Savaitės filmai

7MD informacija

Angelai ir demonai **

„Da Vinčio kodo" didžiavyris - Harvardo universiteto profesorius ir simbolių žinovas Robertas Langdonas (Tom Hanks) - skubiai iškviečiamas į šalia Ženevos įsikūrusį atominių tyrinėjimų centrą. Jis turi iššifruoti paslaptingą užrašą, išdegintą ant nužudyto fiziko kūno. Langdonas nustebintas: tai galingos, bet jau 400 metų neegzistuojančios iliuminatų draugijos ženklas. Paaiškėja, kad iliuminatai išliko iki mūsų dienų ir planuoja siaubingą kerštą. Jie nori susprogdinti Vatikaną, pasinaudoję iš Ženevos centro pavogta antimaterija. Langdonas ir nužudyto fiziko duktė Vitorija (Ayelet Zurer) turi tik parą tam, kad atrastų nuo XVI a. kruopščiai saugomą iliuminatų būstinę ir išgelbėtų pasaulį nuo neįsivaizduojamos tragedijos. Dar vieno Dano Browno opuso ekranizaciją sukūrė Ronas Howardas. Filme, skirtame pasaulinių sąmokslų teorijos gerbėjams, taip pat vaidina Ewanas McGregoras, Stellanas Skarsgardas, Davidas Pasquesi (JAV, 2009). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys, Marijampolė)


Delta ****

Vienas daugiausiai apdovanotų ir aptarinėtų pernykščių Europos filmų, vengrų teatro ir kino režisieriaus Kornélio Mundruczó „Delta" pasakoja brolio ir sesers meilės istoriją. Jos fonas - įstabaus grožio Dunojaus delta. Čia upės viduryje iš ilgų klajonių po pasaulį sugrįžęs brolis nori pasistatyti namą ir jame įsikurti kartu su pirmąkart gyvenime sutikta seserimi. Pasmerktos, „blogos" meilės tema, kuri sufleruoja žiūrovui antikinės tragedijos nuojautą, filme alegoriškai siejama su menininko pasirinkimu ir išorinio pasaulio prievarta. Tačiau nuo nereikšmingų buities detalių išvalyta fabula ir rafinuotas estetinis reginys netikėtai išryškina filmo šaltumą. Jis pernelyg konceptualus ir manieringas, kad sukeltų lauktą katarsį. Kita vertus, kino teatrų repertuarą galutinai užkariavusių nykių ir infantiliškų komiksų perdirbinių fone „Delta" gali pasirodyti meniškojo kino grynuoliu (Vengrija, Vokietija, 2008). (Vilnius)


Mergišiaus praeities vaiduokliai **

Žvaigždžių fotografas Konoras (Matthew McConaughey) yra prisiekęs senbernis. Laisvė jam svarbiau už moteris, kurias, jis, beje, labai myli ir kurių jam tikrai netrūksta. Jaunėlis Konoro brolis Polas yra romantiškesnis. Jis rengiasi vesti. Konoras gali sugadinti jo vestuves, bet čia pasirodo mirusio dėdės Veino (Michael Douglas), prisiekusio macho, vaiduoklis. Svarbią žinią sūnėnui dėdė perteikia pasitelkęs buvusių Konoro merginų dvasias. Jos ir pasiima Konorą į kelionę, kuri atvers mergišiui akis... Marko Waterso filme taip pat vaidina Jennifer Garner, Anne Archer, Emma Stone (JAV, 2009). (Vilnius, Kaunas, Šiauliai, Panevėžys)


Nerimo dienos ****

1961 m. pasirodęs Richardo Yateso romanas (išleistas ir lietuviškai) sukrėtė ne tik literatūros sluoksnius. Du pagrindiniai romano herojai Frenkas ir Eipril tapo savo kartos simboliais. Jie pamilsta vienas kitą, įsikuria jaukiame priemiestyje, sukuria darnią šeimą. Tačiau laikui bėgant Eipril vis labiau netenkina mamos ir žmonos padėtis. Ji nori įgyvendinti savo seną svajonę - tapti aktore. Ar jai pavyks ką nors pakeisti ir įleisti gaivaus oro gūsį į savo šeimyninį gyvenimą? Kad romane keliamos mintys iki šiol yra aktualios, įsitikinęs filmo režisierius Samas Mendesas. Konformizmas, stabilizacijos bet kokia kaina siekis, saugumo poreikis juk niekur neišnyko net XXI amžiuje. Pagrindinius vaidmenis filme sukūrė pirmąkart po „Titaniko" filmavimo aikštelėje susitikę Kate Winslet ir Leonardo DiCaprio (JAV, D. Britanija, 2008). (Vilnius, Klaipėda)


Žvaigždžių kelias **

Dar vienas iš kultinio 7-ojo dešimtmečio serialo „kilęs" filmas. Filmo herojai - kosminio laivo komanda, keliaujanti po visatą. Veiksmo, humoro ir pavojaus kupinoje kelionėje jaunieji astronautai turės rasti būdų, kaip sustabdyti žmonijai grėsmę keliantį blogį. J.J. Abramso filme vaidina Chrisas Pine'as, Jennifer Morrison, Simonas Peggas, Ericas Bana, Winona Ryder (JAV, 2009). (Vilnius)

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.