LNDT scenoje - Jevgenijaus Griškoveco „Planeta“

7MD informacija
Vasario 21 d. 16 val. Lietuvos nacionalinis dramos teatras kviečia į pirmąją šių metų premjerą. Aktorius Algirdas Dainavičius pats išvertė ir pastatė žinomo šiuolaikinio rusų dramaturgo Jevgenijaus Griškoveco pjesę „Planeta“.

Kartu su A. Dainavičiumi vaidina Vitalija Mockevičiūtė, spektaklio dailininkė - Marta Vosyliūtė, kompozitorius - Jonas Jurkūnas.


Jevgenijus Griškovecas (g. 1967) 1994 m. baigė Kemerovo (Rusija) universiteto filologijos fakultetą, 1990-aisiais įkūrė nepriklausomą teatrą „Ložė“, kuriame pastatė devynis spektaklius. 1998 metais išvyko gyventi į Kaliningradą, o tais pačiais metais Maskvos žiūrovams pristatė pirmąjį savo monospektaklį „Kaip aš suvalgiau šunį“. Po kurio laiko buvo sukurti kiti spektakliai - „Tuo pat metu“, „Žiema“, „Rusų keliautojo užrašai“, „Planeta“, „Drednautai“, „Apgultis“, „Dėdė Otas serga“, „Namai“ (kartu su Ana Matison). Paskutinio J. Griškoveco monospektaklio „+1“ premjera įvyko Maskvoje 2009-ųjų gegužę.


Baigiantis 2002 metams J. Griškovecas kartu su muzikos grupe „Bigudi“ įrašė pirmąjį muzikinį albumą „Seijčas“ („Dabar“), vėliau pasirodė dar keturi Griškoveco ir „Bigudi“ albumai. Rusijoje bilietus į šio dramaturgo, muzikanto ir aktoriaus spektaklius išperka akimoju - per kelerius metus šis niekam nežinomas Kaliningrado provincialas ir diletantas virto kultine Rusijos teatro figūra. Graibstomos jo knygos, įrašai, jis pats dažnai dalyvauja tarptautiniuose teatro festivaliuose. Jo kūryba pažįstama ir Lietuvoje, kur dramaturgas ir režisierius taip pat yra viešėjęs. Jo pjesę „Miestas“ Oskaro Koršunovo teatre buvo pastatęs šviesaus atminimo Saulius Mykolaitis.


Nors dauguma J.Griškoveco pjesių - monodramos, kurias jis pats režisuoja, kuria dekoracijas ir vaidina, kai kada jis ryžtasi kalbėti kelių herojų vardu. Sąlygine „Planetos“ (2001) bendraautore tapo J. Vachtangovo teatro aktorė Ana Dubrovskaja, ją J. Griškovecas pakvietė vaidinti šiame spektaklyje ir jos parašytas monologas taip pat skamba pjesėje. Kaip ir kituose J. Griškoveco kūriniuose, „Planetoje“ nėra nuoseklaus siužeto. Spektaklyje veikiantys Ji ir Jis - didmiesčio gyventojai, kurių susitikimo galimybė labai menka. Vis dėlto tai spektaklis apie meilę, kuri yra ir labai arti, ir labai toli - lyg tamsiame danguje skriejanti planeta, kurią stebi pagrindinis spektaklio herojus.


„Man nepatinka žodis „išpažintis“, esu prieš tokį požiūrį į save. Iš tiesų nemanau, kad tai, ką darau, yra stiprios valios apraiška. Daug kas sako, jog tai drąsu ir taip toliau, kad tai tik sąžiningas ir tiesus kelias. Niekas, išskyrus šiandieną, manęs nedomina. Ir kol turiu jėgų - nors jos ir nėra amžinos - visada mylėsiu tą laiką ir tą meninę erdvę, kurioje gyvenu“, - sako J. Griškovecas.


Parengė

Daiva Šabasevičienė


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.