„ARTscape“. Belgija

7MD informacija
Dešimtasis „Vilniaus - Europos kultūros sostinės 2009“ remiamo „ARTscape“ projekto mėnuo skiriamas Belgijai. Programą taip pat parėmė ir prie jos prisidėjo Belgijos ambasada Lietuvoje, flamandų atstovybė Belgijos ambasadoje Varšuvoje bei tarptautinis Valonijos ir Briuselio institutas.


Pirmas filmas „Skalvijos“ kino centre bus parodytas lapkričio 19 d. 17 val. Jo premjera įvyko 2003 m. Lokarno kino festivalyje. „Kur papučia vėjas“ („Any Way the Wind Blows“, 2003) režisierius Tomas Barmanas anksčiau buvo žinomas kaip roko muzikantas, įkūręs grupę „dEUS“, bet jis neapsiriko pasukęs kino keliu. „Kur papučia vėjas“ - gana ambicingas debiutas, kuriame jaučiama ir fotografo Jeffo Wallo, ir režisieriaus Woody Alleno, ir muzikanto Franko Zappos įtaka. Beje, pastarojo daina ir tapo Tomo Barmano filmo pavadinimu. „Kur papučia vėjas“ - komiška šeimyninių tragedijų, romantiškų pažinčių ir ekscentriškų atsitiktinumų parafrazė. Ir visai tai vyksta Antverpene.


Lapkričio 24 d. 19 val. „Vartų“ galerijoje bus rodomi trys trumpo metražo režisierės Nicole Van Goethem filmai. Lapkričio 28 d. 15 val. „Skalvijoje“ bus proga pamatyti André Delvaux filmą „Vyras, kuris nusikirpo plaukus“ („De man die zijn haar kort liet knippen“, 1965). Delvaux laikomas Belgijos kino tėvu, padariusiu įtaką broliams Jeanui-Pierre'ui ir Lucui Dardenne'ams bei Chantal Akerman, dabar bene dažniausiai reprezentuojantiems belgų kiną tarptautiniame kontekste. Delvaux pirmasis įkvėpimo sėmėsi iš dvilypės šalies kultūros, dirbo jos neskaidydamas ir atspindėdamas dvikultūrį belgišką identitetą. Dvikultūriškumo ir sudėtingos asmenybės temos įsispaudė visuose režisieriaus filmuose, taip pat ir filme „Vyras, kuris nusikirpo plaukus“, kurio siužetas primena Lolitos istoriją.


Lapkričio 30 d. 17 val. bus parodytas Dorothée van den Berghe, kitos flamandų režisierės, filmas „Mergaitė“ („Meisje“, 2002). Tai pasakojimas apie tris skirtingų kartų moteris. Viena jų - jauna mergina Murielė, kilusi iš darbininkų klasės, nusprendžia mesti darbą provincijos gamykloje ir persikelti į Briuselį. Mieste ji tikisi gauti darbą dailės muziejuje, įsivaizduoja, kad Briuselis pasiūlys jai romantiškesnį gyvenimą. Režisierė savo heroję vaizduoja gana realistiškai, bet ir jautriai. Patrauklūs ir kitų dviejų personažių portretai. Tai vyresnė Murielės kambario draugė, svajojanti tapti garsia dainininke ir trokštanti turėti vaiką, bei Murielės motina, visą gyvenimą dirbusi toje pačioje provincijos gamykloje. Motina niekada nedrįso ryžtis keisti gyvenimo, o jos dukra bando ieškoti naujų galimybių. Van Den Berghe savo filme kvestionuoja moters tapatybę bei šiuolaikinę takoskyrą tarp miesto ir kaimo gyvenimų.


„ARTscape“ taip pat pristatys du žinomos belgų režisierės Marion Hänsel filmus. Gruodžio 1 d. 17 val. bus parodyta 2001 m. sukurta juosta „Debesys: laiškai mano sūnui“ („Nuages: Lettres ã mon fils“). Režisierė iš pradžių dirbo cirke, paskui išbandė aktorės karjerą, bet vis išgirsdavo raginimų pačiai ką nors sukurti. Kartą, ilgą laiką nesugebėjusi rasti darbo, ji nusprendė prisėsti ir parašyti scenarijų apie mergaitę, su kuria kartu dirbo cirke. Scenarijus buvo priimtas ir taip Marion Hänsel ėmėsi režisūros. Filme „Debesys: laiškai mano sūnui“ režisierė pasirinko gana neįprastą temą - jis apie debesis, kuriuos režisierė nuolat fiksuodavo kurdama kitus filmus. Tai ir audrų debesys, ir debesys virš kalnų, miškų, prerijų, ar tie, tvyrantys virš ugnikalnių. Trys aktorės - Catherine Deneuve, Charlotte Rampling ir Carmen Maura - trimis skirtingomis kalbomis skirtingoms auditorijoms skaito režisierės sūnui rašytus laiškus, kurie niekada nebuvo išsiųsti.


Gruodžio 3 d. 17 val. belgų programą užbaigs kitas Marion Hänsel filmas „Kai vėjas pakelia smėlį“ („Si le vent souleve les sables“, 2006).


Dažniausiai idėjų režisierė semiasi iš knygų, ieškodama to, ko dar nerado savame gyvenime. Taip buvo sukurtas ir filmas „Kai vėjas pakelia smėlį“, nufilmuotas Džibutyje, Afrikoje. Jis sukurtas pagal rašytojo Marco Durino-Valois novelę „Kupranugario patelė“ („Chamelle“) ir kviečia žiūrovus į kelionę per Sacharos dykumą.


Parengė Santa Lingevičiūtė

 

*  *  *

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.