Šventiškas naujasis operos ir baleto teatro sezonas

Goda Rupeikaitė
Birželio 4 d. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre buvo pristatytas naujasis, 2010–2011 metų koncertinis sezonas. Šiame šventiniame sezone gausu jubiliejų ir įsimintinų sukakčių, kurių spektras – nuo 20 iki 120 metų.

Pagrindinės šventinės sukaktys – Lietuvos operos 90-metis ir Lietuvos baleto 85-metis – bus pažymėtos ypatingais renginiais, kur bene pagrindinis šventinis akcentas bus operos savaitė gruodžio 28–31 dienomis. Tuo metu bus parodytos trys operos, o jas vainikuos šventinis Violetos Urmanos ir Alfredo Nigro Gala koncertas. V. Urmaną operos gerbėjai Lietuvos scenoje galės išvysti ir gruodžio 28 d. operoje „Likimo galia“, kur ji pasirodys kartu su žinomais solistais – Gruzijos tenoru Badri Maisuradze ir bosu iš Italijos Carlo Colombara. Šventinę operos savaitę pratęs dar dvi operos – „Otelas“ (gruodžio 29 d., solistas Vladimiras Galuzinas) ir „Traviata“ (gruodžio 30 d., solistai Asmik Grigorian, Vaidas Vyšniauskas ir Vytautas Juozapaitis).

 

Šventinė baleto sukaktis bus paminėta baleto savaite, kuri pradės naująjį LNOBT koncertinį sezoną. Ryškiausi Maskvos baleto atstovai (Anastasija Matvijenko, Michailas Lobuchinas, Svetlana Lunkina, Nikolajus Tsiskaridzė ir kt.) atliks pagrindinius vaidmenis baletuose „Kopelija“, „Don Kichotas“, „Bajaderė“ ir „Žizel“. Naujajame 2010–2011 metų sezone baletui skiriama kiek daugiau dėmesio, 2011 m. pavasarį numatytos net dvi premjeros. Kovą sceną išvys atnaujintas K. Chačaturiano baletas vaikams „Čipolinas“, o gegužę – prancūzų choreografo Roland Petit vienaveiksmis baletas „Pikų dama“ pagal Piotro Čaikovskio muziką.

 

Ryškus naujojo sezono įvykis Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje - Niujorko filharmonijos orkestro (meno vadovas ir dirigentas Alanas Gilbertas) koncertas spalio mėnesį. Tai pirmasis ir kol kas vienintelis šio orkestro, pagal įvairius reitingus pasaulyje užimančio 2–3 vietas, apsilankymas ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Koncerte Vilniuje orkestras atliks Paulo Hindemitho, Richardo Strausso bei Johanneso Brahmso kūrinius. Dar vienas ypatingas ne operai ir ne baletui skirtas šventinis vakaras – garsaus pianisto Evgenijaus Kissino koncertas. Pianistas nepriklausomoje Lietuvoje viešės pirmą kartą ir atliks Frederyko Chopino ir Roberto Schumanno kūrinius, kartu pažymint ir jubiliejines, 200-ąsias, abiejų kompozitorių gimimo metines. LNOBT generalinis direktorius G. Kėvišas negailėjo gražių žodžių, dalindamasis įspūdžiais iš šio pianisto koncerto, kurį girdėjo vasario mėnesį Varšuvoje.

 

Po ilgesnės pertraukos rugsėjo mėnesį Vilniuje įvyks Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro gastrolės. Išvysime net tris nacionalinius kūrinius: G. Kuprevičiaus miuziklą „Veronika“, naują A. Žigaitytės operą fantasmagoriją „Frank’Einštainas – XXI amžius“ ir A. Kučinsko operą vaikams „Bulvinė pasakaitė“.

 

Naujame sezone be operos ir baleto jubiliejų specialiais spektakliais bus pagerbtos ir solistų sukaktys: dainininkės Elenos Čiudakovos 85-metis, choreografo Vytauto Grivicko 85-metis, dainininko Vytauto Juozapaičio kūrybinės veiklos 20-metis, dirigento Rimo Geniušo 90-metis, balerinos Majos Pliseckajos 85-metis ir kt. Pasak LNOBT vadovo, „paminėti tuos žmones, kurie buvo ar yra mūsų grupės lyderiai, visada yra ir smagu, ir svarbu. Aš visada tai skatinu – nes jubiliejus svarbus kūrybiniam rezultatui.“


 


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.