Rumunai pamatė lietuvių „Hamletą“

7MD informacija
Baigdamas sezoną teatras „Meno fortas“ gastroliavo Rumunijoje, kur Krajovos mieste Eimunto Nekrošiaus spektaklis „Hamletas“ uždarė septintąjį tarptautinį Shakespeare’o festivalį.

Tai sena teatro „skola“ festivalio iniciatoriui Emiliui Boroghinai, kuris net penkerius metus siekė parodyti spektaklį savo miesto žiūrovams. Kas antrus metus vykstantis festivalis pristato geriausias klasiko dramų scenines versijas. Tačiau tai intensyvios „Meno forto“ gastrolės, tai Andriaus Mamontovo, atliekančio pagrindinį vaidmenį, užimtumas vis neleisdavo suderinti abiem pusėms priimtinų datų. 2008 metais visą Nekrošiaus sukurtą Shakespeare’o trilogiją pavyko suvaidinti tik festivalio tęsinyje Rumunijos sostinėje Bukarešte, o Krajovoje buvo parodytas vien „Makbetas“.

Šiemet visas festivalis dedikuotas „Hamletui“. Organizatoriams pavyko per dvi savaites savo žiūrovams pristatyti net 10 skirtingų šios dramos versijų iš viso pasaulio. Įvairių žanrų ir traktuočių spektaklius pateikė teatrai iš Korėjos, Kinijos, Vokietijos, Lenkijos ir Lietuvos. Tik išsiveržęs Islandijos ugnikalnis sutrukdė į festivalį atvykti artistams iš Japonijos. Daugiausia kritikų dėmesio ir žiūrovų simpatijų sulaukė vokiečių režisieriaus Thomaso Ostermeiero Berlyno „Schaubühne“ teatre sukurtas „Hamletas“ ir lietuvių spektakliai. Teatro vadovas net juokavo, kad šiemet festivalio programoje buvo du spektakliai iš Lietuvos, o, matyt, į kitą festivalį po dvejų metų teks kviesti keturis Lietuvoje sukurtus spektaklius.

Greta pagrindinės programos festivalyje vyko daug seminarų, parodų, koncertų, todėl jis sutraukė žymiausius Shakespeare’o kūrybos tyrinėtojus iš viso pasaulio.

Prieš kelionę į Rumuniją „Meno fortą“ pasiekė džiugios žinios iš Kauno. Čia pasibaigusio „Lietuvos teatrų pavasario“ festivalio žiuri Eimunto Nekrošiaus spektaklį „Idiotas“ pripažino geriausiu didžiosios scenos spektakliu. Festivalio žiūrovai geriausiu aktoriumi išrinko Daumantą Ciunį, šiame spektaklyje kūrusį kunigaikščio Myškino vaidmenį.

Sezono pabaigoje „Meno forto“ dar laukia išvyka į Kalugos miestą, kuriame lietuvių aktoriai birželio 5–6 dienomis suvaidins du „Idioto“ spektaklius. O liepos pabaigoje teatras jau planuoja pradėti naująjį sezoną gastrolėmis Italijos mieste Udinėje, kur F. Dostojevskio romano inscenizacija įtraukta į „Mittelfest“ festivalio programą.

„Meno forto“ inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.