Kaunas pasitinka šiuolaikinės muzikos festivalį „Iš arti“

7MD informacija
Lapkričio 22-28 d. Kaune keturioliktą kartą vyks šiuolaikinės muzikos festivalis „Iš arti“. Septyniuose koncertuose skambės 34 kūriniai, tarp jų - 11 lietuvių autorių premjerų, vyks edukaciniai renginiai jaunimui. Scenoje girdėsime mūsų šalies solistus, ansamblius, chorus, orkestrą, taip pat atlikėjus iš Vokietijos ir Slovėnijos.

 

„Kauniečių festivalis tradiciškai užbaigia šalies šiuolaikinės muzikos festivalių maratoną („Permainų muzika“, „Gaida“) ir tarsi sudėlioja paskutinius, svarbiausius akcentus, - sakė Lietuvos kompozitorių sąjungos pirmininkė, festivalio „Iš arti“ direktorė Zita Bružaitė. - Šiemet, minėdami Lietuvos vardo tūkstantmetį, išskirtinį dėmesį teikiame saviems kūrėjams ir atlikėjams, kurių dėka lietuvių muzika gražiai skleidžiasi mūsų šalyje ir pasaulyje. Net vienuolika naujų kūrinių, tarp kurių aštuoni - kauniečių kompozitorių darbai, pradės savo sceninį gyvenimą. Kita vertus, su pagarba ir dėkingumu žvelgiame į praeitį: festivalyje skambės Eduardo Balsio, kurio 90-ąsias gimimo metines šiemet minime, kūriniai.“ Zita Bružaitė pasidžiaugė, kad nepaisant sunkmečio niuansų, nuolatiniai festivalio dalyviai - Kauno miesto simfoninis orkestras ir Kauno valstybinis choras - paruošė įspūdingą naujos lietuviškos vokalinės-simfoninės muzikos programą. Savitos prasmės kūriniams suteiks „Auros“ šokėjos Linos Puodžiukaitės choreografinės interpretacijos.


Greta minėtų kolektyvų festivalyje girdėsime valstybinį pučiamųjų instrumentų orkestrą „Trimitas“, džiuginantį klausytojus net tik nuotaikingais pramoginiais pasirodymais, bet ir rimtosios akademinės muzikos koncertais. Festivalio pradžios koncerte „Trimitas“ kartu su klarneto virtuozu Algirdu Budriu, vargonininke Renata Marcinkute-Lesieur ir kameriniu choru „Te Deum“ gros lietuvišką muziką, kurios dalis - kompozitorių Vlado Švedo ir Vytauto Laurušo kūriniai - skambės pirmąjį kartą.


Du „Iš arti“ koncertai skirti mūsų šalies kamerinės muzikos kūrėjams ir atlikėjams: tik lietuviškos šiuolaikinės muzikos programą pasirinko Rūtos ir Zbignevo Ibelhauptų fortepijonų duetas bei kamerinis ansamblis „Vilniaus arsenalas“.


Festivalyje svečiuosis fortepijoninis kvartetas „Et-Arsis“ iš Vokietijos, kurio nariai - jauni Bulgarijos, Ispanijos ir Lietuvos muzikai. Anot kritikų, ansamblis „žavi publiką savo subtiliu, išbalansuotu ir spalvingu grojimu“. Neatsitiktinai garsus vokiečių kompozitorius Theo Brandmülleris patikėjo šiam kolektyvui savo naujo kūrinio „Nakties skrydis su Messiaeno langu“ pirmąjį atlikimą ir įrašymą radijuje. Lietuvos klausytojai taip pat galės patirti nepaprastą šio mesianiško-brandmiuleriško skrydžio įspūdį.


Ypatingą atspalvį į festivalio muzikos paletę įneš slovėnų mušamųjų instrumentų ansamblis „Slovenski tolkalni projekt“. 2002 m. Seulo muzikos festivalyje šis kolektyvas buvo pripažintas vienu įdomiausių mušamųjų instrumentų ansambliu pasaulyje. Svečiai interpretuos slovėnų, prancūzų, ukrainiečių ir, be abejo, lietuvių kompozitorių kūrybą.


Festivalio programoje - edukaciniai renginiai jaunimui, susitikimai „iš arti“ su kompozitoriais Mindaugu Urbaičiu ir vokiečių džiazo pianistu, pedagogu, „Yamahos“ muzikos akademijos vadovu Alexanderiu Blume, kuris ves meistriškumo pamokas ir improvizuos Giedriaus Kuprevičiaus kūrinių temomis.


Šiuolaikinės muzikos festivalis vyksta nuo 1996 metų. Jo sumanytojai ir iniciatoriai - kompozitoriai

Vladas Švedas ir Dalia Kairaitytė. Vėliau festivaliui vadovavo Vidmantas Bartulis, o nuo 2008 metų - Zita Bružaitė. „Iš arti“ - vienintelis akademinės šiuolaikinės muzikos festivalis vidurio Lietuvoje.


Festivalio inf.

 

*  *  *


© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.