„Nusiaubta šalis - Vilnius“

7MD informacija

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas režisierius Gintaras Varnas subūrė rinktinę iškiliausių savo kartos teatro ir kino aktorių komandą, siekdamas įgyvendinti vieną didžiausių savo sumanymų - spektaklį „Nusiaubta šalis - Vilnius“. Rugsėjo 30 d. „Teatro arenoje“ jį pristatys „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“, tarptautinis festivalis „Naujosios dramos akcija '09“ ir teatras „Utopia“.


 

Pirmąją spektaklio „Nusiaubta šalis“ versiją pagal Tankredo Dorsto ir Ursulos Ehler pjesę „Merlinas, arba Nusiaubta šalis“ režisierius G. Varnas sukūrė 2004 m. apleistose „Tiesos“ spaustuvės patalpose, tuomet dar tik besikuriančioje „Menų spaustuvėje“. Spektaklis, sumanytas kaip meninis projektas netradicinėse erdvėse, buvo rodomas Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Gdanske. Projektas įgyvendintas bendradarbiaujant su „Intercult“ (Švedija) ir tarptautine programa „SEAS“. Jį matė ir aukštai įvertino pjesės autorius T. Dorstas.

 

Šiandien G. Varnas kuria šiuolaikinį istorinį spektaklį, atspindintį savo kartos požiūrį į Lietuvos istoriją ir dabartį.

 

„2004-aisiais T. Dorsto pjesė mums buvo per ankstyva. Dabar ji aktualesnė, skaudesnė. Spektaklis apie utopijų kūrimą ir, savaime suprantama, - žlugimą, nes toks yra gyvenimas. Praėjus 20 metų po Nepriklausomybės atkūrimo su skausminga nostalgija prisimename mūsų „Apskritojo stalo“ - Sąjūdžio - idėjas. Kas šiandien iš jų liko? Kalbame ne tik apie idėjas, bet ir apie jas puoselėjusius žmones. Kokie jų likimai? Kai aktoriai klausia, kokiame spektaklio veiksme mes esame, atsakau, kad jau paskutiniame. Mūsų šalis dabar ten“, - sako G. Varnas.

 

Spektaklyje „Nusiaubta šalis - Vilnius“ vaidina Saulius Balandis, Povilas Budrys, Gediminas Girdvainis, Gytis Ivanauskas, Marius Jampolskis, Viktorija Kuodytė, Arūnas Sakalauskas ir kt., taip pat jauni teatro „Utopia“ aktoriai.

 

Viduramžių legenda apie Apskritąjį stalą - viena gražiausių valstybės kūrimo idėjų kultūros istorijoje. Siekis sukurti idealią valstybę, paremtą brolybės ir gėrio idealais, nuo viduramžių iki XXI amžiaus yra didžioji utopinė žmonijos svajonė. Istoriškai šios svajonės buvo pasmerktos žlugti, bet iš naujo atgimdavo naujose epochose. Apie tai pasakojama vienoje iškiliausių XX amžiaus pabaigos pjesių, istorinėje misterijoje „Merlinas, arba Nusiaubta šalis“.

 

„7md“ inf.

 

*  *  *

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.