Marsiečiai, aristokratai ir Berlusconi

Kora Ročkienė
Slaptoji Danielio Radcliffe’o karjera


Didžioji Žemės gyventojų dalis žiūri naują filmą apie Hario Poterio nuotykius ir nenujaučia, kad stebuklingą berniuką suvaidinęs Danielis Radcliffe’as debiutavo kitoje srityje. Jis tapo rašytoju. Neseniai Radcliffe’as išleido pirmąją knygą. Tai – eilėraščių ir trumpų apsakymų rinkinys. Ji pasirašyta pseudonimu. Radcliffe’as sako taip norįs pasitikrinti, ar turi literato talentą. Jis tvirtina, kad knyga jau sulaukė susidomėjimo.


Katynė“ – parlamento nariams


Italų premjeras Silvio Berlusconi visiems savo partiečiams parlamentarams padovanojo Andrzejaus Wajdos filmo „Katynė“ DVD. Dovaną kartu su vyriausybės vadovo vizitine kortele savo pašto dėžutėje parlamente liepą rado kiekvienas Berlusconi partijos narys. „Katynė“ padarė didelį įspūdį Italijos premjerui: dar balandį NATO susitikime jis skatino kitų šalių vadovus pasižiūrėti filmą, sakydamas, kad tai įrodymas, „iki ko gali nuvesti komunistinė ideologija“, ir primindamas, kad iki žlungant Berlyno sienai sovietai kaltino vokiečius įvykdžius šį nusikaltimą. Italijoje „Katynę“ platina firma, priklausanti Berlusconi žiniasklaidos imperijai.


Prodiuseris, komikas ir psichoterapeutas


Pasak „Forbes.com“, per metus nuo praėjusių metų birželio Holivude daugiausia – 170 milijonų dolerių – uždirbo „Žvaigždžių karų“ kūrėjas ir prodiuseris George’as Lucasas. Jam nenusileidžia Stevenas Spielbergas. Kartu su Lucasu vis naujus filmų apie Indianos Džounso nuotykius projektus įgyvendinantis Spielbergas per tą patį laiką uždirbo apie 150 milijonų. Trečioje vietoje – prodiuseris Jerry Brucheimeris su 100 milijonu. Ketvirtoje vietoje atsidūrė komikas Jerry Seinfeldas (85 milijonai). Penktoje – televizijos psichoterapeutas Philas McGraw. Televizijos šou vedimas, knygos bei paskaitos jam atnešė 80 milijonų.


Frearsas ekranizuoja komiksą


Garsus britų režisierius Stephenas Frearsas („Pavojingi ryšiai“, „Karalienė“) taip pat neatsispyrė Holivudo madai ekranizuoti populiarius komiksus. Jis kurs filmą apie žavios reporterės nuotykius. Posy Simmons komiksas buvo spausdinamas „Guardian’s Review“ 2005–2007 metais. Pagrindinį vaidmenį filme kurs Gemma Arterton. Šiemet Berlyno kino festivalio konkurse buvo parodytas naujausias Frearso filmas „Brangioji“ („Cheri“), sukurtas pagal prancūzų rašytojos Colette romaną. Pagrindinį senstančios kurtizanės vaidmenį jame suvaidino Michelle Pfeiffer.


Marsietis Willemas Dafoe


Lietuvių platintojai rudenį žada rodyti skandalingąjį Larso von Triero „Antikristą“, Dafoe jame suvaidino pagrindinį psichoterapeuto vaidmenį. Dabar aktorius filmuojasi Edgaro Rice’o Burroughso („Beždžionių planeta“) apysakų ciklo ekranizacijoje „Marso Džonas Karteris“ („John Carter of Mars“). Pagrindinis herojus, JAV Pilietinio karo dalyvis, atsiduria Marse. Kareivis sutinka raudonosios planetos gyventojus. Dafoe vaidins ne Karterį (jo vaidmenyje pamatysime Taylorą Kitchą), bet žalią Marso kareivį Tarsą Tarkasą, kuris apdovanotas jo rasei nebūdingu sugebėjimu mylėti. Filmo režisierius – Andrew Stantonas.


Animacinis filmas apie Chopiną


Neseniai jubiliejų atšventusioje Lodzės kino studijoje „Se-ma-for“ kuriamas animacinis filmas apie kompozitorių Fredericą Chopiną. Filmas skiriamas kitąmet švenčiamiems Chopino metams, tačiau bus baigtas tik 2011-aisiais. Tai bus brangiausias lenkų animacijos istorijoje kūrinys. Jis kainuos 10–12 milijonų zlotų. Filme bus galima išgirsti specialiai rekonstruotą XIX a. fortepijoną, kurio skambesys neprimena šiuolaikinių instrumentų.


Filmas apie Niujorko aristokratus


Pierce’as Brosnanas, Patricia Clarkson ir Julianne Moore (videotekose pasirodė vienas naujausių aktorės filmų – Fernando Meirelleso „Aklumas“) suvaidins pagrindinius vaidmenis Stanley Tucci filme „Medžiotojas“ („The Hunter“). Veiksmas perkels į Vestčesterio apygardą, kurioje gyvena amerikiečių aristokratai. Penkiasdešimtmetis pagrindinis filmo herojus išgyvena vidutinio amžiaus krizę. Jis negali susitaikyti su tuo, kad prarado savo visuomeninį statusą, ir bando laikytis įsikibęs ankstesnio gyvenimo vertybių.


Bruce’o Lee muziejus


Honkongo valdžia paskelbė Bruce’o Lee muziejaus konkursą. Jis įsikurs Bruce’o Lee rezidencijoje Honkonge. Aktorius gimė San Franciske, bet pasaulinę šlovę jam atnešė Honkonge kurti filmai. Gerbėjai jau seniai prašo įkurti prieš 36 metus mirusio kung fu meistro atminimo vietą. Buvę aktoriaus namai yra paversti moteliu, kuriame kambariai nuomojami kelioms valandoms. Miestas pradėjo kaupti daiktus, priklausiusius Bruce’ui Lee, taip pat užsakyti du filmai – vienas pasakos apie paskutinius aktoriaus gyvenimo metus, kitas – apie muziejaus gimimą. Pastate norima įrengti biblioteką, kovų meno centrą ir kino teatrą. Geriausią projektą rinks aktoriaus dukra Shannon ir grupė architektų. Nugalėtojas, matyt, paaiškės gruodį.


Alas Pacino – „Daktaras Mirtis“


Alas Pacino vaidins Barry Levinsono filme „Tu nežinai Džeko“ („You don’t know Jack“), kurį įkvėpė daktaro Jacko Gevorkiano, praminto „Daktaru Mirtimi“, gyvenimas. Kevorkianas laikomas eutanazijos pionieriumi. Jis padėjo atsisveikinti su gyvenimu per 130 asmenų. Kevorkianas buvo pripažintas kaltu ir nuteistas 8 metus kalėti. 2007 m. jis buvo paleistas. Pacino partneriai bus Susan Sarandon (ji vaidina sergančią vėžiu kovotoją už eutanaziją) ir Johnas Goodmanas (Kevorkiano kolega ir bendramintis).


Parengė Kora Ročkienė

 

*  *  *

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.