Fryderyko Chopino 200-osioms metinėms

Goda Rupeikaitė
Balandžio 8 d. Vilniaus paveikslų galerijoje surengtoje spaudos konferencijoje buvo pristatyta kompozitoriaus Fryderyko Chopino 200-osioms gimimo metinėms skirtų renginių programa „Chopin 2010 - Lietuvos Respublika“. Kultūriniai renginiai - koncertai, piešinių ir fotografijos parodos, edukacinė programa - vyks visus metus. Dalis šios plačios programos jau yra prasidėjusi, pirmieji renginiai visuomenei pristatyti vasario mėnesį.

Viena iš kertinių „Chopin 2010 - Lietuvos Respublika“ programos dalių - koncertų ciklas „Chopino salonas Vilniaus paveikslų galerijoje“ prasidės balandžio pabaigoje ir tęsis iki metų pabaigos. Šiame cikle numatyti devyni koncertai, per kuriuos jaukioje, intymioje erdvėje skambės ne tik F. Chopino, bet ir jo amžininkų ar jo kūrybai įtaką dariusių kompozitorių muzika. Ši saloninių koncertų idėja, gimusi pianistei Šviesei Čepliauskaitei, gavus Lenkijos instituto Vilniuje bei Lietuvos dailės muziejaus pritarimą ir palaikymą, bus sėkmingai įgyvendinta. Pradėdamas spaudos konferenciją Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys priminė, kad salonas - tai vienas iš aristokratinio meninio gyvenimo būdų, buvęs itin populiarus Vakarų Europoje. Dailės muziejaus rūmai XIX a. I pusėje taip pat buvo toks kultūrinis salonas, todėl F. Chopinui skirtą koncertų ciklą rengiant būtent šioje erdvėje atsiveria galimybės ne tik patraukliai pristatyti jo kūrybą autentiškoje aplinkoje, bet taip pat tęsti gražias kultūrines tradicijas.

 

Iš devynių saloninių koncertų Vilniaus paveikslų galerijoje šeši skirti fortepijono solo, trys - kamerinei muzikai. Be pačios Š. Čepliauskaitės, bus galima pasiklausyti japonės Masako Ezaki, išleidusios bene visus F. Chopino etiudus ir mazurkas, interpretacijų, garsaus Kazachstano pianisto Amiro Tebenikhino skambinimo, kitų svečių. Atlikėjai praėjo kruopščią atranką, ir kiekvienas jų atskleis savitą F. Chopino muzikos veidą. Visi salono koncertai nemokami.

 

Trumpai apžvelgdama ir pristatydama visą F. Chopino metinėms skirtą projektą Lenkų instituto Vilniuje direktorė Maùgorzata Kasner, kalbėdama apie F. Chopiną, citavo garsiąją Cypriano Kamilio Norwido frazę: „Kilmės - varšuvietis, širdimi - lenkas, o talentu - pasaulio pilietis“, ir pabrėžė šio kompozitoriaus pasaulietiškumą ir universalumą. Ne tik Lenkija, bet ir pasaulis mini šio kompozitoriaus gimimo metines: yra sudaryti specialūs komitetai ir programos šio pianisto ir kompozitoriaus kūrybai paminėti. Lietuvoje 2009 m. gruodžio 8 d. įkurtas Fryderyko Chopino gimimo metinių minėjimo Lietuvoje garbės komitetas, kurio nariai yra garbūs visuomenės bei kultūros ir meno veikėjai, tarp jų Lenkijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Januszas Skolimowskis, Prancūzijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje François Laumonier, Lietuvos cionalinio simfoninio orkestro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Juozas Domarkas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos rektorius Eduardas Gabnys, F. Chopino draugijos direktorius Eugenijus Janutėnas, Lietuvos nacionalinės filharmonijos direktorė Rūta Prusevičienė, kompozitorė Onutė Narbutaitė-Skirmantienė, pianistai Petras Geniušas ir Šviesė Čepliauskaitė ir kiti. Šis komitetas, kaip ir kiti pasaulyje steigiami panašūs F. Chopino gimimo metinių minėjimo garbės komitetai, yra skirtas įvairiems renginiams inicijuoti ir koordinuoti.

 

Ne mažiau svarbi programos dalis yra edukacinis projektas, kurį kartu su Lenkijos institutu organizuoja VšĮ „Naujoji muzikų karta“. Šios įstaigos atstovas pianistas Kasparas Uinskas trumpai pristatė projekto programą ir tikslus. K. Uinskas pabrėžė, kad jų organizacijos tikslas skatinti jaunus žmonės susidomėti muzika. Pianistas teigė, kad šiais laikais yra itin sunku pasiekti žmogų, kuris nėra susidūręs su klasikine muzika, nes nei aplinka, nei televizija to neskatina ir nepropaguoja, todėl yra svarbu pasiekti ir sudominti vaiką dar mokykloje. F. Chopinui skirtas edukacinis projektas pristatys šio kompozitoriaus kūrybą dvidešimtyje Lietuvos muzikos mokyklų. Kadangi per valandą neįmanoma aprėpti visos kompozitoriaus kūrybos, „Naujoji muzikų karta“ bando atskleisti, koks skirtingas ir novatoriškas kompozitorius buvo F. Chopinas, įdomiai ir patraukliai pristatyti jo muziką ir pasakoti jos atsiradimo istorijas. Vienas toks susitikimas jau įvyko, ir, pasak K. Uinsko, mokiniai dalyvavo labai užsidegę.

 

Dar viena originali visos šios plačios F. Chopino gimimo metinėms skirtos programos dalis yra žvilgsnis į F. Chopiną džiazo akimis. Tai „Chopin Jagodzinski“ koncertas „Kaunas Jazz“ programoje, koncertas Vilniuje „Chopin Jazz“. Taip pat numatyta Dominiko Skurzako fotografijų paroda „Chopino impresijos“, dailės projektas „Vaivorykštės tiltas“ ir kiti renginiai.



 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.