Ir vėl „Karmen“

7MD informacija
Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras pasirengė premjerai: lapkričio 20, 21 ir 22 d. teatre išvysime naują G. Bizet operos „Karmen“, kurią pastatė prancūzų režisierius Arnaud'as Bernard'as, versiją. „Karmen“ - kertinis kiekvieno operos teatro repertuaro akmuo, dažniausiai pasaulyje statoma opera. Lapkričio 20 d., neskaičiuojant pastatymų Kaune ir Klaipėdoje, Lietuvos operos uždanga šios operos premjerai kils dešimtą kartą.


A. Bernardas savo muzikinę karjerą pradėjo 1986 m. kaip Strasbūro filharmonijos orkestro smuikininkas, bet jau po poros metų tapo režisierių Nicolaso Joė bei Jeano-Claude'o Auvray asistentu, statė jų spektaklius žymiausiuose pasaulio teatruose, tarp jų „Covent Garden“, Niujorko Metropoliteno operoje, Milano „La Scala“, „Opéra Bastille“, „Colon“ teatre Buenos Airėse. 1996 m., būdamas 29 metų, A. Bernard'as pastatė pirmąjį savo režisuotą operos spektaklį, G. Verdi „Falstafą“ Spoleto festivalyje, Čarlstone (JAV). Nuo tada režisierius imasi įvairių pasiūlymų viso pasaulio operos teatruose. Paminėsime tik keletą pastarųjų metų darbų: „Romeo ir Džuljeta“ Pekino muzikos festivalyje, „Bohema“ Veronoje ir Zagrebe, „Traviata“ Prahoje ir Helsinkyje, „Rigoletas“ Lozanoje, Marselyje ir Nante, „Meilės eliksyras“ ir „Pikų dama“ Tulūzoje, „Karmen“ Bilbao ir Helsinkyje (koprodukcija kartu su Lozanos ir Tokijo teatrais), „Falstafas“ teatre „Colon“ ir Zagrebe.


Tad režisierius „Karmen“ stato ne pirmą kartą ir sako, kad „kiekvienas naujas to paties pavadinimo spektaklis vis tiek yra bent 80 procentų naujas. Kai gerai žinai operą, gali tą pačią medžiagą traktuoti kiek kitaip. Net ir to paties pastatymo atlikėjai skirtingi, taigi ir juos kaip personažus traktuoji kitaip, kitko iš jų reikalauji. Kūrybai įtaką daro viskas - aplinka, žmonės, artistai, teatro dvasia.“


Pasak režisieriaus, „Karmen“ - „fantastiška muzika, fantastiška istorija, fantastiška struktūra. Iš šios operos nieko neįmanoma išimti, nėra nieko nereikalingo. Operoje viskas pavaldu muzikai - tekstas, judesiai, nuotaikos, taigi ir režisūra. Neįmanoma kurti judesio, kuris prieštarautų muzikai.“ Tad pagrindinė šio pastatymo mintis - „sukurti paprastą, bet aistringą spektaklį“.


Aistringosios Karmen vaidmenį repetuoja Laima Jonutytė, Inesa Linaburgytė, Ieva Prudnikovaitė. Spektaklį diriguoja Robertas Šervenikas.


LNOBT inf.

 

*  *  *

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.