Lietuvių filmai „Scanoramoje“

7MD informacija
„Scanorama 2009“ tradiciškai pristatys jaunų Baltijos šalių kinematografininkų filmus.

Jau ketvirtus metus Šiaurės šalių kino forumas kviečia jaunuosius kino kūrėjus į meistriškumo dirbtuves „Jaunoji kino karta“. Šių metų dirbtuvių žvaigždė - garsus britų prodiuseris Nikas Powellas. Jam talkins lietuvių dokumentininkas Arūnas Matelis, tarptautinių kino projektų režisieriaus pirmoji asistentė Tatjana Jakovleva (Lietuva), Geteburgo (Švedija) kino festivalio „Šiaurės šalių kino mugės“ („Nordic Film Market“) vadybininkė Cia Edström, Haugesiundo (Norvegija) kino festivalio programos „Naujasis Šiaurės šalių kinas“ („New Nordic Films“) vadovė Gyda Myklebust, režisieriai Vladimiras Paskaljevičius („Velnio miestas“, Serbija), Magdalena Piekorz ir dramaturgas Wojciechas Kuczokas („Mieguistumas“, Lenkija), prodiuseris Alastairas Clarkas („Nepaklotos lovos“, Didžioji Britanija). Dirbtuvių svečiai mokys, kaip pristatyti savo kino projektą galimiems partneriams, fondams, TV kanalams. Bus suteikta galimybė pristatyti savo projekto idėją ir gauti patarimų, kaip aiškiai ir originaliai pristatyti projektą, kokius aspektus pabrėžti, kaip pagerinti projektą pristatant jį potencialiems partneriams.


Kino profesionalai pasakos apie mažo biudžeto pilnametražio filmo prodiusavimo gudrybes, pristatys pradėtų filmų specialiąsias sesijas („Work in progress“), vykstančias Haugesiunde ir Geteburge.


Meistriškumo dirbtuvių metu vyks konkursas „Svečio balsas“, kuriame kino ekspertai rinks geriausią ir įdomiausią programos „Naujasis Baltijos kinas“ trumpametražį filmą. Lietuvių filmų programą „Jauna Lietuva trumpai“ sudaro keturi filmai, juos sukūrė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) TV ir kino režisūros specialybės šių metų absolventai.


Dovilės Šarutytės filmo „Aš tave žinau“ (2009, 32 min.) herojai - šių dienų paaugliai, gyvenantys daugiabučių rajone. Jie mėgsta lankytis baseine, kuris filme įgyja metaforos bruožų. Pagrindinė veikėja Uršulė - penkiolikmetė mergina, kuriai darosi ankšta savo kambaryje, kieme, mokykloje, savyje. Ji įsimyli, nusivilia, praregi. Kad taip atsitiktų, kartais tiesiog reikia atsispirti ir šokti į vandenį. Mergina „išneria“ iš mikrorajono rėmų. Ir nebereikia niekur bėgti. Pagrindinius vaidmenis filme sukūrė Julija Steponaitytė, Vaida Lisiskaitė, Aistė Motiejūnaitė, Kasparas Andriulevičius, Šarūnas Banevičius.


Andriaus Blaževičiaus filmas „Bergenas“ (2009, 26 min.) sukurtas Vasilijaus Šukšino novelės motyvais. ...Viename apšiurusiame Vilniaus restorane susipažįsta du vyrai - Senis ir jaunas skustagalvis vyrukas Vytas. Išgėręs Senis pasiūlo Vytui, kuris rytojaus rytą emigruoja į Bergeną, beprotišką planą - išgelbėti restorano dainininkę nuo gyvenimo rutinos ir išsivežti ją kartu iš Lietuvos. Filme vaidina Vidas Petkevičius, Marius Repšys, Ilona Kvietkutė, Milda Štakėnaitė.


Linos Lužytės filmas „Jau puiku, tik dar šiek tiek“ (2009, 28 min.) siūlo pasižiūrėti į save beveik prieš dvidešimt metų, Nepriklausomybės pradžioje, kai pasaulis susidomėjęs stebėjo pokyčius buvusioje SSSR. Lietuvos piliečiai džiaugiasi atgauta laisve, taip pat ir... importinėmis prekėmis, greitai užpildančiomis parduotuvių lentynas, kurios sovietmečiu buvo tuščios. Tiesa, deficitų metas dar nepraėjęs. Filmo istorija prasideda vienoje iš Vilniaus gamyklų, jos darbuotojai traukia burtus. Laimėtojas galės įsigyti importinį šaldytuvą. Šaldytuvo nori visi, bet labiausiai - filmo herojė Danguolė. Šaldytuvo Danguolė, aišku, nelaimi, dar skaudžiau - jis atitenka jos kaimynei. Bet filmo herojė nelieka tuščiomis. Danguolei atitenka garbė priimti fotoreporterį amerikietį. Taip staiga ir netikėtai Danguolė tampa savotiška Lietuvos ambasadore... „Filmo scenarijų pradėjau rašyti būdama toli nuo Lietuvos. Manau, kad atstumas padėjo įvertinti kritiškiau bei teisingiau.


Filmu „Jau puiku, tik dar šiek tiek“ to ir bandžiau pasiekti: ironiškai pažvelgti į lietuvius ir į save pačią, į tai, kaip išsilaisvinę iš Rusijos glėbio niekieno neverčiami puolėm į kitą. Nors filmas vaizduoja senesnius laikus, iš tiesų jis kalba apie šią dieną“, - sako režisierė Lina Lužytė, kurios filme nusifilmavo Gabija Ryškuvienė, Rytis Saladžius, Domas Pirštelis, Rimantė Valiukaitė, Andrius Paulavičius.


Tomo Smulkio filmas „Pietys“ (2009, 23 min.) - tai Kazio Sajos novelės ekranizacija, kurioje pagrindinius vaidmenis sukūrė Sigitas Šidlauskas, Rūta Papartytė, Rytis Saladžius. „Pietys“ - tai poetinė kino pasaka apie vyrą, nemokantį ir bijantį džiaugtis gyvenimu. Trokštantį, bet nesiryžtantį ką nors pakeisti. Mistinis vėjas nubloškia jį į keistą miestą, kuriame vyriškiui tenka susidurti su pačiu savimi. Diena, praleista mieste, apverčia jo gyvenimą aukštyn kojom. „Filmo tema - gyvenimo monotonija. Pamiršus mėgautis gyvenimu, atsiveria daugiau skaudžių ir opių problemų: susvetimėjimas, nemokėjimas džiaugtis svarbiais dalykais. Tai itin aktualu šiandien, kai nuolat skubame, įsisukame į uždarą ratą, nepastebime mus supančių žmonių, bijome kažką keisti. Savo filmu kviečiu žmones stabtelti ir trumpam susimąstyti, ar jie neprimena filmo herojaus, pamiršusio, dėl ko jis gyvena? Kartais reikia tiek nedaug, kad pradėtum džiaugtis tuo, ką turi“, - sako režisierius Tomas Smulkis.


Sekmadienį (8 d.) „Forum Cinemas Vingis“ įvyks Ramunės Čekuolytės filmo „Stiklainis uogienės“ (2009, 72 min.) premjera. „Mano filme pasakojama istorija - dažnai pasitaikanti gyvenimiška situacija. Esu girdėjusi ne vieną pasakojimą apie išduotas žmonas ir abejojančius, nepasitikinčius savimi pusamžius vyrus, beviltiškai įsimylėjusius jaunas meilužes. Labiausiai tokiose situacijose kenčia vaikai. Man tai nepriimtina. Todėl ir norėjau parodyti šią istoriją iš vidaus, kad žiūrovas pats galėtų herojus teisti arba išteisinti“, - sako Ramunė Čekuolytė Che.

 

Stilistė, filmų dailininkė, teatro ir kino režisierė Ramunė Čekuolytė Che studijavo Vilniaus dailės akademijoje, 2008 m. baigė scenarijaus rašymo specialybę Rusijos kinematografijos institute bei Maskvos aukštuosius kino režisūros kursus. „Stiklainis uogienės“ - jos pirmas ilgo metro vaidybinis filmas, sukurtas minimaliomis lėšomis ir be jokių valstybinių fondų paramos. Filme vaidina Edita Užaitė, Romas Ramanauskas, Petras Lisauskas, Rokas Gluskinas.


Pagal „Scanoramos“ inf.

 

*  *  *

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.