Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
LITERATŪRA

Vilniaus knygų mugė kvies diskutuoti tapatybės tema


7MD informacija

Share |
Vasario 18–21 d. Lietuvos parodų centre „Litexpo“ jau vienuoliktą kartą vyksianti tarptautinė Vilniaus knygų mugė šiemet akcentuoja tapatybės temą ir kviečia diskutuoti apie tai, kas mes esam, kuo mes būsim.


 „Iškeldama šią temą savo kultūrinėje programoje, mugė kviečia pasvarstyti tiek socialinės, tiek ir asmeninės tapatybės klausimais. Tikimės, kad diskusijos istorinės, kultūrinės, tautinės tapatybės klausimais ar pokalbiai apie vaiko, paauglio, suaugusiojo tapatumą sudomins daugelį Vilniaus knygų mugės gerbėjų, kaip ir kiti mugės renginiai, kurių šiemet vėl gausu ir vėl labai įvairių bei įsimintinų. Tai tikrai džiugina, nes ilgokai baimintasi, kad šiemet dėl visuotinės lėšų stokos jau nebepavyks sudaryti turtingos ir įvairiapusės renginių programos“, – sako Lietuvos parodų centro „Litexpo“ direktoriaus pavaduotoja Kristina Pladienė.

 

Šiemet Vilniaus knygų mugėje su savo naujienomis supažindins daugiau kaip 160 leidyklų, knygynų, įvairių kultūrinių organizacijų iš 8 pasaulio šalių, lankytojų lauks ir apie 200 įvairių renginių, džiazo vakarų, koncertų, spektaklių, meno parodų, taip pat susitikimų su Lietuvos ir užsienio autoriais bei leidėjais.

 

Į mugę leidyklų kvietimu susitikti su Lietuvos skaitytojais šiemet vėl atvyksta nemažai žymių užsienio autorių, tradiciškai čia svečiuosis ir žinomi mūsų šalies rašytojai bei poetai. Leidykla „Tyto alba“ į mugę pakvietė romano „Sofijos pasaulis“ autorių Josteiną Gaarderą bei žymų britų istoriką, knygos „Stalino jaunystė“ autorių Simoną Sebagą Montefiore. Leidykla „Alma littera“ pakvietė romanų jaunimui „Heroinas“, „Ledi kalės gyvenimas“, „Darant tai“ ir kt. autorių Melviną Burgessą, leidykla „Baltos lankos“ – romanų „Gėda“, „Išdavystė“, „Kaltė“ autorę Karin Alvtegen, leidykla „Versus aureus“– romanų „Šokoladas“, „Penki ketvirčiai apelsino“, „Ledinukų bateliai“ autorę Joanne Harris, leidykla „Vaga“ – knygos „Esminis klausimas“ autorių Peepą Vainą, Lenkijos institutas – žymų šiuolaikinį lenkų rašytoją, romano „Lialė“ autorių Jaceką Dehnelį.

 

Tradiciškai lankytojai bus kviečiami ir į diskusijų klubą, meno parodas. Šių metų mugėje bus surengtos Alphonso Lingio ir Algio Griškevičiaus fotografijų parodos.

 

Kaip ir kasmet, renginiai visai šeimai vyks vaikams skirtoje salėje. Jos akcentas – kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“. Studijos sumanytoja – grafikė, knygų dailininkė Sigutė Chlebinskaitė su savo komanda lankytojus pakvies į naujus nuotykius Knygų šalyje, kurioje bus gausu skaitymų, susitikimų, kūrybos.

 

Mugėje bus ir naujų projektų. Pirmą kartą įsikurs Gurmanų susitikimų kampas, kuriame „gyvai“ bus pristatomos šiuo metu tiek Lietuvoje, tiek užsienyje ypač populiarios kulinarinės knygos. Savo virtuvės paslaptis lankytojams atskleisti pažadėjo Nomeda Marčėnaitė, Beata Nicholson, Linas Samėnas ir kiti. Pirmą kartą mugėje su knygrišystės amato tradicijomis supažindins „Vilniaus knygrišių gildija“. Per keturias mugės dienas bus įrišta knyga, o prie šio darbo galės prisidėti ir lankytojai. Mugės lankytojai taip pat bus kviečiami kartu rašyti viešą knygą. Tai naujas mugės projektas – Jam Session – reiškinys, atklydęs iš muzikos pasaulio. Jo sumanytojai bandys naujai pažvelgti į knygos kūrimą.

 

Kaip visuomet, mugės dienos turės savo pavadinimus. Pirma mugės diena – vasario 18-oji – pirmiausia skiriama specialistams ir vėl vadinsis BIBLIOTEKŲ DIENA. Vasario 19-oji skelbiama ILGUOJU PENKTADIENIU, ir lankytojai mugėje svečiuotis galės net iki 21 val. Vasario 20-oji, šeštadienis, vėl bus NEKASDIENIŲ PASIMATYMŲ DIENA, o sekmadienis, vasario 21-oji – ŠEIMOS DIENA.

 

Atkreipdami dėmesį į nusidriekiančias ilgas lankytojų eiles prie kasų, organizatoriai rekomenduoja bilietus įsigyti iš anksto. Jie parduodami Bilietai.lt kasose arba internetu www.bilietai.lt.

Visa mugės renginių programa – www.litexpo.lt.


LITEXPO spaudos centro inf.

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.4 (880), 2010-01-29

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti