Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Lietuvos nacionalinis dramos teatras pradeda jubiliejinį 70-ąjį sezoną


Anonsas


7MD informacija

Share |
Rugsėjo 25 d. Lietuvos nacionalinis dramos teatras pradeda jubiliejinį 70-ąjį sezoną legendiniu spektakliu – Boriso Dauguviečio „Žaldokyne“. Ši žiūrovų itin pamėgta nuotaikinga komedija skiriama aktorės, spektaklio režisierės Kazimieros Kymantaitės 100-mečiui ir aktoriaus, režisieriaus, teatro vadybininko Adolfo Večerskio 60-mečiui.

Pirmąją naujojo sezono dieną bus pristatyta ir neseniai pasirodžiusi knyga „Reikalauju kūrybos laisvės!“ apie Kazimierą Kymantaitę, ją sudarė Bernadeta Markevičienė ir režisierės dukra, Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorė Agnė Gregorauskaitė, „Žaldokynėje“ jau ilgus metus atliekanti spalvingą Magdalenos Paukštytės vaidmenį. Knygoje spausdinamos ne tik Kazimieros Kymantaitės mintys, bet ir jos kolegų bei draugų prisiminimai. Daugelis jų sklidini pačių netikėčiausių pastebėjimų, humoro, kuris lydėjo Kymantaitę ir scenoje, ir gyvenime. Ši knyga – tai jautrus ir įvairiapusis menininkės portretas.

 

Jubiliejinio sezono metu žiūrovai turės galimybę susipažinti su jau įvykusiomis pagrindinėmis Nacionalinio dramos teatro premjeromis: Henriko Ibseno „Meistru Solnesu“ (rež. Yana Ross), Dale’o Wassermano, Joe Dariono ir Mitcho Leigh miuziklu „Žmogus iš La Mančos“ (rež. Adolfas Večerskis), Thomo Bernhardo „Pasaulio gerintoju“ (rež. Valentinas Masalskis).

 

Rugsėjo pabaigoje bus paskelbti naujausios lietuvių dramaturgijos konkurso rezultatai. Konkurso nugalėtojų kūriniai bus pristatyti profesionaliems Lietuvos teatrams, o jų skaitymus ar eskizus bus galima išvysti 2009 m. lapkričio mėn. LNDT rengiamame lietuvių dramaturgijos festivalio „Versmė ’09“ pirmajame etape.

 

Pirmą kartą festivalis „Versmė“ sėkmingai buvo surengtas dar 2005 metų rudenį, tada vyko išankstiniai festivalio skaitymai, sulaukę žiūrovų ir režisierių dėmesio. 2010-ųjų „Versmei“ LNDT ketina skirti net tris pastatymus, tarp kurių bus Birutės Mar spektaklis „Unė“, skirtas garsiai XX a. pradžios lietuvių aktorei Unei Babickaitei.

 

Lapkričio mėnesį Nacionalinis dramos teatras pakvies mažuosius žiūrovus į premjerą – Kornejaus Čukovskio „Daktaras Aiskauda“, kurį jau dabar intensyviai stato režisierius Evaldas Jaras, scenografas Marijus Jacovskis, kostiumų dailininkė Jolanta Rimkutė ir kompozitorius Martynas Bialobžeskis. Spektaklyje vaidins Remigijus Bučius, Algirdas Gradauskas, Arūnas Sakalauskas, Marius Jampolskis, Šarūnas Puidokas, Arūnas Vozbutas, Arūnas Smailys, Donata Kielaitė, Algirdas Dainavičius, Jurga Kalvaitytė, Raminta Verseckaitė, Rimantas Giedraitis, Robertas Balčiūnas, Vitalija Mockevičiūtė, Miglė Polikevičiūtė.

 

Naują darbą pradėjo ir aktorius bei režisierius Valentinas Masalskis. Jis ketina žiūrovams pristatyti Yasminos Rezos dramą „Menas“. Šią pjesę iš prancūzų kalbos specialiai šiam pastatymui išvertė Akvilė Melkūnaitė.

 

Yana Ross lietuvių publiką ketina supažindinti su garsaus austrų rašytojo Arthuro Schnitzlerio kūriniu „Lenciūgėlis“, o Ramunė Kudzmanaitė – su kontroversiško italų menininko Piero Paolo PasoliniAffabulazione“. Abu veikalai specialiai verčiami Nacionaliniam dramos teatrui.

 

Nacionalinis dramos teatras ketina bendradarbiauti su jaunaisiais režisieriais (spektaklių premjeros planuojamos antrojoje šio sezono pusėje), o nedraminio žanro renginių gerbėjams kartu su perkusininku Arkadijumi Gotesmanu teatras pristatys naują šio įdomaus muziko projektą.

 

LNDT inf.

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.34 (863), 2009-09-25

Versija spausdinimui

Komentarai

usqUcHvpQJIvENn, 2012-03-15 11:23

Such a deep awsner! GD&RVVF

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti