Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
REPERTUARAI

Savaitės filmai


7MD informacija

Share |

Delta ****

Vienas daugiausiai apdovanotų ir aptarinėtų pernykščių Europos filmų, vengrų teatro ir kino režisieriaus Kornélio Mundruczó „Delta“ pasakoja brolio ir sesers meilės istoriją. Jos fonas – įstabaus grožio Dunojaus delta. Čia upės viduryje iš ilgų klajonių po pasaulį sugrįžęs brolis nori pasistatyti namą ir jame įsikurti kartu su pirmąkart gyvenime sutikta seserimi. Pasmerktos, „blogos“ meilės tema, kuri sufleruoja žiūrovui antikinės tragedijos nuojautą, filme alegoriškai siejama su menininko pasirinkimu ir išorinio pasaulio prievarta. Tačiau nuo nereikšmingų buities detalių išvalyta fabula ir rafinuotas estetinis reginys netikėtai išryškina filmo šaltumą. Jis pernelyg konceptualus ir manieringas, kad sukeltų lauktą katarsį. Kita vertus, kino teatrų repertuarą galutinai užkariavusių nykių ir infantiliškų komiksų perdirbinių fone „Delta“ gali pasirodyti meniškojo kino grynuoliu (Vengrija, Vokietija, 2008). (Vilnius)

 

Haris Poteris ir Netikras princas ***

Su Hariu Poteriu auga ir bręsta jau kelios skaitytojų ir žiūrovų kartos. Haris Poteris bręsta taip pat. Davido Yateso filme jis jau nebe vaikas, o gyvenimo kelio ir meilės ieškantis paauglys. Dabar jis patinka net Popiežiui. ...Haris jau šeštus metus mokosi Hogvartso mokykloje. Tačiau lordas Voldemortas nenustygsta. Jis nori užkariauti burtininkų pasaulį. Voldemortas surengs pasikėsinimą, kurio įrankis – vienas iš mokinių... Tiems, kurie skaitė knygą (daugumai), bus įdomu sugrįžti į pamėgtą burtų pasaulį. Tiems, kurie nėra Hario gerbėjai (tokių, žinoma, apgailėtina mažuma), filmas vargu ar padės jais tapti. Vaidina Danielis Radcliffe’as, Rupertas Grintas, Emma Watson, Michaelas Gambonas, Christianas Coulsonas (JAV, 2009). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys)

 

Įsileisk mane***

Dvylikametis Oskaras yra jautrus, šiek tiek bailus berniukas, kurį persekioja stipresni klasės draugai. Jo bendraamžė – išblyškusi ir visada rimta Eli išeina iš namų tik sutemus. Jie susitinka blokinių namų kvartalo kieme. Mergaitės atsiradimas sutampa su siaubingais ir sunkiai paaiškinamais dalykais, kuriuos sieja kraujas. Užsidariusį savyje berniuką iš pradžių tai žavi. Tačiau netrukus jis supras, kad Eli yra vampyrė... Švedų režisierius Tomas Alfredsonas rodo įtaigią ir netipišką brendimo istoriją. Čia susilieja draugystė, atstūmimas ir prisirišimas. Niūrus ir kartu poetiškas filmas sukurtas pagal švedų rašytojo Johno Ajvide‘s bestselerį. Vaidina Kare Hedebrantas, Lina Leandersson, Peras Ragnaras, Henrikas Dahlis, Karin Beroquist (Švedija, 2008).

(Vilnius)


Ledynmetis 3 ***

Dviejų ankstesnių pasakojimų apie ledynmetį herojai vėl sugrįžta: priešistorinė voverė Skretas vėl ieško riešutėlių, bet suranda tikrąją meilę, mamutai laukiasi mamutukų, tigras Diegas susimąsto, ar netapo pernelyg minkštas ir padorus, o tinginys Sidas sulaukia nemalonumų, nes suranda dinozauro kiaušinius. Draugai išsirengs gelbėti Sido ir paklius į požemių pasaulį, kuriame sutiks dinozaurus ir juos medžiojančią vienaakę žebenkštį. Naujame Carloso Saldanhos ir Mike’o Thurmeierio filme yra visa tai, kas ir anksčiau, tiksliau – komedijos ir veiksmo filmo mišinys, tinkantis visoms amžiaus grupėms, ypač toms, kurios nepasens niekad. Lietuviai, žinoma, gali mėgautis lietuviškai įgarsintais personažais. Ledynmetis, regis, niekad nesibaigs (JAV, 2009). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys)

 

Lornos tylėjimas****

Lorna (Arta Dobroshi) yra albanė. Ji dirba valykloje. Lorna svajoja įsigyti barą. Neseniai ji tapo Belgijos piliete. Lornos vyras Klodi (Jeremie Renier) yra narkomanas. Jis vedė Lorną už pinigus. Fabio, kuris sugalvojo šį planą, nenori, kad Klodi mestų narkotikus. Juk būsimos našlės Lornos nekantriai laukia kitas jaunikis – turtingas rusas. Tačiau gudrus „verslo planas“ gali žlugti, Lorna pasipriešina Fabio ketinimams nužudyti Klodi. Belgų režisieriai broliai Jeanas - Pierre‘as ir Lucas Dardenne‘ai sukūrė ne tik griežtai realistinį filmą apie šiuolaikinį pasaulį, kuriame žmogaus vertė įvardyta pinigų suma, bet ir jaudinančią kaltės bei atpirkimo dramą. Broliai Dardenne‘ai itin vertinami Kanuose, jų filmai kelis kartus buvo apdovanoti „Auksine palmės šakele“. „Lornos tylėjimas“ apdovanotas Kanų festivalio prizu už geriausią scenarijų (Belgija, Prancūzija, Italija, Vokietija, 2008). (Vilnius)

 

Negarbingi šunsnukiai***

Quentinas Tarantino gali imtis bet kokios temos, tačiau jo filmas pirmiausia pasakos apie režisieriaus meilę kinui. Ji visada nustelbia siužetą. Naujausio filmo personažai nuolat kalba apie kiną, nors siužetas pasakoja apie amerikiečių būrį, kuris vokiečių okupuotoje Prancūzijoje medžioja ir žiauriai žudo nacius. Todėl neatsitiktinai pasakojimo centre atsiduria nedidukas Paryžiaus kino teatras. Jo savininkė yra žydė Šošana (Melanie Laurent), kuriai pavyko išsigelbėti per šeimos sunaikinimo akciją. Šošana nori keršyti. To paties trokšta ir žiauraus Aldo (Brad Pitt) vadovaujami kariai. Ir viena, ir kiti sugalvoja planą, kaip sunaikinti į nacių propagandinio filmo premjerą Paryžiuje susirinkusią III Reicho „grietinėlę“. Savaime suprantama, kad pagrindinis ginklas bus kino juosta...  Gudrų esesininką suvaidinęs austrų aktorius Christopheris Waltzas šiemet Kanuose buvo apdovanotas už geriausią vyro vaidmenį. Taip pat vaidina Tilis Schweigeris, Eli Rothas, Diane Kruger (JAV, 2009). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai)

 


****** - šedevras,
***** - pasižiūrėti būtina,
**** - geras filmas,
*** - būna ir geriau,
** - jei turite daug laiko,
* - niekalas


„7 meno dienos“ Nr.31 (860), 2009-09-04

Versija spausdinimui

Komentarai

Della, 2012-06-05 23:15

Thanks Jonna, yep we've been thinking about that as well! That we shuold have coffees from different countries and educate people that coffee differs from where it is it from and what type it is. Only finding through internet, you cannot really check how they really are. Would be nice to be able to travel to all these places, hunting for coffee :)Tommy,good idea with theme weeks,or maybe months we could do at the beginning, helps not to be stuck with the same menu. We'll see what we'll come up to at the end. Btw, maybe you could share some recipes you collected? :) We are flying to Paris, I see it's not so far from Trier, we haven't plan our trip back in Europe yet, so we'll see,maybe :) And the Lithuanian sweets you probably mean Surelis, you must come to Lithuania for that!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti