Džiazo vakaras „Piano.lt“ salėje

Goda Rupeikaitė
Jaukiai pavasarišką kovo 30-osios vakarą „Piano.lt“ salėje džiazo muzikos mėgėjai susibūrė pasiklausyti saksofonininko Kęstučio Vaiginio ir jo bendraminčių iš Turkijos – Ferito Odmano (mušamieji), Burako Bedikyano (fortepijonas), Canero Kaptano (kontrabosas) – kvarteto muzikavimo.

Tai antras šių muzikantų koncertinio turo po Lietuvą koncertas, o savo turą kolektyvas pradėjo Birštono tarptautiniame džiazo festivalyje, kur kelias dienas iki koncerto Vilniuje K. Vaiginis buvo apdovanotas festivalio Grand Prix už paskutinių dvejų metų veiklą ir indėlį į džiazo kultūrą.

 

Kvarteto nariai pažįstami jau kelerius metus. Jų bendri projektai prasidėjo 2008-aisiais, kai K. Vaiginis buvo pakviestas dalyvauti tarptautiniame džiazo festivalyje Stambule su Burako Bedikyano trio. Nuo tada muzikantai surengė ne vieną koncertą tiek Lietuvoje, tiek Turkijoje.

 

Vakaro metu skambėjo daugiausia originalios K. Vaiginio kompozicijos. Galbūt dėl to koncertas stilistiškai buvo vientisas, vienas kūrinys tarsi papildė kitą, dramaturginė vakaro nuotaika atrodė itin gerai apgalvota ir tiksli. Jausmingesni ir lyriškesni kūriniai puikiai gulė vienas šalia kito, kurdami ritmiškai teisingo, preciziško atlikimo jausmo įspūdį. Koncertas išsiskyrė raiškia garso estetika, bet nors kompozicijoms ir pačiam atlikimui netrūko energijos ir veržlumo, kartkartėmis pritrūkdavo šiek tiek žaismingesnio spontaniškumo. Muzikantai daug dėmesio skyrė garso kokybei, kūrinio – savito pasakojimo – loginei pradžiai ir pabaigai, todėl vietomis susidarydavo įspūdis, kad kūriniai kiek per daug išgryninti ir teisingi. Gal juos būtų pagyvinusi jausmingesnė, nesuvaldyta improvizacija.

 

Didžiausia improvizacine laisve tryško perkusininkas F. Odmanas. Šis muzikantas dar būdamas jaunas įsitvirtino Turkijos džiazo scenoje ir turi subūręs savo džiazo kvintetą. Būgnininkas per visą vakarą itin profesionaliai išlaikė balansą, papildydamas savo kolegas, ir kartu reikšdamasis kaip puikus solistas.

 

Pirmiesiems koncerto kūriniams šiek tiek pristigo vienybės ir muzikantų atsipalaidavimo, bet vakaro tėkmėje muzika vis labiau veržėsi ir atstumas tarp atlikėjų, klausytojų ir kūrinių tirpte ištirpo. „Piano.lt“ salė yra puiki erdvė panašaus pobūdžio renginiams – čia visi tampa dalyviais.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.