Apie supratimą ir toleranciją

7 MD
Clintas Eastwoodas ne tik režisavo „Gran Torino“ ir suvaidino pagrindinį Volto Kovalskio vaidmenį, bet ir yra filmo prodiuseris, kompozitorius (kartu su sūnumi). Filmas buvo sukurtas per tris savaites. Kai jis buvo baigtas, Eastwoodas pareiškė, kad tai paskutinis jo pasirodymas kine.

Clintas Eastwoodas ne tik režisavo „Gran Torino“ ir suvaidino pagrindinį Volto Kovalskio vaidmenį, bet ir yra filmo prodiuseris, kompozitorius (kartu su sūnumi). Filmas buvo sukurtas per tris savaites. Kai jis buvo baigtas, Eastwoodas pareiškė, kad tai paskutinis jo pasirodymas kine.

Nesinori patikėti, kad tai paskutinis Jūsų vaidmuo kine...

Kad daugiau nebevaidinsiu, pasakiau po filmo „Mergina, verta milijono“. Bet šįkart galbūt jau tikrai paskutinis. Bus matyti. Man - 78 metai. Mano amžiui gerų vaidmenų yra labai mažai. Žinoma, galėčiau suvaidinti liokajų, bet mane domina dinamiškai besivystantys charakteriai.

Sunku įsivaizduoti, kas geriau už Jus suvaidintų Voltą Kovalskį...

Kovalskis yra tokio pat amžiaus kaip aš. Šis personažas tarsi sukurtas specialiai man. Jis - „seno kirpimo“ Amerikos patriotas, kuris bejėgiškai stebi, kaip sparčiai viskas aplink jį keičiasi. Jį erzina kaimynystėje apsigyvenę imigrantai iš Azijos. Kovalskis nekenčia modernėjančio pasaulio. Bet būtent bendraudamas su nekenčiamais kaimynais jis pradeda mąstyti kitaip. Artimiau pažinus gilias tradicijas puoselėjančią azijiečių šeimą, rasinė neapykanta po truputį perauga į palankumą ir simpatiją. Susižavėjau savo vaidinamo herojaus pamišimu ir kandumu - tai nepaprastas charakteris. Kuo vyresnis esi, tuo daugiau tokių žmonių savo gyvenime esi sutikęs.

 

Ar nebuvo sunku po penkerių metų pertraukos vėl stoti prieš kamerą?

 

Buvo puiku. Vaidinau 55 metus. Įsigilini į vaidmenį ir dirbi. Buvau laimingas vėl galėdamas atsistoti prieš kamerą. Nuostabu kurti tokį provokuojantį, sudėtingą ir neeilinį charakterį.

„Gran Torino“ pagrindinis herojus Kovalskis - karo veteranas, kuris fronte buvo priverstas žudyti. Ar pagalvojote, kaip būtų pasikeitęs jūsų gyvenimas, jeigu ir Jums būtų tekę tai daryti?

Taip, šį klausimą esu sau ne kartą kėlęs. „Gran Torino“ filmavimas paskatino vėl apie tai susimąstyti. Niekas nežino, kaip viskas būtų pasikeitę. Galimas daiktas, kad ir aš, kaip mano herojus bei kiti karo veteranai, kuriems teko žudyti, vėliau visą gyvenimą dėl to kentėčiau.

 

Ką norėjote pasakyti filmu „Gran Torino“?

 

Niekada nevėlu mokytis padoriai elgtis ir susitvarkyti gyvenimą. Kai perkopi 70 metų, ką dar naudinga gali nuveikti? Niekada nevėlu išmokti daugiau tolerancijos ir supratimo. Mano herojus tik artimiau pabendravęs su kaimynų berniuku pakeičia požiūrį į azijiečius. Neapykanta perauga į šiltus, nuoširdžius jausmus.

Daugelyje paskutinių Jūsų filmų nagrinėjamos niūrios temos. Kaip paaiškintumėte tokį polinkį?

Man patinka bandyti įvairiausias temas ir žanrus. Žaviuosi istorijomis su dramatiškais elementais, skatinančiomis diskutuoti, priverčiančiomis susimąstyti, istorijomis, kur herojai turi nugalėti sunkumus.

 

Specialiai neieškau sunkių temų, panašu, kad jos atsiranda savaime. Nenoriu mėgdžioti dabartinių tendencijų ar kurti filmus paaugliams. Man rūpi, kad žmonės kuo daugiau pasisemtų iš mano filmų.

Koks, Jūsų nuomone, turi būti tikras vyras?

Sąžiningas sau ir doras tiems, kuriuos myli.

Kokia yra gyvenimo paslaptis?

Reikia viskuo domėtis. Kiekviena diena turi būti kaip nuotykis. Nevalgyk nieko riebaus, kasdien sportuok. Būk santūrus. Būk atviras naujovėms. Gerbk žmones.

 

Pagal GPI parengtą medžiagą

 

*  *  *

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.