Kompozitorių sąjungos apdovanojimai ir koncertas Juliaus Gaidelio 100-mečiui

7MD informacija
Balandžio 3 d. 18 val. Lietuvos kompozitorių sąjunga kviečia į Kauno filharmoniją, kur įvyks net du lietuvių muzikai reikšmingi renginiai: pirmoje vakaro dalyje bus apdovanoti geriausių 2008 metų darbų autoriai - kompozitoriai ir muzikologai, o antrojoje dalyje skambės Kauno atlikėjų parengtas koncertas, skirtas išeivijos kompozitoriaus, vieno iš ryškiausių lietuvių ekspresionizmo atstovų Juliaus Gaidelio (1909-1983) 100-osioms gimimo metinėms.

Geriausių metų muzikos kūrinių konkursas, kaip ir muzikologų darbų įvertinimas, tradiciškai vyksta jau kelerius metus. Šį kartą komisija laimėtojus atrinko iš maždaug 60 kompozicijų penkiose kategorijose: kūrinių scenai, orkestrinių, kamerinių, vokalinių/chorinių ir elektroakustinių darbų. Tuo tarpu muzikologų indėlis į šalies muzikinę kultūrą buvo vertintas atsižvelgiant į praėjusiais metais pasirodžiusias knygas, taikomosios muzikologijos darbus, Lietuvos muzikos kultūros sklaidai ir populiarinimui svarbias iniciatyvas.

 

Muzikinė vakaro dalis pirmą kartą išsamiau supažindins su Juliaus Gaidelio kūryba. Šis kompozitorius - vienas iškiliausių lietuvių išeivijos muzikų, kurio brandžiausias ir produktyviausias kūrybos laikotarpis praėjo emigracijoje. Ne vienas Juliaus Gaidelio kūrinys buvo įvertintas premijomis, atliktas JAV lietuvių kolektyvų ir solistų, tuo tarpu Lietuvoje, jo gimtinėje, kompozitoriaus kūryba plačiau pristatyta tik šiemet, švenčiant 100-ąsias jo gimimo metines: ką tik pasirodė muzikologės Danutės Palionytės monografija „Julius Gaidelis - namų ilgesio dainius“, Kaune ir Vilniuje (balandžio 7 d.) vyks autoriniai jo muzikos koncertai.

 

Vakaro metu Kauno simfoninis orkestras (dirigentas Modestas Pitrėnas) pagrieš Juliaus Gaidelio Simfoniją Nr. 5, Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir dirigentas Petras Bingelis) atliks kompozitoriaus dainų mišriam chorui ir ištraukų iš kantatos „Partizanų motina“.

 

MILC inf.

 

*  *  *

 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.