Apie rinkimus ir privatų projektorių gyvenimą

Aleksandra Piktytė

Kiekvieną savaitę atsidariusi el. pašto dėžutę randu kokį nors agitacinį kandidato(-ų) į Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkus laišką. Nesvarbu, kad siunčiamame linke yra vištų sparnelių ir kalakutienos karkos su švilpikais receptai ar Lietuvos - Prancūzijos rungtynių rezultatai (jeigu sudominau - www.fotomenininkai.lt). Svarbiausia - matomumas, šitą gyvenimo taisyklę atrado dar Edisonas, savo filmukais keldamas Williamo McKinly reitingus.

 

Visuotinio pasaulio optimizavimosi ir reformavimosi laikais Neringos Černiauskaitės ir Ugniaus Gelgudos projektas „Solo fotografijos galerijai“ tampa panašus į Requiem Lietuvos fotomenininkų sąjungos galerijai Stiklių gatvėje. Dueto projekte, mažai lankomoje parodų erdvėje (tokia koncepcija viešai paskelbta ir išplatinta) yra rodomos iš interneto ištrauktos Paryžiaus skaidrės. Originalus, darytus Paryžiuje, menininkas ir kritikė praganė, todėl skaidrėms gaminti panaudojo kitų žmonių trofėjines nuotraukas.

 

Šiaip jau, jeigu kokia nors parodinė erdvė yra nelankoma, vadinasi, ji yra brokuota. T.y. ji turi kokią nors bėdą: viešųjų ryšių, blogos geografinės vietos, karmos, blogų eksponuojamų meno darbų, o dažnai ir visą šitą probleminį sąrašą vienu metu. Taigi jeigu parodinė erdvė yra nelankoma, vadinasi, jos niekam nereikia ir ją galima drąsiai uždaryti ir sugalvoti kokį nors geresnį verslo planą nei rėminimo salonas. (5 minučių atstumu nuo Rotušės galiu suskaičiuoti bent tris kitus rėmintojus).

 

„Solo fotografijos galerijai“ yra gryna „Naktis muziejuje“ (snobams, kurie saugo savo akis nuo tokių siaubų, priminsiu, kad tai blogas muziejus populiarinantis filmas apie eksponatų naktinius hobius). Ir nors fantazavimas apie privatų skaidrių projektoriaus gyvenimą iš pirmo žvilgsnio atrodo ganėtinai žavus, bet visokie klausimai iš serijos „kas atsitinka pasauliui, kai užmerkiu akis“ neatrodo nauji, nors gal ir yra romantiški.

 

O man kol kas aktualiausias ir įdomiausias toks klausimas: jeigu meno darbas rodomas blogoje galerijoje ir į jį niekas neateina pažiūrėti, nes neįdomu, ar tai kartais nereiškia, kad minėtasis meno darbas yra tiesiog blogas?

 

*  *  *

 

 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.