Vilniuje renkasi scenos menų profesionalai

7MD informacija
Spalio 8-11 d. į Vilniaus „Menų spaustuvę“ suvažiuoja apie 400 scenos menų profesionalų iš viso pasaulio - jie dalinsis informacija, kurs tarptautinio bendradarbiavimo projektus ir susipažins su Lietuvos teatro ir šokio panorama. Šis vieno didžiausių ir seniausių Europoje scenos menų tinklo IETM (Informal European Theatre Meeting, www.ietm.org) susitikimas - programos „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ projektas, kurį rengia viešoji įstaiga „Menų spaustuvė“ ir tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“.


Šiuolaikinių scenos menų organizacijas vienijantis tinklas IETM gyvuoja jau 27 metus ir jungia 450 narių iš teatro ir šokio srityje dirbančių organizacijų 49 pasaulio šalyse; tinklas gimė iš nedidelės grupės europiečių prodiuserių poreikio periodiškai matytis, dabar jo veikloje dalyvauja įtakingiausi šios sferos veikėjai iš visų žemynų. IETM yra narių išlaikoma organizacija, jos tikslas - skatinti šiuolaikinių scenos menų kokybę ir plėtrą. IETM aktyviai dalyvauja formuojant kultūros politiką senajame ir kituose žemynuose, siekia menų, kultūros darbuotojų, idėjų ir fondų mobilumo Europos Sąjungoje ir už jos ribų. Laikydama tinklą vienu svarbiausių europinės kultūros politikos formuotojų ir pripažindama jo indėlį į Europos kultūrą, jam tiesioginį struktūrinį finansavimą skiria Europos Komisija.

 

IETM būstinė įsikūrusi Briuselyje, iš ten ir koordinuojami narių susitikimai, kurių per metus vyksta du plenariniai ES šalyse ir keletas palydovinių visame pasaulyje. Teisė rengti susitikimus teikiama iš anksto - dar 2007 m. po keleto metų derybų su tinklo vadovybe buvo nuspręsta pirmąjį IETM susitikimą Baltijos šalyse surengti Vilniuje. Tai ne tik garbė, bet ir galimybė pristatyti pasaulio teatro bendruomenei geriausius lietuviško teatro ir šokio pastatymus, juos pamatys ir Lietuvos žiūrovai.

 

Pasak ne viename IETM susitikime Europoje dalyvavusio teatro kritiko ir „Menų spaustuvės“ programų koordinatoriaus Vaido Jauniškio, „IETM susitikimai, ko gero, naudingiausi yra tos šalies, kurioje jie vyksta, menininkams, nes čia dalyvauja scenos menų festivalių programų sudarytojai, režisieriai, teatro, kultūros ar meno centrų vadybininkai, nepriklausomi prodiuseriai ir renginių vadybininkai iš viso pasaulio“. Lietuvos teatro ir šokio kūrėjai galimybės prisistatyti tokiai gausiai ir įtakingai publikai šalies scenose dar nėra turėję.

 

Todėl spalio 8-11 d. įvairiose Vilniaus scenose („Meno forte“, „Menų spaustuvėje“, Nacionaliniame dramos teatre, Rusų dramos teatre, Vilniaus mažajame teatre, Jaunimo teatre ir „Ūkio banko teatro arenoje“) festivalio „Sirenos“ ir Lietuvos šokio informacijos centro parengtoje programoje pristatomi net 24 lietuviški spektakliai. Tikimasi, kad šis projektas taps efektyviu postūmiu lietuvių menininkams daugiau bendradarbiauti tarptautiniu mastu.

 

„Menų spaustuvė“ rengia konferencinę susitikimo dalį - dalykinius susitikimus, dirbtuves, seminarus, paskaitas, kur kalbama apie Europos teatrų situaciją praėjus 20 metų po Berlyno sienos griūties, aptariama įvairių šalių (pirmiausia Lietuvos) kultūros politika ir galimybės ją paveikti ES lygiu. Sesijos prieinamos ne tik IETM nariams, bet ir Lietuvos scenos menų profesionalams. Jose dalyvauja tokios kultūros pasaulio įžymybės kaip vienas garsiausių buvusios Jugoslavijos dramaturgų makedonas Goranas Stefanovskis, buvusi Londono festivalio LIFT vadovė, dabartinė kultūros strategė Rose Fenton, buvęs ilgametis Avinjono festivalio direktorius Bernard'as Faivre d'Arcier, „Tanec Praha“ festivalio vadovė, buvusi Čekijos kultūros ministro patarėja Yvona Kreuzmannova ir daugelis kitų.

 

Į susitikimą šiuo metu yra užsiregistravę 330 žmonių iš viso pasaulio - ne tik iš Europos šalių, bet ir iš Kanados, Singapūro, Japonijos, Australijos, Kongo, Islandijos ir kitur.

 

„Menų spaustuvės“ inf.

 

*  *  *

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.