Atviras laiškas

7MD informacija
Neramu dėl pastaruoju metu valdininkų organizuojamos ir populistinės žiniasklaidos eskaluojamos kampanijos prieš iniciatyvą Neries pakrantėje įrengti šiuolaikinės skulptūros ekspoziciją (nesvarbu - pastovią ar kintamą). Puolami iškiliausių šiuolaikinių Lietuvos skulptorių Roberto Antinio, Mindaugo Navako ir Vlado Urbanavičiaus kūriniai. R. Antinio darbas kritikuojamas net jo nemačius - dar tik vykdomi jo montavimo darbai.

Nenuostabu, kad tokie įvykiai vyksta mieste, turinčiame apgailėtinas dailės edukacijos tradicijas: vis dar neturime Nacionalinės dailės galerijos, pristatančios Lietuvos moderniojo meno raidą.

Visuomenės informacijos priemonėse trūksta laidų, straipsnių, pristatančių šiuolaikinį meną plačiajai visuomenei.

 

Dailės edukacija vis dar suprantama kaip mokymas piešti, o ne suprasti meno kūrinį, sugebėti jį savarankiškai įvertinti. Atsakomybę dėl to turėtų prisiimti ne tik mokyklos, bet ir įvairios kultūros institucijos bei žiniasklaidos priemonės.

 

Truputis statistikos, iliustruojančios dailės edukacijos padėtį Vilniaus mieste: dailės ugdymui Vilniaus savivaldybė skiria apie 4 procentus lėšų, skirtų neformaliam ugdymui, o muzikos mokykloms skiriama 80 procentų, t.y. 20 kartų daugiau.

 

Mes palaikome meno kūrinių ant Neries kranto eksponavimo idėją ir siūlome statyti naujus darbus bei neskubėti demontuoti esamų skulptūrų. Verta palaukti, kol atslūgs emocijos ir atsiras erdvės visapusiškam Vilniaus miestovaizdžio meninių akcentų vertinimui.

 

Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos narių vardu - Darius Gerasimavičius, pirmininkas

 

Nariai: menininkai Jonas Ardžiūnas, Jurga Barilaitė, Rokas Dovydėnas, Donatas Jankauskas, Algis Lankelis, Dainius Liškevičius, Vytautas Mikšionis, Orūnė Morkūnaitė, Audrius Novickas, Artūras Raila, architektai Tadas Balčiūnas, Kęstutis Lupeikis, dizaineris Darius Bulanavičius

 

Nepriklausantys LTMKS: dailėtyrininkės dr. Algė Andriulytė, dr. Dalia Klajūmienė, dr. Jolita Liškevičienė, dr. Tojana Račiūnaitė, rašytojas Rolandas Rastauskas, menininkai Ramūnas Alminas, Gediminas Akstinas, Alvydas Lukys, Deimantas Narkevičius, dizaineris Liudas Parulskis, režisierius ir aktorius Laisvūnas Raudonis

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.