Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
REPERTUARAI

Savaitės filmai


Balandžio 17-23


7MD informacija

Share |
„Tarp sienų“
Gran Torino ****

Filmo herojus Voltas Kovalskis 50 metų išdirbo „Ford“ fabrike. Aštuoniasdešimtmetis karo Korėjoje veteranas ir toks pat nebejaunas jo šuo lieka vieni Detroito priemiesčio name. Voltas - vienas iš nedaugelio baltųjų, vis dar gyvenančių kadaise Amerikos simboliu laikytame priemiestyje. Dabar čia įsikūrė mongai - nedidelė tautelė, kuri turėjo bėgti iš gimtųjų kraštų. Aplink klesti jaunimo gaujos. Voltas neslepia savo rasizmo, pagiežos ir pykčio naujiesiems kaimynams. Jis tradiciškai kabina JAV vėliavą prie savo namų ir didžiuojasi kitu jos simboliu - idealiai prižiūrimu 1972 m. automobiliu „Gran Torino“. Būtent į jį pasikėsins kaimynų sūnus Tao. Šiuo incidentu ir prasidės Volto ir Tao suartėjimo istorija... Filmo režisierius Clintas Eastwoodas (jis vaidina ir pagrindinį herojų) iš pirmo žvilgsnio paprastą ir skaidrią filmo pasakojamą istoriją suliejo su apmąstymais apie savo kelią kine. Po truputį ima ryškėti gilesnieji filmo klodai, nes „Gran Torino“ - tai ir grįžimas prie ankstesniuose Eastwoodo filmuose akcentuotų giminystės ryšių ir tikėjimo temų, ir savotiškas bandymas įvertinti pagrindinę, dar aktorystės metais pradėtą teisingumo ir keršto už įvykdytą blogį istoriją. (JAV, 2008) (Vilnius)

Kelionė į Raganų kalną **

Ypatingomis galiomis apdovanoti paaugliai Tia ir Tonis atvyksta pasižvalgyti į Žemę. Čia Tonį pagrobia daktaras Ganonas, kuris nori valdyti žmoniją... Andy Fickmano filmas yra 1975 m. sukurtos Johno Hough juostos perdirbinys. Pagrindinį vaidmenį sukūrė garsus imtynininkas Dwyane'as Douglas Johnsonas, taip pat vaidina Carla Gugino, AnnaSophia Robb (JAV, 2009). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai)

Parduotuvių maniakės išpažintis **

Rebeka Blumvud gyvena Niujorke. Tai miela mergina. Didžiausias jos talentas - pirkiniai. Ji puiki geriausių prekių ženklų, išpardavimų, nuolaidų ir kitokių neįtikėtinų progų specialistė. Mergina svajoja dirbti madų žurnale. Deja, tai nelengvai pasiekiamas tikslas. Užtat jai nusišypso laimė gauti darbą finansams skirtame leidinyje. Paskendusi skolose Rebeka turės patarinėti kitoms, kaip protingai leisti pinigus. P.J. Hoganas filmą kūrė pagal populiarų „rožinį“ Sophie Kinsellos romaną, kuris turi gerbėjų ir Lietuvoje. Pagrindinius vaidmenis kūrė Isla Fisher, Krysten Ritter, Hugh Dancy, Joan Cusack, Johnas Goodmanas (JAV, 2009). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys)

Suvokimas ***

Režisierių Alexą Proyasą išgarsino rafinuotos estetikos „Tamsos miestas“. Vokiečių ekspresionizmo gerbėjas Proyasas vėliau kūrė įvairius filmus, tarp jų „Varną“, „Aš -robotas“, kuriuose buvo gausu paslapčių ir ateities pranašysčių. Naujausio filmo tema - laiko mašina. Nicolaso Cage'o personažas suvokia, kad 1958 m. vienoje mokykloje užkastoje kapsulėje su vaikų piešiniais yra ir tiksliai nurodytos baisiausios ateities katastrofos. Dauguma jų jau išsipildė, bet filmo herojus dar gali užbėgti už akių trims. Taip pat vaidina Rose Byrne, Chandleris Canterbury, Adrienne Pickering, Benas Mendelsohnas (JAV, 2009). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys)

Tarp sienų *****

Franšois yra mokytojas. Mokykla, kurioje jis dirba, įsikūrusi pavojingame kvartale. Kiekviena klasė - tai savotiškas šių dienų Prancūzijos mikrokosmosas, spalvingas įvairių asmenybių mišinys. Franšois klasėje mokosi baltaodžiai ir juodaodžiai, tinginiai ir darbštuoliai, protingi ir kvailiai, simpatiški ir žiaurūs paaugliai. Franšois žavisi savo darbu. Jis myli ir gerbia mokinius, bet ne visiems patinka jo principai... Laurent'o Cantet filmas pernai Kanuose buvo apdovanotas „Auksine palmės šakele“. Jis sukurtas pagal mokytojo Franšois Begaudeau knygą, kurioje šis aprašė vienus mokslo metus. Režisierius pakvietė knygos autorių suvaidinti pagrindinį vaidmenį filme (Prancūzija, 2008). (Vilnius)


 

****** - šedevras, ***** - pasižiūrėti būtina, **** - geras filmas, *** - būna ir geriau, ** - jei turite daug laiko, * - niekalas

 


„7 meno dienos“ Nr.15 (844), 2009-04-17

Versija spausdinimui

Komentarai

gRtxffJzzVFukIdOu, 2012-02-16 13:11

Yup, that shuold defo do the trick!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti