Naujojo cirko savaitgalis: išplėskite matomo pasaulio ribas

7MD informacija
Antrąjį rugsėjo savaitgalį Vilnių vėl pasieks kitokio cirko virusas. „Menų spaustuvė“ ir Prancūzų kultūros centras tęsia tradiciją pažindinti Lietuvos publiką su šiuolaikiniu cirku ir ketvirtą kartą kviečia į Naujojo cirko savaitgalį, o jis šiemet vyks dar labiau atsinaujinusioje „Menų spaustuvėje“ bei jos kiemelyje Šiltadaržio gatvėje.

Rugsėjo 11–13 d. naujasis cirkas džiugins ne tik atotrūkio nuo kasdienybės ieškančius suaugusiuosius, bet ir mažuosius scenos menų gerbėjus. Prancūzų trupė „La Manoeuvre“ atveža spektaklį „Išnara“, į kurį kviečia visus, nebijančius praplėsti matomo pasaulio ribas, o suomių „Circo Aereo“ žada, kad jų spektaklis neprailgs nė vienam vietoje nenustygstančiam trimečiui. Tuo tarpu visus smalsių protų savininkus pakvies išsamios naujojo cirko paskaitos, kurias skaitys lektoriai iš Prancūzijos ir Švedijos.

 

Spektaklį „Išnara“ (pranc. „Mue“) į Lietuvą atvežančiai jaunai Prancūzijos naujojo cirko trupei „La Manoeuvre“ (liet. „manevras“) vadovauja režisierė, šokėja ir cirko artistė Gaelle Bisellach-Roig. Baigusi prestižinę Briuselio aukštąją cirko meno mokyklą ir apdovanota Prancūzijos „Jaunojo cirko talento“ prizu, režisierė sukūrė efemerišką reginį, kuriame gyvas kūnas susipina su manekenų kūno dalimis, ir šioje raizgalynėje žiūrovas yra priverstas suvokti savo regos ribotumą. Prancūzai kviečia visus „praplėsti savo matomo pasaulio rėmus“ ir tai daro ne tik pasitelkdami įspūdingą vizualinį reginį, bet ir pateikdami galvosūkį meno vertintojams: ar tai išties yra cirkas? O galbūt šokis ar meninė instaliacija?

 

Galvosūkiais savęs nekvaršina suomiai – du cirko akrobatai Petris Tuominenas ir Raulis Kosonenas bei buvęs Suomijos breiko čempionas, cirko artistas Kalle Lehto. Į „Menų spaustuvės“ kiemelį įvažiavę senu sunkvežimiu, jie tiesiai iš jo kils į orą, skraidys ir darys akrobatinius piruetus – visa tai tiesiai prieš didelių ir mažų žiūrovų akis.

 

Tie, kuriems norisi viską išbandyti patiems, kviečiami pradėti ir baigti Naujojo cirko savaitgalį seminarais ir judesio užsiėmimais, kurių šįmet itin gausu. Suomių trupė „Circo Aereo“ mokys akrobatikos paslapčių, o lektoriai Jeanas Michelis Guy ir Camilla Damkjaer skaitys paskaitas apie Europos šiuolaikinio cirko istoriją bei aktualijas.

 

Prancūzas Jeanas Michelis Guy – buvęs cirko artistas, šiuo metu labiau žinomas kaip rašytojas, režisierius, kritikas, kultūros sociologijos ir spektaklio analizės dėstytojas bei cirko teoretikas – dabar didžiąją savo laiko dalį skiria mokslinei-tiriamajai veiklai cirko srityje Prancūzijos kultūros ir komunikacijos ministerijoje. Jis lietuviams papasakos apie naujojo cirko Prancūzijoje istoriją ir tendencijas, iliustruodamas savo pasakojimą videoištraukomis. Scenos menų srityje daktaro laipsnį turinti cirko artistė ir lektorė Camilla Damkjaer dėsto net keliose Švedijos aukštosiose mokyklose cirko teoriją. Ji buvo viena iš cirko magistro programos kūrėjų Stokholmo universitete, o dabar tobulina savo pačios atrastą metodiką – cirko teorijos paskaitos vyksta pasitelkiant judesį ir akrobatiką ant vertikalios virvės. Jos paskaitas anglų kalba galės išgirsti ir pamatyti „Menų spaustuvėje“ susirinkę žiūrovai.

 

Visi Naujojo cirko savaitgalio edukaciniai užsiėmimai nemokami, tačiau į juos būtina registruotis iš anksto. Informacija apie visą renginį it registraciją į paskaitas skelbiama „Menų spaustuvės“ internetiniame puslapyje www.menuspaustuve.lt.

 

„Menų spaustuvės“ inf.

 

*  *  *

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.