Sakralinės alto muzikos koncertas

7MD informacija
Tarp daugelio koncertų, skirtų Visų šventųjų dienai ir Vėlinėms, išsiskyrė altininko Andriaus Pleškūno rečitalis lapkričio 1 d. Vilniaus Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje.


Tai – lyg subtilus pagarbos ženklas visiems gyviesiems ir Anapilin išėjusiems. Koncerto programa labai įvairi, ją sudarė šešiolika kūrinių: sakralios teatro muzikos fragmentai, sakralinės filosofinės dvasios kūriniai ir grynai bažnytinė muzika.

 

Ypač norėčiau išskirti Andriaus Pleškūno ir jam akompanavusios vargonininkės Danguolės Radomskienės atliktus teatro muzikos fragmentus: J.S. Bacho–Ch. Gounod „Ave Maria“, A. Adamo „Prie kryžiaus“ (alto solo iš baleto „Žizel“), G. Bizet „Agnus Dei“ (iš muzikos dramai „Arlietė“), pagrotus subtiliai niuansuojant, su romantišku polėkiu. Garso ir dinaminės skalės platumu pasižymėjo A. Pleškūno ir D. Radomskienės atliekami S. Šimkaus „Credo“, L. Delibes „Taika“ (alto solo iš baleto „Kopelija“), lietuvių liaudies daina „Į jūres“ (harm. M.K. Čiurlionio). O tokie muzikos šedevrai kaip N. Paganini „Cantabile“ bei W.A. Mozarto „Ave Maria“ koncerte skambėjo labai įtaigiai ir spalvingai, juos klausytojai palydėjo karštais plojimais.

 

Simboliška, kad LNOBT teatro altininko A. Pleškūno atliekama sakralinė muzika skambėjo bažnyčioje, kuri sovietmečiu buvo paversta teatro dekoracijų sandėliu. O juk šios bažnyčios aplinkoje vyko daug Lietuvai svarbių ir įsimintinų įvykių. Pasakojama, kad čia kadaise buvo senos lietuvių kapinės, o praėjusio šimtmečio viduryje netoliese apsigyveno daug žymių lietuvių menininkų, muzikų, teatralų, tarp jų ir LNOBT patriarchas dirigentas Mykolas Bukša. Tad belieka tik įkvėptai groti ir džiaugtis brolių dominikonų svetingumu…

 

Apžvelgiant altininko A. Pleškūno koncertinę veiklą šiais jubiliejiniais Lietuvai metais, norisi išskirti reikšmingus jo koncertus, kaip antai Agluonos (Latvija) bazilikoje su vargonininke I. Lazdāne, Santandero (Ispanija) bažnyčiose ir Katedroje, taip pat Bilbao bažnyčioje. Prasmingi buvo A. Pleškūno koncertai Lietuvoje: Nidos katalikų bažnyčioje (akompanavo vargonininkas A. Macevičius), Vilniaus arkikatedroje su vargonininkais B. Vasiliausku, G. Jonušiene ir V. Savickaite.

 

Šie ir daugybė kitų altininko A. Pleškūno koncertų įvyko nuoširdžiai remiant bažnyčių administracijoms, svetingai sutinkančioms muzikus ir jų koncertines iniciatyvas.


Vidutis Bakas

 

*  *  *

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.