„Malda smėlyje“ – vėl Vilniuje

7MD informacija
Choreografė ir šokėja Loreta Juodkaitė, pirmuosius šių metų mėnesius praleidusi užsienyje, grįžta į Lietuvą. Kovo 13 d. 19 val. „Menų spaustuvėje“ bus parodytas naujausias Loretos Juodkaitės darbas – spektaklis „Malda smėlyje“, kuriame greta pačios Juodkaitės pamatysime ir keturis šokėjus iš Lietuvos bei Belgijos.

Spektaklis, kurį įkvėpė aistringa Osmanų imperijos palikuonių turkų tauta, judesio kalba pasakoja apie visų žmonių viduje liepsnojančią saulę.

 

Pasak kūrėjos, vienas iš spektaklio atramos taškų – sufijų poeto Rumio eilės, teigiančios meilę pasauliui ir jo Kūrėjui; šis poetas, beje, palaidotas Turkijos regione Konijoje. Šią šalį spektaklio kūrėjai turėjo galimybę pažinti iš arti – kurdami spektaklį, praėjusių metų vasarą jie ištisą mėnesį praleido važinėdami po Turkiją, bendraudami su šalies žmonėmis, ragaudami jų maistą, stebėdami tradicijas.

 

Kaip visuomet, kurdama spektaklį Juodkaitė gausiai remiasi ritualais ir simboliais – judesiuose užkoduotos gyvenimo prasmės ir kūrybos, džiaugsmo ir skausmo temos. Scenoje dominuoja natūralios medžiagos ir spalvos, o išskirtinę atmosferą kuria ne tik įspūdinga turkų grupės „Kardes Turkuler“ muzika, bet ir gausiai naudojamas smėlis ir vanduo.

 

Nors spektaklį įkvėpė saulės ir energijos prisodrinta Turkija, choreografė sako siekusi atskleisti ne skirtumus, o panašumus – rasti tai, kas yra bendra skirtingų tikėjimų, skirtingų kultūrų žmonėms. Spektaklyje susilieja ne tik Lietuvos ir Turkijos kultūros – prie keturių lietuvių menininkų prisijungė ir šokėja iš Belgijos Marjorie Kellen. Ji sakė susidomėjusi kūrybiniu procesu, nes tai buvo tarsi kelionė į save, kurioje ji suprato būsiant ir skausmo, ir džiaugsmo, ir atradimų. Viename interviu prieš pat spektaklio premjerą ji teigė, kad būtent čia, Lietuvoje, kurdama šį spektaklį, ji atrado save.

 

Spektaklyje taip pat pamatysime baleto šokėją Andrių Žužžalkiną, jo paties teigimu, jam darbas su Loreta Juodkaite leidžia pajusti kūrybinę įvairovę, pakeliauti. Kiti du spektaklio kūrėjai – Kauno šokio teatro „Aura“ šokėjas Mantas Stabačinskas ir jauniausias trupės šokėjas, neseniai LMTA baigęs Tautvilas Gurevičius – taip pat džiaugėsi galimybe išbandyti jėgas talentingos choreografės spektaklyje.

 

Loretos Juodkaitės grįžimas į Lietuvą – trumpalaikis. Šiemet ji planuoja kurti naują spektaklį – vėl užsienyje. Tačiau lietuvių publikai ji nusiteikusi pasirodyti kaip galima dažniau – šį pavasarį „Menų spaustuvėje“ išvysime ne vieną jos darbą.

 

Menų spaustuvės“ inf.


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.