Vilniaus kvarteto disputai su pianistais

7MD informacija
Koncertais gruodį Valstybinis Vilniaus kvartetas vainikuoja daugiau nei metus trukusį konceptualų koncertų ciklą „Kvartetas ir fortepijonas“. Kvarteto ir fortepijono pašnekesiai driekėsi per septynias įvairios stilistikos muzikos programas, atliktas su devyniais pianistais. Šiemet išgirsime dar du įdomius kvarteto ir fortepijono dialogus.

Gruodžio 16 d. Filharmonijos salėje sukvartetu gros JAV gyvenantis pianistas Edvinas Minkštimas, o paskutinę metų dieną Naujamečiame koncerte Lietuvos muzikos ir teatro akademijos salėje skambins taip pat iš JAV atvykstantis pianistas Martinas Labazevitchius.


„Kvartetas ir fortepijonas“ - ne vieną stilingą teminę programą parengusio Lietuvos nacionalinės ir Baltijos asamblėjos premijų laureato Valstybinio Vilniaus kvarteto (Audronė Vainiūnaitė, Artūras Šilalė, Girdutis Jakaitis ir Augustinas Vasiliauskas) sumanytas ciklas – keturių dešimtmečių aktyviai pulsuojančios koncertinės kvarteto veiklos koncentratas. Devynių koncertų serijoje „Kvartetas ir fortepijonas“ ansamblis užsimojo pagriežti su vienuolika skirtingų kartų ir įvairių tautybių pianistų, į koncertų repertuarą buvo įtraukta apie dvidešimt rečiau atliekamų kvintetų.


Gruodžio 16 d. 19 val. Vilniaus kvartetas gros su Edvinu Minkštimu - vienu ryškiausių jaunųjų lietuvių pianistų, 2007 m. laimėjusiu tarptautinio M.K. Čiurlionio konkurso pirmą premiją. Į Vilnių vėl grįžtančio pianisto koncerte su Valstybiniu Vilniaus kvartetu skambės C. Saint-Saenso Fortepijoninis kvintetas a-moll, op. 14, ir E. Elgaro Fortepijoninis kvintetas a-moll, op. 84.


Gruodžio 31 d. 19 val. 2009-uosius ir devynių programų ciklą Vilniaus kvartetas baigia su lenkų kilmės JAV gyvenančiu pianistu Martinu Labazevitchiumi. Kaip solistas ir kamerinės muzikos atlikėjas, jis daug koncertuoja visoje Europoje, Izraelyje, Japonijoje ir JAV, yra pelnęs Rinos Menashe apdovanojimą T. Kosciuškos fondo stipendiją Niujorke ir Manhatano muzikos mokyklos Haroldo Bauerio premiją.


Baigiamajame ciklo koncerte skambės W.A. Mozarto Koncertas fortepijonui ir styginių kvartetui Nr. 14, Es-dur, KV 449, bei tradiciškai metų palydėtuvėms Vilniaus kvarteto atliekamas F. Schuberto Kvintetas fortepijonui, smuikui, altui, violončelei ir kontrabosui A-dur, D. 667 („Forellenquintett“). Koncerte dalyvaus kontraboso virtuozas Arnoldas Gurinavičius.


LNF inf.

 

*  *  *

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.