Šiuolaikinio japonų teatro desantas Vilniuje

7MD informacija
Šįmet jau septintą kartą vyksiantis tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“ ir OKT/Vilniaus miesto teatras vasario 26 d. kviečia į pasaulinio garso japonų teatro režisieriaus Tadashi Suzuki spektaklį „Dionisas“. Japonų pasirodymas įvyks „Menų spaustuvės“ Juodojoje salėje.

Įžymus japonų teatro režisierius Tadashi Suzuki - vienas labiausiai vertinamų šiuolaikinio scenos meno kūrėjų ir mąstytojų. Japonų menininkas kuria universaliai suvokiamą teatrą, griaunantį visas kultūrines ir politines užkardas. Iš Vakarų kultūros pasiskolintos temos, Shakespeare'o, Čechovo, antikos tragedijų meistrų pasakojimai T. Suzuki spektakliuose susitinka su tradicinėmis japonų teatro formomis: senovės sakmės, šokio ir kovos technikos susilieja į fizinių, vokalinių ir emocinių veiksmų harmoniją.


„Tadashi Suzuki pastatymai - tai pirmiausia fizinis teatras. Režisieriaus nurodymas aktoriams maksimaliai pasikliauti kūno kalba kuria keistą įspūdį: mėšlungiški, spazmus primenantys judesiai, regis, savaime prieštarauja įprastoms raumenų galimybėms. Aktoriai ne vaikšto, o tarsi rieda po sceną, lyg būtų varomi kokiais nors varikliais. Ir netikėtai akimirksniu krinta ant žemės lyg pašauti. Net ir nurimus jų veiduose išlieka ikonografinė kabukio teatro ekspresija“, - rašo JAV dienraštis „New York Times“.


T. Suzuki - ne tik žymus scenos menininkas, bet ir įdomus, įžvalgus teatro teoretikas. Savo kūrybinėje praktikoje suderinęs senojo japonų no ir kabukio teatro, antikos ir vakarietiško realizmo mokyklų tradicijas, režisierius sukūrė unikalią aktorių rengimo sistemą. Kaip tik ši technika tapo 1999 m. režisieriaus Oskaro Koršunovo sukurto spektaklio „Vasarvidžio nakties sapnas“ pagrindu. Šis Lietuvos teatro gerbėjų pamėgtas ir po dešimtmečio vis dar sėkmingai teberodomas spektaklis aplankė daugelį Europos teatro scenų, o 2007 m. vasarą viešėjo Japonijoje, T. Suzuki organizuojamame Šizuokos pavasario menų festivalyje. Gastrolėse užsimezgusios bičiulystės vaisius - vilniečius ir sostinės svečius džiuginsiančios T. Suzuki teatro trupės gastrolės.


Japonų režisieriaus sukurtas spektaklis „Dionisas“ - originali Euripido tragedijos „Bakchantės“ interpretacija. Anot režisieriaus, žmogaus sąmonė - tai kalėjimas, o jo sienos - istorija, kurią rašo energingo visuomeninio gyvenimo dvasios ir susvetimėjimo jausmo apimto šiuolaikinio žmogaus individualybės konfliktas, tai dviejų skirtingų sielos būsenų susidūrimas.


Japonų režisieriaus Tadashi Suzuki spektaklis „Dionisas“ pagal Euripido tragediją „Bakchantės“ bus rodomas vasario 26 d. 19 val. „Menų spaustuvės“ Didžiojoje salėje.




Tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“ ir OKT / Vilniaus miesto teatras scenos menų profesionalus kviečia dalyvauti Tadashi Suzuki aktorių rengimo metodo pristatyme.


Vasario 27 d. 12 val. „Menų spaustuvės“ repeticijų salėje metodą pristatys pats jo autorius T. Suzuki ir jo režisuoto spektaklio „Dionisas“ aktorių komanda - Suzuki Togos kompanija (Suzuki Company of Toga).


Visus norinčius susipažinti su šiuo unikaliu darbo su aktoriumi metodu kviečiame registruotis telefonu +370 650 35646 arba el. paštu [email protected].


Dalyvių skaičius ribotas!


„Sirenų“ ir OKT/Vilniaus miesto teatro inf.

 



© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.