„Meno fortas“ gastrolių sezoną pradėjo Italijoje

7 MD

Kultūros ministerijos ekspertų komisija paskelbė profesionalaus teatro kūrėjų apdovanojimo „Auksiniais scenos kryžiais“ pretendentus 12 nominacijų. Geriausi šalies teatro menininkai bus įvertinti už 2009-ųjų darbus. Režisieriaus Eimunto Nekrošiaus naujausias spektaklis „Idiotas“, sukurtas pagal F. Dostojevskio romaną, nominantų sąraše minimas net penkis kartus: E. Nekrošius – geriausias režisierius, S. Trepulis – dramos aktoriaus nominacija už Rogožino vaidmenį, D. Gancevskaitė – antraplanio vaidmens atlikėja už Aglajos vaidmenį, V. Rumšas vyr. – geriausias antraplanio vaidmens atlikėjas už Generolo Ivolgino vaidmenį ir D. Ciunis – geriausias debiutas už kunigaikščio Myškino vaidmenį.

 

Šią naujieną „Meno forto“ trupė sužinojo pakeliui į Italiją, kur spektaklis „Idiotas“ buvo vaidinamas Kječio (Chieti) teatre „Marrucino“. Su šiuo teatru, pastatytu beveik prieš du šimtus metų, „Meno fortą“ sieja sena partnerystė. Čia jau rodyti E. Nekrošiaus „Hamletas“ ir „Makbetas“. Ne tik žurnalistams, teatralams, bet ir visiems jaukaus ant kalno viršūnės įsikūrusio miestelio gyventojams kiekvienas „Meno forto“ apsilankymas yra didelė ir laukiama šventė. Visose krautuvėlėse ir kavinėse „Idioto“ plakatai iškabinti garbingiausiose vietose, o jų šeimininkai nuoširdžiai domisi, kaip praėjo spektaklis, ar gerai jį priėmė žiūrovai.

 

Apie Italijos žiūrovus lietuvių aktorių klausė ir žurnalistai, susirinkę į spaudos konferenciją. Italų teatro kritikai vis stengiasi išsiaiškinti, kokiai teatrinei mokyklai reiktų priskirti Nekrošiaus teatrą, bet patys supranta, kad režisieriaus kuriama teatro kalba yra unikali ir kaskart nauja. Taip pat juos domino, kaip Nekrošius dirba su aktoriais, kaip jiems pavyksta derinti tekstą su nuolat italus stebinančia plastika ir fiziniu krūviu, ar tam reikalingas specialus pasiruošimas. Na ir, žinoma, kada ir kur „Meno forto“ spektaklius vėl bus galima išvysti Italijoje.

 

Teatro vadovė Natalia Di Iorio didžiuodamasi teigė, kad šiemet gerokai sumažintas biudžetas vertė kelis kartus peržiūrėti sezono repertuarą, bet „Idioto“ spektakliai visuomet buvo sąrašo pradžioje ir niekam nekėlė abejonių. „Nekrošiaus spektakliai mums – ne „greitas maistas“ pramogai, o „lėtas maistas“ širdžiai, protui ir sielai.“ Šiuos žodžius patvirtino ir abu spektaklius stebėjusi pilnutėlė žiūrovų teatro salė.

 

Jau balandžio mėnesį „Idiotą“ pamatys kauniečiai ir vilniečiai. O kitą savaitę „Meno fortas“ kviečia vilniečius į E. Nekrošiaus spektaklius Nacionaliniame dramos teatre. Kovo 30 d. bus rodomas J.W. Goethes „Faustas“, o kovo 31 d. – W. Shakespeare’o „Hamletas“. Spektaklių pradžia 18 val.

 

Meno forto“ inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.