Kelio į atleidimą paieškos

7MD informacija
Kovo 6 ir 7 d. Lietuvos rusų dramos teatre įvyks spektaklio „Prakeikta meilė“ pagal audringas diskusijas Rusijoje sukėlusią Pavelo Sanajevo apysaką „Palaidokite mane už grindjuostės“ premjera.

Spektaklio režisierius Agnius Jankevičius, inscenizacijos autorius Marius Macevičius, dailininkė – Laura Luišaitytė. Vaidina Inga Maškarina, Julija Krutko, Valentinas Krulikovskis, Valentinas Novopolskis, Vladimiras Dorondovas.

 

Režisierius, aktorius ir rašytojas Pavelas Sanajevas 1996 m. žurnale „Oktiabr“ („Октябрь“) išspausdino patėviui – garsiajam Rolanui Bykovui skirtą apysaką „Palaidokite mane už grindjuostės“ ir buvo apdovanotas už geriausią debiutą. Šią apysaką galima laikyti iš dalies autobiografine, nes daugelis jos įvykių autentiški.

 

Pavelas Sanajevas – aktorės Jelenos Sanajevos sūnus, liaudies artisto Vsevolodo Sanajevo vaikaitis. Savo kūrinyje jis pasakoja apie aštuonmetį berniuką Sašą Saveljevą, gyvenantį pas senelę. Senelė nenori atiduoti vaiko dukteriai, nes nepasitiki jos naujuoju vyru – menininku ir, senelės nuomone, lengvabūdžiu žmogumi. Ji pyksta ant dukters už tai, kad ši kartoja jos poelgius (išteka už aktoriaus). Iš pirmo žvilgsnio senelė atrodo tironė ir isterikė, bet taip nėra. Ji tiesiog negali pamiršti praeities.

Apsakymas „Palaidokite mane už grindjuostės“ sukėlė daug triukšmo ir diskusijų. Autobiografinius savo vaikystės faktus rašytojas pavertė gana žiauriu, bet ne mažiau juokingu ir paradoksaliai šviesiu meniniu kūriniu.

 

Režisierius Agnius Jankevičius apnuogina subtilią ir gilią temą – kaip žmonės vienas kitą žeidžia, kokie jie gali būti vienas kitam abejingi. Meilė, atlaidumas, pagarba, supratimas, – visa tai formuoja žmogų ir jo vidinę kultūrą. Pavelas Sanajevas viename interviu pasakė, jog tik parašęs apysaką jis sugebėjo atleisti savo senelei. Režisierius ir inscenizacijos autorius į spektaklį „įveda“ dar vieną personažą – suaugusį Sašą, kuris pasakoja apie savo neįprastą gyvenimą su senele. Jo pasakojimas po truputį virsta savotiška išpažintimi, galiausiai jis supranta senelę ir jai atleidžia.

 

Paklaustas, ar reikia šeimos paslaptis viešinti kūryboje ir scenoje, režisierius A. Jankevičius sako, jog tai išdrįsta tik drąsūs. Jį patį labiausiai domino ne autobiografiniai motyvai, o laiko ženklai ir gyvenimiška patirtis, kuri suima žmogų tvirtai kaip cementas ir kausto jo tolimesnius poelgius.

 

2009 m. rudenį Lietuvos rusų dramos teatre buvo parodytas Sankt Peterburgo teatro „Baltiskij dom“ spektaklis „Palaidokite mane už grindjuostės“, kuriame pagrindinį močiutės vaidmenį atliko garsi aktorė Era Ziganšina, o jos anūką Sašą Saveljevą suvaidino Igoris Skliaras. Gruodžio mėnesį teatre įvyko Mariaus Macevičiaus inscenizacijos „Svoloč, arba viena diena be meilės“ skaitymas, jo sukeltas susidomėjimas ir diskusijos paskatino tęsti kūrybinį procesą.

 

A. Jankevičiaus režisuojamame spektaklyje „Prakeikta meilė“ senelę vaidina Inga Maškarina – temperamentinga aktorė, savo balsu, mimika ir plastika gebanti išreikšti tragišką personažo pasaulėjautą. Maškarinos vaidinama senelė – moteris, kuri visada troško meilės, bet jos negavo, norėjo mylėti, bet nerado tos meilės verto žmogaus. Sunki praeities našta pavertė ją mizantrope. Ji atžagari ne todėl, kad nenori būti švelni, o todėl, kad nebetiki žmonėmis, netiki, kad žmogus gali nuoširdžiai mylėti kitą žmogų. Jos vyras – aktorius, „tyliai“ dirbęs plačiosios šalies labui. Tai bestuburis žmogus, kuris nieko nėra padaręs nuoširdžiai net pačiam sau, kuris nesugeba pasiaukoti ir paaukoti savo idėjų dėl meilės ir artimų žmonių.

 

Pasak režisieriaus, anūkas senelei – jos viltis ir tikėjimas, kad naujoji karta bus geresnė. Ji šaukia ir bara jį ne iš neapykantos, o iš baimės prarasti. Ši baimė – praeities šešėlis. Kadaise ji prarado savo mylimą vaiką, neapsaugojo jo nuo ligos. Liga senelės suvokimu prilygsta mirčiai. Todėl ji perdėtai rūpinasi anūko sveikata – girdo jį vaistais, šiltai rengia. Senelė saugo anūkėlį Sašą, savo meilės objektą, bet jos meilė pasirodė esanti ypatinga – prakeikta. Būtent apie prakeiktą meilę ir stato spektaklį Agnius Jankevičius.

 

LRDT inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.