Niujorke - lietuvių kino kūrėjų desantas

7MD informacija
2009 m. gruodžio 4-14 d. Niujorko Moderniojo meno muziejuje (MoMA) vyksta „Lietuvių kino dienos 1990-2009“. Pirmą kartą viename didžiausių pasaulyje šiuolaikinio meno muziejuje, bendradarbiaujant su Tarptautiniu kino festivaliu „Tinklai“, bus pristatyta pastarųjų dviejų dešimtmečių lietuvių kino retrospektyva nuo nepriklausomybės atkūrimo iki šių dienų.

Į Niujorką išvyko ir filmų autoriai. Raimundas Banionis („Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“), Šarūnas Bartas („Trys dienos“ „Namai“), Kristina Buožytė („Kolekcionierė“), Romas Lileikis („Aš esu“), Gytis Lukšas („Duburys“), Arūnas Matelis („10 minučių prieš Ikaro skrydį“, „Prieš parskrendant į Žemę“), Jonas Mekas („Lietuva ir TSRS žlugimas“), Audrius Mickevičius („Žmogus-arklys“) ir Julius Ziz („Langas“, „Vilkas“) pristatys žiūrovams savo filmus, bendraus su žiniasklaida, kino festivalių ir kino industrijos atstovais, susitiks su Amerikos lietuvių bendruomene.


MoMA bus parodyta penkiolika vaidybinių, dokumentinių ir trumpametražių lietuviškų filmų, sukurtų nuo 1990 iki 2009 metų. Amerikiečiai apie Rytų Europos kiną žino itin mažai - Arūnas Matelis, Šarūnas Bartas ar Jonas Mekas yra žinomi tarptautinei ir pirmiausia kino festivalių auditorijai, bet dar nebuvo renginio, kuriame lietuviškų filmų retrospektyvą galėtų pasižiūrėti platesnė JAV auditorija.


Lietuvių filmų programą atrinko Moderniojo meno muziejaus kino departamento vyriausiasis kuratorius Laurence'as Kardishas – garsus JAV kino kritikas, surengęs kelis šimtus kino renginių ir retrospektyvų. Pasak jo, „šioje pirmą kartą vyksiančioje vaidybinių, dokumentinių ir trumpametražių filmų retrospektyvoje apžvelgiamas pastarųjų dvidešimties metų Lietuvos kinas. Lietuva buvo pirmoji Baltijos respublika, 10-ojo dešimtmečio pradžioje paskelbusi nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos. Jau tada lietuvių režisierių filmai turėjo tikroviškiausių filmų visoje sovietinio kino sistemoje reputaciją. Nuo pat pirmųjų šalies nepriklausomybės metų, nepaisant įvairių su infrastruktūra susijusių apribojimų, ankstesnės ideologijos nebevaržomi lietuvių kino autoriai nufilmavo daug išskirtinių kūrinių, kuriuose originaliai, aistringai ir provokuojamai nagrinėjo asmeninės ar socialinės tapatybės temas.“


Pagal rengėjų inf.

 

*  *  *

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.