Naujas vasaros muzikos festivalis Vilniuje

Goda Rupeikaitė
Liepos 7 d. „Šokio teatre“ Vilniuje prasidės ir dešimt dienų tęsis pirmasis „Naujosios muzikų kartos“ vasaros festivalis, pristatysiantis aktyviai įvairiose pasaulio šalyse koncertuojančius jaunosios kartos muzikantus.

Kiekvieną vakarą vyksiančiuose koncertuose atlikėjai iš Lietuvos, JAV, Jungtinės Karalystės, Austrijos, Ukrainos, Rusijos ir kitų šalių atliks įvairias programas: nuo klasikos iki džiazo kompozicijų, nuo kūrinių fortepijonui iki kompozicijų bajanui ir gitarai. Pasak festivalio meno vadovo pianisto Kasparo Uinsko, rengiant programą buvo atsižvelgta į tai, kad koncertų pasiklausyti galėtų ateiti ir klasikinės muzikos mėgėjai profesionalai, ir tie, kurie galbūt pirmą kartą nuspręs susipažinti su klasikine muzika, todėl į svečių repertuarą yra įtraukti įvairūs kūriniai. „Viena galiu užtikrinti – jie visi bus atlikti aukščiausiu lygiu“, – sakė K. Uinskas.

 

Net trys iš dešimties koncertų bus skirti kompozitoriaus F. Chopino kūrybai minint jo 200-ąsias gimimo metines. Šio kompozitoriaus Pirmojo koncerto versija fortepijonui ir styginių kvintetui skambės tiek atidarant, tiek uždarant festivalį. Bus galima išgirsti pianistų K. Uinsko ir Ingolfo Wunderio (Austrija) šio koncerto traktuotes. Dar vienas muzikantas, atliksiantis F. Chopino kūrinius – tai Lietuvoje jau gerai žinomas 24-erių pianistas iš Rusijos Miroslavas Kultyševas, koncertuojantis tarptautinėje scenoje su žymiais pasaulio dirigentais, kaip antai V. Gergijevas, V. Aškenazy ir kt. Be jau minėtų atlikėjų, festivalyje bus galima pasiklausyti dar vieno Lietuvos publikai gerai pažįstamo pianisto Aleksejaus Griniuko (Jungtinė Karalystė) skambinimo.

 

Trys koncertai bus skirti kamerinei smuiko muzikai. Tarptautinių festivalių laureatai iš Šveicarijos, Ukrainos ir Vokietijos grieš akompanuojant jau minėtiems pianistams bei pianistui iš Lietuvos Aidui Puodžiukui.

 

Klasikinei festivalio programai paįvairinti skirti du labiau egzotiški vakarai: bajano rečitalis ir gitaros džiazo koncertas. Bajano virtuozas iš Ukrainos Aleksanderis Hrustevichius atliks šiam instrumentui adaptuotą A. Vivaldi „Metų laikų“ versiją. Džiazo gitaristas iš Nyderlandų Wimas den Herderis į Lietuvą atvyksta pirmą kartą, o džiazo mėgėjams yra žinomas atliktais žymaus džiazo pianisto Oskaro Petersono improvizacijų perdirbiniais gitarai. Šis muzikantas žada ne tik koncertą, bet ir savitą šou – improvizacijoms pritardamas savo paties pasirodymų įrašais.

„Naujosios muzikų kartos“ vasaros festivalis K. Uinskui – savotiškas svajonės išsipildymas. Pianistas pasakojo, kad dalyvaudamas įvairiuose užsienio festivaliuose svajodavo tokį renginį kada nors išvysti Lietuvoje. Šis naujasis festivalis ypatingas ne tik koncertais kiekvieną vakarą dešimt dienų iš eilės, bet taip pat savo programa „Akademija“, kur visi norintys galės dalyvauti festivalio svečių vedamuose meistriškumo kursuose. K. Uinskas pabrėžė, kad šio renginio tikslas – suteikti galimybę dalyvauti ir su muzikos gimimo paslaptimis iš arti susipažinti visiems norintiems: tiek muzikos mokyklų ir LMTA studentams, tiek neprofesionalams. Pristatydamas šią idėją festivalio meno vadovas ją lygino su kino filmu: vienokia patirtis yra žiūrėti kino filmą teatre, kitokia – pačiam pabuvoti filmavimo aikštelėje. Meistriškumo pamokos vyks dienomis ir, K. Uinsko nuomone, tai stiprus impulsas ir unikali galimybė mokiniams ir studentams iš arti pamatyti garsius, aktyviai koncertuojančius kolegas. Taip pat kursų idėjos autorius pabrėžė, kad tai puikus akstinas jauniems muzikantams dirbti vasarą, kai atostogos bei mažiau aktyvus koncertinis sezonas leidžia atsipalaiduoti.


 


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.