Teatras „Meno fortas“ baigia sezoną Lietuvoje

7MD informacija
Balandžio pabaigoje teatras „Meno fortas“ parodys paskutinius spektaklius šį sezoną Lietuvoje. Per penkis šių metų mėnesius Eimunto Nekrošiaus spektakliai Lietuvoje bus suvaidinti net septynis kartus. Daug po pasaulį gastroliuojančiai „Meno forto“ trupei tai išties išskirtinis skaičius.

Spektaklių tėvynėje turėjo būti ir daugiau, bet tam sutrukdė pandeminis virusas, kitos negandos, ir keturis planuotus spektaklius teko atšaukti.

 

Visas besibaigiantis sezonas buvo gana intensyvus ir neeilinis. Sunku tiksliai apibrėžti, kada jis prasidėjo. Vasaros pradžioje, po pusės metų repeticijų, buvo baigtas kurti spektaklis pagal F. Dostojevskio „Idiotą“ ir parodyta jo premjera iš pradžių Italijoje, o liepos mėnesį – Vilniuje. Dar nesibaigus vasarai, ilgiausiai vaidinamas E. Nekrošiaus spektaklis „Hamletas“ buvo suvaidintas Tel Avive, o J.W. Goethes „Faustas“ – Tamperės festivalyje Suomijoje. Rudenį „Meno forto“ aktoriai vos spėjo prisitaikyti prie besikeičiančių klimato juostų. Per nepilnus keturis mėnesius teko aplankyti Portą (Portugalija), Sankt Peterburgą (Rusija), Tbilisį (Gruzija), Vroclavą (Lenkija), Leoną ir Guanachuatą (Meksika), Maskvą (Rusija) ir Mestrą (Italija). Per šias gastroles „Idiotas“, „Hamletas“ ir „Faustas“ buvo suvaidinti dvidešimt kartų.

 

Teatro dieną Kultūros ministerijoje naujausias E. Nekrošiaus spektaklis „Idiotas“ buvo minėtas penkiose „Auksinių scenos kryžių“ pozicijose. Komisijos sprendimu Daumantas Ciunis už kunigaikščio Myškino vaidmenį buvo pripažintas geriausiu sezono debiutantu, o Eimuntas Nekrošius – geriausiu režisieriumi. Tą pačią savaitę LR užsienio reikalų ministerija Nekrošių pagerbė dar vienu apdovanojimu – Tūkstantmečio kryžiumi už nuopelnus garsinant Lietuvos vardą pasaulyje. Balandžio 15-ąją, minint pasaulinę Kultūros dieną, Vilniaus meras įteikė Nekrošiui Žygimanto Augusto medalį už išskirtinius nuopelnus Vilniaus miesto kultūrai.

 

Po paskutinių spektaklių Lietuvoje „Meno forto“ dar laukia gastrolės Rumunijoje ir Rusijoje. Jau dabar aišku, kad ir šis ruduo bus gausus gastrolių ir nelengva bus rasti laiko rodyti spektaklius Lietuvos žiūrovams. Nekrošiaus spektaklių laukia Brazilijos, Rusijos, Gruzijos, Meksikos, Ukrainos festivaliai ir teatrai. Todėl Nacionaliniame dramos teatre Vilniuje balandžio 27 d. rodomas „Idiotas“ ir 28 d. „Faustas“ šį sezoną yra paskutinė galimybė išvysti vieno geriausių lietuvių teatro režisierių visame pasaulyje pripažintus darbus Lietuvoje.

 

Meno forto“ inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.