Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Pristatyta nauja „Duo Strimaitis“ plokštelė


Kronika


7MD informacija

Share |
Gegužės 27 d. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje smuikininkas Aidas Strimaitis ir pianistė Eglė Strimaitienė, kartu muzikuojantys kaip „Duo Strimaitis“, pristatė savo naują, jau antrąją kompaktinę plokštelę.

Plokštelė, pavadinta „Fratres“ - pagal estų kompozitoriaus Arvo Pärto to paties pavadinimo kūrinį, - atspindi įgrotų kūrinių nuotaikas ir muzikinę dvasią. Vakaras, kurį vedė muzikologė Laimutė Ligeikaitė, prasidėjo šiuo kertiniu naujosios plokštelės kūriniu. Jis švelniai nubrėžė likusio vakaro nuotaikų gaires, įtraukdamas klausytojus į rimties ir vidinio susikaupimo reikalaujančią būseną. Estetiška, santūri, bet kartu meditatyvinė A. Pärto muzika pavergia savo paprastumu ir nesumeluotomis gelmėmis, slepiančiomis intuityvias kūrinio esmės nuojautas.

 

L. Ligeikaitė, pristatydama naują kompaktinę plokštelę, dalijosi savo apmąstymais ir pojūčiais, atsivėrusiais besiklausant įrašų. „Tai kūriniai, kuriuos gera klausyti ne tik tuomet, kai pasiilgsti geros intelektualios muzikos, bet ir tada, kai norisi tiesiog pabūti su savo mintimis“, - teigė muzikologė. Plokštelę sudaro skirtingų kompozitorių (be jau minėto A. Pärto) - Olivier Messiaeno, Peterio Vaskso ir Algirdo Martinaičio - kameriniai kūriniai, kuriuos visus jungia bendra kūrybos filosofija ir sakralinė muzikos dvasia. Kūriniai darniai sugula į nuoseklią garsų ir vidinių nuotaikų spalvinę paletę.

 

Kalbėdami apie įgrotus kūrinius abu muzikantai sakė, kad kiekvieną kartą juos atlikdami jaučiasi skirtingai, todėl lygiai taip pat sugroti to paties kūrinio beveik neįmanoma. Tiek A. Pärto, tiek O. Messiaeno kūryba be galo plati, turinti daugybę niuansų, todėl kiekvieną kartą joje pavyksta atrasti vis ką nors nauja.

 

Vakaro metu skambėjo ir latvių kompozitoriaus P. Vaskso itin švelni, impresionistinė kompozicija „Mažoji vasaros muzika“, taip pat savo dramaturgija itin intensyvi A. Martinaičio „Hetaera Esmeralda“, kurią kartu su „Duo Strimaitis“ atliko dainininkai Asta Krikščiūnaitė ir Audrius Rubežius, bei O. Messiaeno „Fantazija“ - kūrinys, tarp O. Messiaeno partitūrų atrastas ne taip seniai ir pasaulyje dar skambantis itin retai.

 

Jaukų ir ramų vakarą užbaigė A. Pärto kompozicija „Veidrodis veidrodyje“, įrėmindama koncertą kontempliatyvia nuotaika. Kompoziciją lydėjo minimalistinės vaizdo projekcijos, kurias sukūrė režisierius Arturas Bukauskas. Vaizdinės kompozicijos, tarsi į žiūrovą atsuktas veidrodis, kuriame galima įžvelgti tai, ko labiausiai ilgimasi, puikiai perteikė kūrinio nuotaiką.

 

G. R.

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.22 (851), 2009-06-05

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti