Menas su kulinarijos prieskoniu

7MD informacija
„Mangez le Monde“ išvertus iš prancūzų kalbos reiškia „Valgykite pasaulį“. Taip savo projektą, vienijantį įvairius menus ir kulinariją, pavadino po pasaulį keliaujantis austrų menininkas Raineris Prohaska.

„Mangez le Monde Vilnius Special“ – tai eksperimentinis projektas, pristatomas Vilniuje, „Menų spaustuvėje“, balandžio 6–20 dienomis. Jo metu vyksta atviros kulinarijos dirbtuvės-performansai, o iš maisto likučių bei naudojamos įrangos ir prietaisų kuriamos meninės instaliacijos. Pasak kūrėjo, „Mangez le Monde” – tai terminas, apibrėžiantis įvairių menų ir maisto gaminimo sąveiką.

 

Interaktyvios kulinarinės dirbtuvės vyksta erdvėje, kuri maisto gaminimo proceso metu transformuojama, iš virtuvės virsta parodų sale ir atvirkščiai. Apsilankyti dirbtuvėse gali ne tik besidomintieji netradiciniais šiuolaikiniais menais, bet ir tiesiog norintieji dalyvauti kulinariniuose bandymuose. Kiekvieną vakarą gaminami patiekalai – tuo užsiima pats menininkas ir jo studijoje besilankantys svečiai, o pakuotės, atliekos ir šiukšlės virsta instaliacijomis.

 

„Mangez le Monde Vilnius Special“ – tarptautinio projekto dalis. Vystydamas meno ir kulinarijos sintezės koncepciją, Raineris Prohaska panašius projektus vykdė ir kitose šalyse – Austrijoje (Vienoje) bei JAV (Los Andžele). Paklaustas, kodėl šiam projektui pasirinko būtent Vilnių, austras atsako, kad jį domina Baltijos šalys ir jų maisto kultūra, taip pat galimybė susipažinti su Lietuvos gyventojais, meno įstaigomis ir kolekcininkais.

 

Į meno ir kulinarijos sąsajas Raineris Prohaska gilinasi nuo 2001 metų. Idėja sukurti tarptautinį tęstinį projektą gimė 2009 m., kai menininkas studijavo Los Andžele ir pradėjo projektą „Restaurant Transformable“, jis labai pasisekė ir davė impulsą „Mangez le Monde“ sumanymui. Performansų metu maisto gaminimo procesas suskaidomas į smulkius etapus, juos lankytojai gali stebėti, o norintys – ir dalyvauti. Įrašomi vaizdai ir garsai vėliau pertransliuojami toje pačioje erdvėje. Prieš maisto gaminimo dirbtuves ir po jų menininkas plėtoja receptų ir performansų temas piešiniuose ir skulptūrose.

 

Dirbtuvės Vilniuje šią savaitę vyko balandžio 13, 14 ir 15 dienomis, o jų metų sukurtos instaliacijos kaupiamos ir naudojamos baigiamajam dirbtuvių renginiui – atviram performansui, kuris bus parodytas „Menų spaustuvėje“ balandžio 20 dieną.

 

Daugiau apie austrų menininką ir jo darbus galima rasti jo asmeniniame tinklalapyje anglų kalba www.rainer-prohaska.net. Įėjimas į renginius nemokamas.

 

„Menų spaustuvės“ inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.