Tylos! Į sceną žengia debiutantai

7MD informacija
Praėjusiais metais nelabai tyliai prasidėjęs debiutų festivalis „Tylos!“, kuriame buvo pristatyti dešimties Rimo Tumino studentų režisierių darbai, tęsia tradiciją. „Menų spaustuvėje“ birželio 9-14 d. tylos ir dėmesio prašys Gintaro Varno vadovaujamo kurso studentai, kurie šiemet baigdami Lietuvos muzikos ir teatro akademiją žiūrovų teismui pateiks savo diplominius darbus.


Kursas per ketverius mokslo metus gerokai sumažėjo: iš 20 studentų liko 9, tačiau, pasak režisieriaus Gintaro Varno, „turbūt tai reiškia, kad liko gabiausi, darbščiausi, kūrybingiausi“. Akademijoje kurso reputacija dvejopa: puikus, darbštus ir talentingas, o kartu įžūlus ir arogantiškas. Kurso vadovas teigia arogancijos nepastebįs, o tai, kad studentai turi savo nuomonę ir nebijo jos išsakyti, yra reiklūs sau ir kitiems, jam patinka.

 

2007 m. gruodį įkurtas teatras „Utopia“ - tai režisieriaus ir kurso namai, kuriuose nėra scenos, erdvių repeticijoms ir dotacijų, bet visus į priekį veda galingas credo: „Neįmanoma paversti įmanoma!“, sukurti kitokią teatro realybę. Gintaras Varnas tikisi, kad šie aktoriai taps puikia jaunąja teatro karta, turinčia savo veidą, kad jie ir toliau tikės utopinėmis idėjomis ir kurs stebuklingus spektaklius.

 

„Tylos!“ šiemet žiūrovams dovanoja keturis bendrus kurso darbus: G. Varno statytus „Dekalogą“ (birželio 11 d. 19 val., „Menų spaustuvės“ Juodoji salė), „Žvaigždžių krušą“ (birželio 10 d. 19 val. „Menų spaustuvės“ Juodoji salė), „Šekspyriadą“ (birželio 12 d. 17 val., Jaunimo teatras) ir Antano Gluskino režisuotus „Medėjos vaikus“ (birželio 13 d. 16 val., „Menų spaustuvės“ Juodoji salė). Bus pristatyti ir du individualūs darbai: Vainius Sodeika parengė spektaklį „Pamišėlio užrašai“ pagal N. Gogolį (birželio 9 d. 17 val., „Menų spaustuvės“ Kišeninė salė), o Vidas Bareikis - „Vakarą su knyga“ pagal M. Bulgakovo romaną „Meistras ir Margarita“ (birželio 13 d. 19 val., „Menų spaustuvės“ Kišeninė salė). Šie darbai, pasak Varno, gimė iš užduočių interpretuojant rusų klasiką. O įdomi Shakespeare'o medžiaga, nepanaudota „Šekspyriadoje“, bus pristatyta pavadinimu „Ketvirtas veiksmas (ištraukos)“ (birželio 14 d. 16 val., „Menų spaustuvės“ Kišeninė salė). Festivalio uždarymui - uždaras vakaras-koncertas „Omletas“ (birželio 14 d. 19 val. „Menų spaustuvės“ Juodoji salė).

 

„Menų spaustuvės“ ir teatro „Utopia“ inf.

 

*  *  *

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.