Ne tik vampyrai

7 MD
2009-ieji lietuvių sinefilams, manau, pašykštėjo gero kino. Jo būta, bet ne per daugiausia. Kai kurie verti dėmesio ir pasaulyje plačiai aptariami pernykščiai filmai, kad ir Michaelio Haneke's „Balta juosta“, viliuosi, dar bus parodyti tradicinių pavasarinių kino festivalių programose. Bet kino kūrėjai ir platintojai jau žada naujus filmus. Ko laukti ir ko tikėtis 2010-aisiais?

Kaip jau tapo įprasta, Holivudas ir vėl jaunuosius žiūrovus „nudžiugins“ populiarių filmų tęsiniais. Ateinančiais metais laukia nauji filmai apie Harį Poterį ir Geležinį žmogų („Iron Man 2“), apie Šreką („Shrek Forever“), apie seksą ir miestą, septintas „Pjūklas“ ir trečioji paauglių pamėgtų jaunųjų vampyrų nuotykių dalis.


Reiklesnius kino gerbėjus turėtų sudominti naujas Martino Scorsese filmas „Paslapčių sala“ („Shutter Island“, nuo vasario 26 d.). Šio beveik dvejus metus kurto filmo premjera įvyks jubiliejiniame 60-ajame tarptautiniame Berlyno kino festivalyje. Pagrindinius vaidmenis suvaidino Leonardo DiCaprio, Markas Ruffalo, Michelle Williams ir Benas Kingsley. Filmas sukurtas pagal Denniso Lehane'o knygą. Jo veiksmas nukelia į 1954-uosius. Filmo herojus yra šerifas, ieškantis iš nusikaltėlių beprotnamio pabėgusios žudikės. Berlyne įvyks ir naujausio Romano Polanskio kūrinio „The Ghost Writer“ premjera. Be abejo, šis filmas sulauks dėmesio ne tik todėl, kad vienas tariamų jo prototipų - britų ministras pirmininkas. Dviejų rimtų šiųmetinių „Oskarų“ kandidatų, apie kuriuos bene daugiausiai kalba amerikiečių žiniasklaida, dar nemačiau platintojų planuose. Tai Lee Daniels „Precious“ - pasakojimas apie analfabetę merginą iš Harlemo, kurią išprievartavo tėvas ir kuri augina du jo vaikus, bet randa jėgų mokytis. Šis sentimentalus filmas jau pelnė Toronto kino festivalio žiūrovų prizą, o jo augantis populiarumas primena „Lūšnynų milijonieriaus“ sėkmę. Robo Marshallo „Devyni“ - tai miuziklas Federico Fellini „8 ½“ motyvais. Režisierius (jį suvaidino Danielas Day-Lewisas) bando kurti naują filmą, bet jam susikaupti trukdo penkios moterys, kurias suvaidino Penelope Cruz, Judi Dench, Marion Cotillard, Nicole Kidman ir Sophia Loren.


Gausūs Timo Burtono gerbėjai jau nekantraudami laukia režisieriaus ekranizuotos Lewiso Carrollo „Alisos stebuklų šalyje“. Lietuvoje filmo premjera numatyta kovo 5 d., tik kad lietuvių platintojai gali sumušti visus neišpildytų pažadų rekordus ir kritikai kasmet pateikti didžiulius žadėtų, bet taip ir neparodytų filmų sąrašus. Tikėkimės, kad šiemet bus kitaip ir pagaliau ekranuose pasirodys dar vasarą „Acme Films“ pažadėtas naujausias Jane Campion filmas „Ryški žvaigždė“ („The Bright Star“) bei visi kiti, kurie jau nebe pirmą mėnesį puikuojasi filmų išleidimo planuose. Nors, tiesą pasakius, daugiau nei pusę metų žadėtos Steveno Soderbergho dilogijos apie Che Guevarą jau nebesitikiu. Nelabai tikiu, kad pasiseks pamatyti naują Terence'o Malicko filmą „Gyvenimo medis“ („The Tree of Life“), kuriame pagrindinius vaidmenis sukūrė Bradas Pittas ir Seanas Pennas. Malickas yra legendinis autsaideris, o legendos nelabai taikosi prie publikos skonio. Jeano-Luco Godard'o „Socializmo“, matyt, taip pat teks ieškoti savais būdais, bet naujausiu Alejandro Gonzãlez I¹ãrritu filmu „Biutiful“, kuriame vaidina Javieras Bardemas, manau, susigundys ne tik Kanai. Laimė, Woody Allenas jau turi daug gerbėjų ir pas mus, tad gal naujausio jo filmo „You will Meet a Tall Dark Stranger“ neteks ilgai laukti. Bet apie tai, kad kino teatre pamatysiu Abbaso Kiarostami filmą su Juliette Binoche ar Nanni Moretti „Habemus papam“, pasakojantį apie popiežiaus ir jo psichoanalitiko susitikimą, matyt, geriau nesvajoti. Dvidešimt trečio filmo apie Džeimso Bondo nuotykius taip pat reiks palaukti. Jo filmavimas prasidės tik metų pabaigoje. Scenarijus dar rašomas, bet jau aišku, kad pagrindinis vaidmuo ir vėl teko Danieliui Craigui. Lietuvoje populiarus švedų detektyvų rašytojas Henningas Mankelis taip pat rašo scenarijų. Tai bus keturių valandų trukmės serialas apie Ingmaro Bergmano gyvenimą. Kūrėjai žada atskleisti įvairius didžiojo režisieriaus gyvenimo aspektus ir neapeiti net pačių tamsiausių. Tarp filmo personažų bus Charlie Chaplinas bei Greta Garbo. Serialo premjera planuojama 2012 metais.


Bet dar šį mėnesį Lietuvos kino teatruose galėsime pamatyti populiarių aktorių ir taip pat senokai lauktų filmų. Christopherį Plummerį, Heathą Ledgerį, Coliną Farrellą, Jude'ą Law ir Johnny Deppą pamatysime barokinėje Terry Gilliamo fantazijoje „Daktaro Parnaso fantazariumas“ (nuo šiandien, sausio 8 d.). Beje, Deppas vaidina ir Skrybėlių Timo Burtono filme. George'as Clooney suvaidino pagrindinį „profesinių permainų eksperto“, tiksliau, atleidimų konsultanto vaidmenį Jasono Reitmano filme „Viskas ore!“ (nuo sausio 29 d.). Šis filmas ir Clooney dažnai minimi tarp realiausių kandidatų į šiuometinius „Oskarus“, mat „Viskas ore!“ sugebėjo sujungti recesijos laikų dramą ir romantinę komediją. Romantinėje Nancy Meyer komedijoje „Tai sudėtinga“ (nuo sausio 15 d.) pamatysime ir Meryl Streep. Jos herojė Džein šįkart yra trijų suaugusių vaikų motina. Ji išsiskyrė prieš dešimt metų, bet sugeba iš naujo užmegzti romaną su buvusiu vyru, kuris turi jauną žmoną.


Šiemet turėtume sulaukti ir kelių seniai žadėtų lietuviškų vaidybinių filmų premjerų. Tarp jų - nauji vaidybiniai Šarūno Barto, Kristijono Vildžiūno, Tomo Donėlos, Sauliaus Drungos filmai. Naujus lietuvių kino metus sausio 22 d. pradės Emilio Vėlyvio „Zero 2“.

 

Ž.P.

 

*  *  *

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.