Debiutų festivalis „Tylos!“ Kaune pristato ateities aktorių kartą

7MD informacija
Gegužės 16 d. 11–19 val. Kauno valstybiniame dramos teatre vyks jau trečią kartą rengiamas festivalis „Tylos!“. Festivalis, kasmet pristatantis ryškiausių ir talentingiausių teatro bei kino menininkų debiutinius darbus, per itin trumpą laiką tapo jaunųjų pakilimo taku ir vienu laukiamiausių teatrinio sezono pabaigos kultūrinių įvykių.

Šiųmetis festivalis „Tylos!“ pristatys visas Lietuvoje veikiančias teatrines mokyklas, skirtingo amžiaus ir „profilio“ teatro kūrėjus. Čia pasirodys pirmojo festivalio pamatus pakloję, dabar jau magistro studijas baigiantys Rimo Tumino auklėtiniai režisieriai ir aktoriai, Vlado Bagdono ir Sauliaus Bareikio globojamas aktorių kursas, teatro mėgėjams geriau žinomas „Trupės liūdi“ vardu, po ilgo laiko vėl LMTA dėstytojų parengtas ir jau keliuose teatro „Lėlė“ pastatymuose „apšaudytas“ aktorių lėlininkų kursas, žiemą studijas baigę Klaipėdos universiteto Režisūros katedros Gyčio Padegimo kurso absolventai ir Šiaulių universiteto Teatro katedrą baigiantis Virginijos Staševičiūtės kursas.

 

Ankstesnių festivalio dalyvių darbai ne tik sėkmingai įsiliejo į sostinės teatrinį gyvenimą, bet papildė ir Kauno, Šiaulių bei Klaipėdos teatrų repertuarus, bent iš dalies užglaistydami vieną didžiausių šiandienio mūsų teatro spragų – naujų kūrybinių jėgų, naujos režisūros nebuvimą, ypač skaudų daugeliui Lietuvos geografinės periferijos teatrų. Todėl nenuostabu, kad šių metų festivalis nebeišsiteko Vilniaus scenose – jaunų kūrėjų pastangomis ir laikinosios sostinės teatralų pageidavimu dalis trečiojo „Tylos!“ festivalio spektaklių bus rodoma Kauno dramos ir lėlių teatruose.

 

Per dvejus metus festivalyje pristatytų darbų meninį lygį bene geriausiai liudija į sales plūstantys jauni žiūrovai ir palengva, bet stabiliai augantis kritikos dėmesys. Be to, daugelis festivalyje pristatytų kūrėjų figūruoja ir kasmet Teatro dienos proga organizuojamų „Auksinių scenos kryžių“ nominantų sąrašuose.   

 

Šįmet įvyksiančiame festivalyje sostinės žiūrovai pagaliau išvys pernykščiuose apdovanojimuose trijose nominacijose pristatytą ir vieną jų laimėjusį (Aurelija Tamulytė – už antraplanį moters vaidmenį) Viliaus Malinausko spektaklį „Bjaurusis“ (KVDT), tris kartus „Auksiniams scenos kryžiams“ nominuotą Artūro Areimos spektaklį „Laimingi“ (KVDT) ir dusyk nominacijose paminėtą (tarp jų – už metų debiutą) Pauliaus Ignatavičiaus spektaklį „Kova“ (ŠDT). Premjera festivalio svečius nudžiugins ir Gabrielė Tuminaitė, šiuo metu repetuojanti spektaklį pagal Carlo Goldoni pjesę „Il Campiello“.

 

KVDT inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.