Kinas prieš melą

7MD informacija
Festivalis „Kinas prieš melą“ rugpjūčio 1–7 d. vyks Vilniuje, „Forum Cinemas Vingis“, rugpjūčio 2–4 d. Kaune, „Forum Cinemas“. Festivalio rengėjai siūlo pasvarstyti kino ir tiesos santykius, pasižiūrėti ir prisiminti įvairių Europos šalių režisierių filmus.

Didžiąją programos dalį sudarys ne vienos lietuvių sinefilų kartos pamėgtas suomių kino kūrėjas Aki Kaurismäki. Bus galima prisiminti jo filmus „Rūpinkis savo skara, Tatjana“ (1994), „Aš pasisamdžiau žudiką“ (1990), „Žmogus be praeities“ (2002), „Plaukiantys debesys“ (1996). Režisierius atvyks į Vilnių ir rugpjūčio 1 d. pirmąkart susitiks su lietuvių kino žiūrovais.

 

Suomių vaidybinis ir dokumentinis kinas šiame renginyje pristatomas itin plačiai. Bus parodyta ne viena festivalyje apdovanota Pirjo Honkasalo dokumentinė juosta „Trys melancholijos kambariai“ (2004), pasakojanti apie Čečėnijos vaikų išgyvenimus, ir Arto Haloneno „Šventosios knygos šešėlis“ (2007) – ne vieną diskusiją sukėlęs pasakojimas apie šiuolaikinę Turkmėniją. Festivalio uždarymo svečias – Aku Louhimiesas, taip pat puikiai žinomas Lietuvos žiūrovams: jo filmai rodyti ne vienoje „Scanoramos“ programoje. „Kinas prieš melą“ prisimins filmą „Sušalusi žemė“ (2005).

 

„Kinas prieš melą“ pristatys ir kelis iki šiol Lietuvoje oficialiai nerodytus filmus. Tai didžiojo Irano kino kūrėjo Abbaso Kiarostami filmas „Kur draugo namai“ („Where is the Friend’s Home?“, 1987), pasakojantis apie mažą berniuką, siekiantį grąžinti draugo pamestą sąsiuvinį. Kiarostami šiame filme susieja dokumentinį stebėjimą, neprofesionalius aktorius ir tik jo filmams būdingą lyrišką žvilgsnį į Irano kaimo kasdienybę.

 

Lietuvoje iki šiol menkai žinomas graikas Theodoras Angelopoulas bus pristatytas 1998 m. sukurtu ir Kanų „Auksine palmės šakele“ apdovanotu filmu „Amžinybė ir diena“ („Eternity and a Day“). Jame pasakojama rašytojo, sužinojusio apie artimo mirtį, istorija.

 

Prieš porą metų Vilniaus dokumentinių filmų festivalyje režisierius Andrejus Nekrasovas pristatė filmą apie tragiškai mirusį savo draugą Aleksandrą Litvineneką. „Kinas prieš melą“ programoje bus parodytas 2004 m. sukurtas Nekrasovo dokumentinis filmas „Netikėjimas“ („Nedoverije“), kuris rėmėsi Litvinenkos pagarsintomis žiniomis apie 1999 m. Maskvoje susprogdintus daugiabučius. Nikolajaus Oleinikovo pilnametražis dokumentinis filmas „Greitkelio susitikimai“ (2009) pasakoja apie šiuolaikinės Rusijos jaunimo judėjimus, čekės Lindos Jablonskos „Sveiki atvykę į Šiaurės Korėją“ („Welcome to North Korea!“, 2009) atskleidžia pačios uždariausios pasaulio šalies kasdienybės akimirkas. Festivalio žiūrovai taip pat turės galimybę susipažinti su Manto Kvedaravičiaus projektu „Barzakh“, nukelsiančiu į šiuolaikinį Grozną – Čečėnijos sostinę.

 

Parengta pagal „Forum Cinemas“ inf.

 

*  *  *

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.