„Gabijos“ chorui - 45

7MD informacija
VGTU choras „Gabija“ švenčia savo 45-ąjį gimtadienį. Jis buvo suburtas 1964-ųjų pavasarį, patikrinus visų tuometinio Kauno politechnikos instituto Vilniaus filialo (dabar Vilniaus Gedimino technikos universiteto) studentų balsus. Jam vadovauti pradėjo dirigentas Klemensas Griauzdė. Tąkart įsižiebusi „Gabijos“ ugnelė per 45-erius savo gyvavimo metus išugdė ištisas kartas muzikalių studentų, padovanojo ne vienam klausytojui gausybę koncertų ir neužmirštamų akimirkų.

 

„Gabijos“ ugnį visus tuos metus saugojo puikūs chorvedžiai - K. Griauzdė ir Feliksas Viskantas bei dabartinė choro meno vadovė ir dirigentė Rasa Viskantaitė. „Gabija“ iš kitų chorų išsiskiria subtiliu ir jautriu dainavimu, nes dirigento atskleidžiamas muzikos grožis tarsi tūkstančiuose veidrodžių atsispindi choristų veiduose ir balsuose bei paliečia pačias slapčiausias klausytojų sielos kerteles.

 

„Gabija“ daug koncertuoja ir važinėja po Lietuvą bei įvairias užsienio šalis, skleisdama nuoširdžią dainą. Studentų choras - dinamiškas ir įvairiaspalvis, nuolat besikeičiantis, bet visuomet išlaikantis aukštą muzikalumo lygį. „Gabija“ per savo veiklos metus tapo daugelio konkursų nugalėtoja, pelnė aukščiausius įvertinimus tarptautiniuose muzikos renginiuose. 2006 m. Lietuvos suaugusiųjų chorų konkurse „Gabija“ įvertinta geriausiai iš visų Lietuvos aukštųjų mokyklų kolektyvų - jai suteikta aukščiausia, reprezentacinių chorų kategorija (I). 2008 m. vasarą kartu su kolektyvais iš viso pasaulio dalyvaudama itin aukšto lygio tarptautiniame muzikos konkurse „Eisteddfod 2008“ Velse, „Gabija“ buvo geriausiai įvertinta iš visų Europos chorų ir užėmė 4-ą vietą.

 

Choro repertuare gausu skirtingų žanrų įvairių šalių kompozitorių kūrinių, bet visada ypatingas dėmesys buvo ir yra skiriamas lietuviškai dainai, lietuvių kompozitorių kūrybai. Nuo 2003-iųjų kasmet pirmą gruodžio penktadienį „Gabija“ kartu su VGTU Estetinio ugdymo centru organizuoja chorų šventę „Žiemos šviesa“, į kurią pasikviečia vis kitus Lietuvos bei užsienio kolektyvus. Šia švente „Gabija“ siekia padovanoti spindulėlį šviesos tamsiuoju metų laiku ir skatinti lietuvių kompozitorių kūrybą. Kiekvienais metais klausytojai turi progą išgirsti lietuvių kompozitoriaus kūrinio, parašyto „Žiemos šviesai“, premjerą.

 

„Gabijos“ dainos skamba dainų šventėse, „Gaudeamus“, įvairiuose festivaliuose, tarptautiniuose universitetų teatrų forumuose, „Poezijos pavasaryje“, knygų pristatymuose. Choras atlieka ir stambios formos kūrinius, yra koncertavęs su džiazo pianistu Sauliumi Šiaučiuliu, operos solistu Virgilijumi Noreika.

 

Gegužės 23 d. 16 val. Vilniaus rotušėje „Gabija“ švenčia savo 45-ąjį gimtadienį ir kviečia visus ateiti paklausyti ir padainuoti. Kartu bus paminėta F. Viskanto 75-erių metų gimimo bei Lietuvos vardo tūkstantmečio sukaktis.

 

„Gabijos“ choro inf.

 

*  *  *

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.