Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Klemensas Sanderis - Grafas Almaviva „Figaro vedybose“


Premjera


7MD informacija

Share |
Klemensas Sanderis operoje „Don Giovanni”
Šį vakarą Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre įvyks W.A. Mozarto operos „Figaro vedybos“ premjera. Pirmieji Ispanijos ir Argentinos kūrėjų komandos pastatytos operos spektakliai numatomi ir vasario 6, 7, 9 ir 10 dienomis.

Pagrindinius vaidmenis operoje parengė kelios solistų sudėtys: Siuzaną dainuos sopranai Joana Gedmintaitė, Asmik Grigorian, Regina Šilinskaitė, Grafienę Roziną - sopranai Sandra Janušaitė, Sigutė Stonytė, Grafą Almavivą - baritonai Vytautas Juozapaitis, Dainius Stumbras, Figarą - bosai Egidijus Dauskurdis, Liudas Norvaišas, Kostas Smoriginas. Pažą dainuos sopranai Ona Kolobovaitė, Marta Lukošiūtė, Vilija Mikštaitė.


Lietuvos operos scenoje ne kartą statytų ir į populiariausių operų dešimtuką pasaulyje įeinančių „Figaro vedybų“ naujasis pastatymas LNOBT, žadama, bus mocartiškai žaismingas, kupinas ispaniškos elegancijos, subtiliu humoru nuspalvintos erotikos. Spektaklį sukūrė tarptautinė menininkų komanda - ispanų režisierius Emilio Sagi, scenografas Danielis Bianco, šviesų dailininkas Eduardas Bravo, choreografė Nuria Castejon. Kostiumų autorė - dailininkė iš Argentinos Renata Schussheim. Spektaklio muzikinis vadovas ir dirigentas Martynas Staškus, LNOBT chorą, kaip visuomet, parengė Česlovas Radžiūnas. Kaip sakė operos muzikinis vadovas M. Staškus, šios „Figaro vedybos“ mūsų teatre - tai vienas iš nedaugelio pastatymų Europoje, kuris yra nekupiūruotas, t.y. atliekama pilna W.A. Mozarto operos versija. Pirmuosiuose dviejuose spektakliuose Grafo vaidmenį atliks solistas iš Austrijos Klemensas Sanderis. Jis dainuoti pradėjo dar vaikystėje Šv. Florijono berniukų chore. Vėliau studijavo Vienos muzikos ir menų universitete ir Vienos konservatorijoje, čia mokėsi operos, Lied ir oratorijos paslapčių pas Heleną Lazarską, Robertą Hollą ir Davidą Lutzą. Taip pat dalyvavo Thomo Hampsono, Gundulos Janowitz, Dagmaros Peckovos ir Hartmuto Höllo meistriškumo pamokose.


K. Sanderis yra apdovanotas Richardo Tauberio premija (Londono Vigmoro salė, 2003), Margie Wiedermann Lied premija tarptautiniame konkurse S'Hertogenboshe (Olandija, 2002), laimėjo 2-ąją vietą (1-oji nebuvo skirta) Ados Sary tarptautiniame konkurse (Lenkija,2002) ir 2-ąją vietą (1-oji nebuvo skirta) prestižiniame Roberto Schumanno konkurse Cvikau, Vokietijoje. 2001-2002 m. jam suteikta Thyllio Dürro fondo stipendija.


Operos scenoje solistas debiutavo 2001 m. Vienos „Volksoper“ teatre. 2003-2006 m. jis buvo Karlsruhės (Vokietija) operos teatro solistas, nuo 2005 m. taip pat dainavo „Neue Oper“ Vienoje, Zalcburgo festivalyje, Didžiajame Liuksemburgo teatre, Klosteneuburgo operos festivalyje, Vienos „Volksoper“ teatre ir kt.


K. Sanderis taip pat rengia nemažai koncertų ir rečitalių. 2005 m. jis surengė savo pirmąjį rečitalį Londono Vigmoro salėje akompanuojant pianistui Charlesui Spenceriui. Koncertavo Mozarteume, Zalcburge, Vienos „Musikverein“ ir „Konzerthaus“, Berlyno filharmonijoje, „Gewandhaus“ salėje Leipcige, „Suntory“ salėje Tokijuje, dalyvavo Zalcburgo festivalyje, „Osterfestspiele“ festivalyje, kamerinės muzikos festivalyje Lokenhause, „Carinthischer Sommer“ ir Šlėzvigo-Holšteino muzikos festivaliuose. Bendradarbiavo su tokiais dirigentais kaip Kentas Nagano, Bertrand'as de Billy, George'as Pretre'as, Franzas Welseris-Möstas, Leopoldas Hageris, Helmuthas Rillingas, René Jacobsas ir kitais.


K. Sanderio ateities planuose - B. Britteno „Mirtis Venecijoje“ (Vienos „Theater an der Wien“), J. Brahmso „Vokiškasis requiem“ („Musikverein“ salėje), rečitalis su pianistu Justusu Zeyenu Liuksemburgo Menų centre („Centre des Arts Pluriels“), J.S. Bacho „Pasija pagal Joną“ Bordo ir R. Schumanno „Genoveva“ L. van Beethoveno festivalyje (Varšuva).


Parengta pagal LNOBT inf.





„7 meno dienos“ Nr.5 (881), 2010-02-05

Versija spausdinimui

Komentarai

twfkNSJcvn, 2011-06-24 02:00

Fell out of bed feielng down. This has brightened my day!

ev.skc., 2010-02-11 18:14

mmm.. straipsnio neskaičiau, tingiu, bet į stilisto ,grimuotojo, modelio ir fotografo kūrybos vaisių goooodžiai akimis įsisiurbiau.. velniškai gera nuotrauka.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti