programa – Didžiojoje salėje bus parodyti geriausi kelių dešimtmečių filmai apie šiuolaikinį šokį, filmuoti žinomų ir pradedančių choreografų iš Jerevano, Rygos, Kišiniovo, Vilniaus, Vladivostoko, Minsko, Maskvos, Novosibirsko ir kitų miestų. Seansus pristatys žurnalistė, šokio teoretikė iš Maskvos Jekaterina Vasenina.

 

Iki pirmos nakties veiks ir lankytojų lauks Rusų dramos teatro kavinaitė su jaukiu balkonėliu ir vaizdu į vieną centrinių  miesto arterijų – Basanavičiaus gatvę. Po filmų seansų, 23 val., čia įvyks gyvos muzikos koncertas. Duke’o Ellingtono, Antonios Carlos Jobim, Johno Coltrane’o, Miles’o Daviso, Billie Holiday ir kitų džiazo legendų kūrinius atliks solistė Indrė Jurgelevičiūtė, saksofonininkas Remigijus Rančys ir gitaristas Saulius Križinauskas.

 

Kino šokis – tai kinas, kuris kalba vaizdiniais. Meninė jo užduotis neapsiriboja šokiu. Choreografija čia ieško šokio išdėstymo laike ir erdvėje. Filmas tampa ne dokumentu, o nauju meno kūriniu, kuriame choreografija kuriama specialiai kamerai. Svarbiausia, kad priemonės, kurias siūlo kino šokis, padėtų įgyvendinti idėjas. Šio žanro pradininke laikoma amerikiečių režisierė Мaja Deren. 1940 m. ji sužadino žmonių domėjimąsi šiuolaikinio šokio pasauliu. Аnglijoje prie šiuolaikinio šokio populiarinimo daug prisidėjo televizijos kanalas BBC. Jo eteryje gimė filmų ir laidų serijos, kurios sujungė menines režisierių ir choreografų pajėgas. Žemyninėje Europoje šias tradicijas tęsia kanalai „Mezzo“ ir „Arte“.

 

Kino šokis Rusijoje – iki šiol neatrasta šiuolaikinio meno sritis. Tačiau teatro žurnalistės ir šokio teoretikės Jekaterinos Vaseninos iš Maskvos dėka į Vilnių atvyksta geriausi iš archyvuose rastų šokio filmų, sukurtų per pastaruosius du dešimtmečius. Filmų trukmė – nuo 3 iki 30-ies minučių.

 

Kiekvieną filmą lydės pasakojimas apie jį kūrusią šokio grupę, jos menines užduotis ir ypatumus. Projekto „Kinošokis“ iniciatorė, knygos „Šiuolaikinis Rusijos šokis. Dialogai“ (Maskva, 2005) autorė Vasenina žiūrovams papasakos apie šiuolaikinio šokio situaciją Rusijoje ir atsakys į klausimus.

 

Į seansą registruokitės el. paštu [email protected]

 

LRDT inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.