Vilniaus mažasis teatras pradeda naują sezoną

7MD informacija
Rugsėjo 18, 19 d. Valstybinis Vilniaus mažasis teatras sezoną pradės nauju veikalu – žinomo amerikiečių dramaturgo Tracy Lettso 2007 m. parašyta juodąja komedija „Vestonai“ („Rugpjūtis: Oseidžo apygarda“), kurią stato jaunosios kartos režisierius Vilius Malinauskas. Dramą iš anglų kalbos išvertė Rita Juodelytė.

Tracy Lettsas (g. 1965) – sparčiai garsėjantis amerikiečių dramaturgas ir aktorius, gimęs Tulsoje (Oklahomos valstijoje), populiarios rašytojos Billie Letts ir mokytojo bei aktoriaus Dennio Lettso šeimoje. Sulaukęs dvidešimties, Lettsas išvažiavo į Čikagą, kur 11 metų dirbo „Steppenwolf“ teatro trupėje. Tarp jo vaidmenų – Tomas „Stikliniame žvėryne“, pagrindinis vaidmuo Lietuvos teatro žiūrovams pažįstamoje Ronaldo Harwoodo dramoje „Aprengėjas“, Tardytojas Martino McDonagho „Pagalvinyje“. 1991 m . Lettsas parašė pirmąją dramą „Žudikas Joe“ („Killer Joe“), kuri po dvejų metų buvo pastatyta „Next Lab“ teatre Čikagoje. Vėliau pjesė buvo išversta į 12 kalbų ir pastatyta 15 šalių.

 

Tracy Lettsas didžiulio dėmesio sulaukė, kai už 2007 m . parašytą dramą „Vestonai“ 2008 m. pelnė prestižinį Pulitzerio apdovanojimą dramos srityje bei Tony apdovanojimą. „Vestonai“ – 3 veiksmų su 13 personažų drama. „Tai tikra socialinė alegorija. Kai kurie žmonės, kalbėdami apie tokius dalykus, jaučiasi nepatogiai, tačiau nesuprantu, kodėl“, – savo kūrinį komentuoja Letssas. „Tracy Lettsas nuplėšia šeimos knygos viršelį ir parodo pykčio pritvinkusį, drumzliną gyvenimą, esantį už gražaus fasado. Jo pasirinkta medžiaga tikrai verta epo: svetimavimas, žmogžudystė, tarpusavio konkurencija. Jis rašo natūralistiškai, tačiau emocijos, konfliktai ir prievarta didingi lyg graikų tragedijoje“, – rašė apie „Vestonus“ dramos profesorė Patty Gallagher.

 

Mažojo teatro spektaklyje Vestonų šeimą vaidins gausus būrys viduriniosios ir jaunesnės kartos aktorių: Gediminas Girdvainis, Eglė Gabrėnaitė, Inga Burneikaitė, Arvydas Dapšys, Indrė Patkauskaitė, Vilija Ramanauskaitė, Jūratė Brogaitė, Larisa Kalpokaitė, Almantas Šinkūnas, Aistis Mickevičius, Ilona Kvietkutė, Edmundas Mikulskis ir Mindaugas Capas.

 

Režisierius Rimas Tuminas leidžia savo mokiniams, jauniems Vilniaus mažojo teatro režisieriams ir aktoriams, patiems svarstyti, kokios gali būti teatrinio proceso galimybės. Bandydami rasti teisingus dramos analizės kelius, jie ne tik stebi praeities įtaką šiuolaikinei kultūrai, bet ir tai, kaip nauja atsiveriame sename. Jauniausi Rimo Tumino mokiniai – režisieriai ir aktoriai – spalio 1–6 dienomis pakviesti į festivalį „Baltiskij dom“. Tai didelis ne tik pedagogo Rimo Tumino, bet ir visos lietuvių teatrinės mokyklos įvertinimas. Sankt Peterburge bus parodyti net trys Mažojo teatro spektakliai „Atsitiktinumas“, „Viskas gerai“ ir „Batraištis“.

 

Intelektu ir šmaikščiu sąmoju spinduliuojanti naujoji Mariaus Ivaškevičiaus drama „Mistras“ jau pradėjo savo kelionę Mažajame teatre. Po pirmųjų praėjusio sezono repeticijų dramaturgas kūrinį papildė, o rugsėjo mėnesį aktoriams bus skaitomas paskaitų ciklas apie Mickevičiaus epochą. Režisierius Tuminas, grįžęs po rugsėjo 2 d. Maskvos Vachtangovo teatre įvykusios Antono Čechovo „Dėdės Vanios“ premjeros, pradės intensyvų „Mistro“ repeticijų periodą. Po „Madagaskaro“ Vilniaus mažojo teatro aktoriai ypač pamėgo Mariaus Ivaškevičiaus stilių, o tai teikia vilties, kad darbo procesas kuriant „Mistrą“ bus kūrybingas.

 

Vilniaus Mažasis teatras sulaukė didelio susidomėjimo pristatydamas Andriaus Žebrausko iniciatyva atsiradusį improvizacijų šou „Kitas kampas“. Žiūrovai jį galės pamatyti rugsėjo 9, 10 dienomis.

„Kitas kampas“ – ne pjesė, čia nėra režisieriaus, mintinai išmokto teksto ir mizanscenų, veiksmas vyksta spontaniškai, gyvai, viskas kuriama ir atliekama čia ir dabar. „Kito kampo“ scenoje: Audrius Bružas, Ramūnas Cicėnas, Kirilas Glušajevas, Paulius Ignatavičius, Andrius Kulikauskas, Balys Latėnas, Martynas Nedzinskas, Iveta Stasiulytė, Mantas Vaitiekūnas, Rimantė Valiukaitė ir Andrius Žebrauskas.

 

Dar iki Naujųjų metų VMT žiūrovai išvys naują pasaką vaikams „Karalaitė ir princas Krabas“. Pagal italų liaudies pasakas šį spektaklį kuria Tumino mokinė, magistrantė Agnė Sunklodaitė. Neabejotina, kad įdomi Keistuolių teatro aktorė, šiame teatre sukūrusi nuotaikingą vaidinimą vaikams „Interviu su šlykštukais“, Mažajame teatre pasirodys ir kaip talentinga režisierė.

 

VVMT inf.

 

*  *  *

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.