Amerikos fragmentai

7MD informacija
Šį savaitgalį atsidarantis kino teatras „Pasaka“ (Šv. Ignoto g. 4/3) kartu su JAV ambasados Lietuvoje Amerikos centru ir VšĮ „Panoptikumas“ bei JAV valstybės departamento piliečių mainų tarnybos kultūros programų skyriumi rugsėjo 20 - spalio 7 d. pristato keliaujančią kino programą, sudarytą iš prestižinių šiuolaikinių JAV dokumentinių filmų.

 

Universitetinės filmų ir videoasociacijos (UFVA) parengta programa aprėpia įvairius požiūrius į amerikietišką gyvenimą bei vertybes. Drauge su grupe dokumentikos kūrėjų, scenaristų, mokslininkų, profesorių bei kitų šios srities žinovų UFVA atrinko filmus iš šimtų peržiūrėtų darbų. Filmai suskirstyti į kelias grupes: „Amerikos rasinis ir etninis paveldas“, „Demokratinis procesas“, „Amerikietiškos istorijos: populiarioji kultūra“, „Sveikata“, „Tolerancijos problemos“, „Aplinkosauga“, „Istorija“. Tarp atrinktų filmų - daug apdovanotų svarbiais prizais ir nominuotų Amerikos kino akademijos apdovanojimams.

 

Scotto Hamiltono Kennedy filmas „Sodas“ („The Garden“, 2008) pasakoja apie bendruomenės sodą Los Andžele - didžiausią tokio pobūdžio sodą JAV. Atsiradęs kaip terapinė priemonė gyventojams po 1992 m. riaušių Los Andžele, viename iš prasčiausių šalies rajonų esantis sodas išaugo į ūkininkų sukurtą stebuklą: žmonės augino sau maistą, maitino šeimynas, įkūrė bendruomenę. Tačiau juosta prasideda vaizdais buldozerių, pasiruošusių sulyginti šią oazę su žeme. Filmas tyrinėja amerikiečių visuomenės ydas, kelia svarbius ir sudėtingus klausimus apie laisvę, lygybę ir teisingumą vargingiausiems iš mūsų.

 

Billy Lutherio filmas Mis Navaho“ („Miss Navajo“, 2007) perkels į grožio konkursą. Jo dalyvės privalo ne tik parodyti gracingą laikyseną kaip įprastiniuose gražuolių konkursuose, bet ir atsakyti į sunkius klausimus navahų kalba bei pademonstruoti kasdieniame genties gyvenime būtinus įgūdžius: duonos kepimą, kilimų audimą ir avių skerdimą.

 

Šių dienų Amerikos dokumentinio kino kūrėjai daug keliauja. „Mitų tvarkos“ („Theory of Myths“, 2008) režisierė Margaret Brown leidosi į kelionę po egzotišką slaptų mistinių draugijų pasaulį ir šimtmečių senumo Užgavėnių iškilmes, vykstančias Alabamoje. Spalvingame fone vaizduojamas painus istoriškai susiklostęs smurto ir valdžios dinamikos tinklas, neapčiuopiamos jėgos, dėl kurių ši šventa tradicija teberengiama pagal odos spalvą. Senain Kheshgi ir Geetos V. Patel filmas „Kašmyro projektas“ („Project Kashmir“, 2008) pasakoja apie du draugus amerikiečius - musulmoną ir induistą, sugrįžtančius į karo nualintą Kašmyrą tyrinėti religinio paveldo skirtumų. Ellen Kuras „Išdavystė“ („The Betrayal“ / „Nerakhoon“, 2008) buvo kurta 28 metus ir pasakoja apie vienos šeimos kelionę iš karo suniokoto Laoso į nuožmias Niujorko gatves.

 

Baltųjų rūmų prodiusuotas filmas „Žmonių prezidentas“ („White House Story“, 2006, rež. Chuck Workman) atskleidžia Holivudo filmų ir JAV televizijos vaidmenį formuojant ir atspindint Amerikos požiūrį į prezidento instituciją. Pasitelkta ir daug istorikų, žiniasklaidos kritikų ir buvusių prezidentų komentarų.

 

Filmas „Gatvės kova“ („Street Fight“, 2005, rež. Marshall Curry) - tai įnirtingų lenktynių į Niuarko (Niu Džersis) mero postą tarp mokslininko Cory Bookerio ir keturias kadencijas šias pareigas ėjusio Sharpe'o Jameso kronika. Niuarko rajonuose ir skurdžiuose kvartaluose Bookeris susiduria su senamadiška politine mašina, bet kokiomis priemonėmis siekiančia sutriuškinti savo oponentus.

 

Alleno Mondello filmas „Įsimintina mugė“ („A Fair to Remember“, 2007) pasakoja Teksaso valstijos mugės istoriją nuo 1886-ųjų iki mūsų dienų. Jau kelios lankytojų kartos atvyksta pamatyti didžiausio pasaulyje kaubojaus, pasikelti aukščiausiu apžvalgos ratu ir paragauti egzotiškiausių skanėstų šiapus Didžiosios upės.

 

Režisieriai Lawrence'as Hottas ir Diane Garey filme „Per kurčias akis“ („Through Deaf Eyes“, 2007) apžvelgia beveik 200 metų kurčiųjų gyvenimo Amerikoje istoriją. Filme pateikiami įvykiai, formavę kurčiųjų gyvenimą, mokyklų kurtiesiems atsiradimas, diskusijos apie amerikiečių gestų kalbą, apie telefonus kurtiesiems. Patricios Regan filme „Autizmas, miuziklas“ („Autism the Musical“, 2007) rodo penkis autistus vaikus ir jų šeimas, fiksuoja kiekvieno iš jų asmeninę kovą ir triumfą vaikams rašant, repetuojant ir atliekant savos kūrybos miuziklą. Dauno sindromui skirtas Ilanos Trachtman filmas „Malda su Lioru“ („Praying with Lior“, 2008). Filme klausiama, ar Dauno sindromu sergantis žmogus gali būti „dvasinis genijus“ ir stebima, kaip filmo herojus Lioras ruošiasi bar micvai. Kai kas tiki, kad Lioras yra arčiau Dievo - bent jau taip mano jo šeima ir bendruomenė.

 

Režisierė Irena Salina filme „Tėkmė: iš meilės vandeniui“ („Flow“, 2008) nagrinėja tai, ką specialistai vadina svarbiausiu politiniu ir aplinkosauginiu XXI amžiaus klausimu: pasaulinė vandens krizė. Taip pat pristatomi žmonės bei institucijos, siūlantys praktinius sprendimus vandens krizei įveikti ir kuriantys naujas technologijas. Į šaltojo karo laikus sugrąžins Davido Hoffmano filmas „Sputniko manija“ („Sputnik Mania“, 2007) apie šaltojo karo įkarštyje Sovietų Sąjungos paleistą „sputniką“ - pirmąjį aplink Žemę skriejusį palydovą, kuris privertė JAV bijoti ir žavėtis. Iš pradžių „sputnikas“ sužavėjo amerikiečius kaip mokslo stebuklas, bet netrukus Amerika pradėjo vertinti jį kaip masinio naikinimo ginklą. „Sputniko manijos“ kūrėjai tyrinėja, kaip dvi pasaulio supervalstybės atsidūrė ties branduolinio karo slenksčiu.

 

Parengta pagal organizatorių inf.

 

*  *

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.