Kipro Petrausko butas atveria duris

Aušra Strazdaitė-Ziberkienė
M. ir K. Petrauskų muziejuje, minint Pasaulinę muzikos dieną (spalio 2 d.), duris atvėrė atnaujintas Kipro Petrausko memorialinis butas. Šis muziejus, esantis kauniečiams žinomoje ir malonioje vietoje, jau kuris laikas buvo renovuojamas. Ir štai - seniai išsiilgta vieta vėl atvira lankytojams.

 

Pastatą, kuriame yra M. ir K. Petrauskų lietuvių muzikos muziejus, broliai Mikas ir Kipras Petrauskai pradėjo statyti 1924 metais pagal architekto A. Golovinskio projektą. 1926 metais name apsigyveno K. Petrausko šeima, kompozitorius M. Petrauskas su sūnumi Adakriu, nuomininkai. Šiame name yra gyvenusi ir E. Žalinkevičaitės-Petrauskie nės motina, sesuo Eugenija, butus nuomavo V. Kateiva, S. Sasnauskas, P. Mašiotas ir kiti. (Laikui bėgant, keitėsi gatvės pavadinimas ir namo numeris - iš Janonio gatvės 17 1924-1932 metais iki K. Petrausko gatvės 1933 metais. Tada namo numeris tapo 35 ir tik nuo 1960 metų - dabartinis numeris 31.)

 

1969 metais buvo nutarta šiame pastate įkurti memorialinį Kipro Petrausko muziejų. E. Žalinkevičaitė-Petrauskienė pirmoji 1977 metų sausio 31 dieną atvėrė muziejaus su pirmąja ekspozicija duris. Bėgant laikui muziejaus fondai plėtėsi, buvo kaupiama medžiaga ne tik apie K. Petrauską, bet ir apie kitus žymius Lietuvos muzikos veikėjus. Tad 1994 metais buvo nutarta muziejų pervadinti Miko ir Kipro Petrauskų lietuvių muzikos muziejumi.

 

Po renovacijos K. Petrausko memorialinis butas lankytojus pakvietė kaip atskira, savarankiška muziejaus ekspozicijų dalis. Kaip pristatydama kalbėjo ekspozicijos autorė muziejininkė Vida Bingelienė, buvo sumanyta bute rodyti ir memorialinius bei ekspozicinius kambarius. Tad penktadienį lankytojai galėjo pamatyti K. Petrausko kabinetą, E. Žalinkevičaitės-Petrauskienės kambarį, svetainę. Šiuose kambariuose eksponuojami autentiški šeimos baldai, paveikslai, asmeniniai daiktai.

 

Pristatyme įkvėptai kalbėjusi ekspozicijos autorė V. Bingelienė daug pasakojo apie operos solistą K. Petrauską. Tad čia paminėsime tik kelis jo gyvenimo faktus. K. Petrauskas buvo ne tik operos solistas. Apie jo visapusišką gyvenimą pasakoja gausūs muziejaus eksponatai. Gimęs 1885 metais Ceikinių kaime, brolio Miko vadovaujamas anksti pradėjo mokytis muzikos. 1907 metais K. Petrauskas išvyko į Peterburgo konservatoriją ir jau 1911-aisiais, dar nebaigęs konservatorijos, buvo pakviestas į Peterburgo imperatoriškąjį Marijos teatrą. Jis greitai tapo publikos numylėtiniu bei pagrindiniu legendinio F. Šaliapino scenos partneriu. Į Lietuvą grįžęs 1920 m., gruodžio 31 d. dainavo pirmajame Lietuvos operos teatro spektaklyje Kaune, Operos vaidykloje - atliko Alfredo vaidmenį G. Verdi operoje „Traviata“. K. Petrauskas 1920-1945 m. gyveno Kaune, dainavo Valstybės teatre, o kartu daug gastroliavo Europos ir Pietų Amerikos šalyse. Būtent K. Petrausko draugystės ryšių dėka 1934 metais Kaune gastroliavo F. Šaliapinas.

 

M. ir K. Petrauskų lietuvių muzikos muziejuje saugoma daug K. Petrausko korespondencijos, nuotraukų, asmeninių daiktų.

 

Atnaujinto buto pristatyme dalyvavo K. Petrausko duktė Aušra Petrauskaitė, anūkas Kipras Šimulynas su šeima, M. Petrausko duktė Protelė Skalandienė su šeima, žymūs Kauno menininkai, valdžios atstovai.

 

Lankytojai grožėjosi vertingais lietuvių dailininkų L. Kazoko, P. Kalpoko, A. Žmuidzinavičiaus, J. Janulio, A. Gudaičio, V. Didžioko, V. Eidukevičiaus, K. Šimonio, A. Varno, S. Zelmanavičiaus, K. Sklėrio paveikslais.

 

K. Petrausko memorialiniame buto buvo atkurtos originalios grindų, sienų spalvos, langų formos, dalis baldų yra restauruoti.

 

Viename iš kambarių eksponuojama Petrauskų namo istorija ir Petrauskų giminės genealoginis medis - įdomus projektas, leidžiantis lankytojams detaliai, netgi su nuotraukomis susipažinti su plačia Petrauskų gimine. Kitame kambaryje - kartu su paroda „K. Petrausko gyvenimo ir kūrybos apžvalga“ pristatomi UAB „Terra media“ būsimų buto ekspozicijų projektai ir pastato renovacijos eigos fragmentai. Virtuvė renovavus butą tapo edukacine klase - beje, krosnis čia liko, bet tikrai nesutrukdys edukacinėms programoms. Edukacinėje klasėje veiks terminalas, kuris padės susipažinti su K. Petrausko memorialinio buto ekspozicija, pasižiūrėti filmuotą medžiagą, pasiklausyti autentiškų K. Petrausko įrašų.

 

Po atnaujinto buto pristatymo koncertavo LMTA Kauno fakulteto S. Martinaitytės dainavimo klasės studentai Marija Vaitekūnaitė, Mangirdas Dapkus, Mantas Gacevičius, Erika Grigaitytė bei Andrius Apšega. Skambėjo arijos iš W.A. Mozarto, G. Rossini, G.B. Pergolesi, G. Donizeti, Ch. Gounod operų. Koncertą nuotaikingai vedė ir dainininkams akompanavo A. Eitmanavičiūtė. Koncerto pabaigoje valiūkišką V. Kuprevičiaus dainą „Vosilkėliai“ sudainavo pati S. Martinaitytė - nuostabiai, artistiškai, dinamiškai ir, negaliu nepasakyti, tiesiog išdykėliškai! Vakarą vainikavo pabaigoje S. Martinaitytės ir A. Apšegos sudainuotas Cerlinos ir Don Žuano duetas iš W. A. Mozarto operos „Don Žuanas“.

 

*  *  *

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.