Filmai apie tikrovę, meną ir muziką

7MD informacija
Vakar Kauno „Romuvoje“ prasidėjęs ir spalio 12 d. į Vilniaus „Pasaką“ persikelsiantis Tarptautinis Kauno kino festivalis gali sudominti net išrankiausius kino gerbėjus. Trečiąkart vykstantis festivalis parengė keturias filmų programas ir daugiau kaip trisdešimt kino juostų. Programoje dominuoja 2007-2009 metais sukurti nepriklausomų Europos ir JAV kino kūrėjų darbai, tarp jų - išskirtiniai dokumentikos kūriniai.


Festivalį atidarė vienas pernykščio Gdynės kino festivalio lyderių, svarbius 2008 m. lenkų kino apdovanojimus pelnęs Maùgorzatos Szumowskos filmas „33 gyvenimo scenos“. Trisdešimtmečių kartai atstovaujanti režisierė autobiografiškame filme įvardija patirtį ir klausimus, kilusius po staigios jos tėvų mirties. Ši gana drastiška juosta, kurioje pagrindinį vaidmenį sukūrė vokiečių aktorė Julia Jentsch, nesiūlo supaprastintų atsakymų.

 

Daugiausia filmų - vienuolika - sudaro festivalio programą „Platus kampas“. Ją papuoš šiųmetinio Kanų festivalio lyderis - Jacques'o Audiard'o filmas „Pranašas“. Filmo herojus jaunas arabas kalėjime gauna svarbias gyvenimo pamokas, kaip išgyventi šių dienų pasaulyje. Kalėjime vyksta ir geriausiu pernai 2008 m. kino debiutantu Europos kino akademijos pripažinto brito Steve'o McQueeno „Alkis“. Filmas atkuria svarbų naujausios D. Britanijos istorijos epizodą - kalinių IRA kovotojų bado streiką. Rusų dramaturgas Ivanas Vyrypajevas žinomas ir lietuvių teatro žiūrovams. Naujausias Vyrypajevo filmas „Deguonis“ šiemet buvo apdovanotas Rusijos filmų festivalyje Sočyje. Tai - pasakojimas apie meilę ir kartu pasvarstymas apie kiną. „Deguonis“ primena, kad jaunasis rusų kinas tikrai turi kuo nustebinti. Ispanų režisierius Pedro Almodovaras stebina nuolat. Festivalyje įvyks lietuviškoji naujausio Almodovaro filmo „Šalti apkabinimai“ premjera. Tai - ne tik niūri meilės istorija, papasakota film noir stiliumi, bet ir dar vienas režisieriaus meilės kinui prisipažinimas. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė, žinoma, Penelope Cruz.

 

Festivalio vizitinė kortelė - programa „Muzika, keičianti pasaulį“ - pristatys 9 filmus apie muziką ir jos atlikėjus. Specialioji festivalio programa „Šiaurės garsai kine“ - tai dar keturi filmai apie muziką ir unikali galimybė žiūrovams susitikti ir diskutuoti su šių filmų garso takelių kūrėjais bei spalio 3 d. dalyvauti jų koncerte.

 

Dar devyni filmai bus parodyti festivalio programoje „Visos mūzos“. Prie vieno šios programos filmų - prancūzo Jacques'o Debso „Buzkaši - stepių daina“ - sukūrimo prisidėjo ir pasaulyje garsus menininkas Stasys Eidrigevičius. Jis kartu su filmo režisieriumi atvyks į Kauną susitikti su žiūrovais. Šioje programoje taip pat bus parodytas Peterio Greeneway'aus filmas „Nakties sargyba“, pasakojantis istoriją apie tai, kaip Rembrandtas tapė garsųjį paveikslą.

 

Pagal rengėjų inf.

 

*  *  *

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.