Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Gyvenantys serialuose


Krėsle prie televizoriaus


Jonas Ūbis

Share |
„Vasaros pasaka“
Artėjančios šventės išmuša iš įprastų vėžių. Turiu rašyti šią apžvalgą anksčiau, negavęs pusės programų, nes televizijų planuotojai turi savo ritmą, spauda - savo.

Filmai, žinoma, kartojasi, bet kartais tie pasikartojantys motyvai sugeba kaip reikiant supainioti atmintį. Man taip atsitiko praėjusią savaitę, kai LTV programoje pamatęs vieno vokiečių serialo pavadinimą prisiminiau visai kito siužetą. Atsiprašau, jei suklaidinau. Galiu pasiteisinti nebent tuo, kad pastaruoju metu mačiau ne vieną ir ne du filmus, pasakojančius apie tai, kaip vokiečių aristokratė įsimyli sovietų karininką. Psichoanalitikai, matyt, paaiškintų, kodėl šis siužetas kartojasi. Bet aš pasijutau visai kaip motina iš Krzysztofo Zanussi filmo „Širdis ant delno“. Ninos Andrycz herojė jau nebesugeba atskirti savo gyvenimo istorijos nuo gausiai žiūrimų serialų siužetų. Laimei, aš dar galiu atskirti bent savo gyvenimą nuo televizinio. To negalėčiau pasakyti apie dalį lietuvių politikų ir įžymybių. Toks įspūdis, kad jie visam laikui įsikūrė kažkokiame seriale.

 

Ir šios savaitės filmuose realybė vis dažniau užleis vietą fantazijų, grėsmės ir netikrumo atmosferai. 2007 m. pasirodžiusio Bruce'o A. Evanso filmo „Kas jūs, pone Bruksai?“ (BTV, 15 d. 23 val.) herojus yra pavyzdingas vyras, sėkmingas verslininkas ir rūpestingas tėvas. Tačiau naktį jis tampa žudiku. Kartą pono Brukso nusikaltimą užfiksuoja fotografas. Gindamas savo šeimą ir vidinę ramybę Bruksas yra pasiryžęs viskam. Taip prasideda pavojingas žaidimas tarp nusikaltėlio ir jo bylą tiriančio inspektoriaus Etvudo.

 

Kinas nuo pat savo pradžios mielai naudojasi Roberto Louiso Stevensono „Daktaro Džekilo ir pono Haido“ motyvais. Ne išimtis ir šis filmas. Didesnio dėmesio jis nusipelnė todėl, kad pagrindinį vaidmenį jame sukūrė ryžtingai savo įvaizdį keisti sumanęs Kevinas Costneris. Sprendimas vaidinti serijinį žudiką buvo gana netikėtas, nes Costneris žiūrovams asocijuojasi su teigiamais personažais, romantinių ir veiksmo filmų herojais. Evansas nusprendė pasinaudoti aktoriaus charizma ir parodyti, kaip lengvai apsigauname dėl išvaizdos. Man įdomesnis pasirodė režisieriaus prisipažinimas, kad kurdamas pono Brukso pasaulį jis sėmėsi įkvėpimo iš šiuolaikinio menininko Erico Fischlio, kuris garsėja portretų psichologizmu ir mėgsta plėtoti amerikiečių šeimos bei šeimyninio gyvenimo disfunkcijos temą.

 

Pernai „Oskarą“ geriausiam užsienio filmui gavusių „Falsifikuotojų“ režisierius austras Stefanas Ruzowitzky pas mus menkai žinomas. LNK (13 d. 00.05) parodys jo 2000-aisiais sukurtą filmą „Anatomija“. Tai pasakojimas apie pavyzdingą medicinos studentę Paulą (Franka Potente). Jos svajonė išsipildo: ji patenka į garsaus profesoriaus Grombeko anatomijos kursą Heidelbergo universitete. Tačiau merginos entuziazmas ima blėsti, kai ant skrodimo stalo ji pamato vieną jaunuolį. Noras išsiaiškinti, kaip jis čia atsidūrė, atves Paulą prie pavojingos ir paslaptingos sektos... Žodžiu, „Anatomija“ tinka savaitgalio nakčiai, juolab kad šis medicininis siaubo filmas dar turi ir šiek tiek gana specifiško humoro.

 

Mėgstantiems egzotiką LNK „Snobo naktis“ (15 d. 23.10) pasiūlys Jono Avneto „Raudonąjį kampą“ (1997). Richardas Gere'as jame suvaidino advokatą ir derybininką Džeką Murą, kuris verslo reikalais atsidūrė Pekine. Vakare įsikūręs viešbučio kambaryje su gražuole, naktį jis pažadinamas policijos. Gražuolė jau guli šalia nebegyva. Žinoma, Džekas nesugeba paaiškinti kinų policininkams, kad jis nieko nežudė. Tam prireiks viso filmo.

 

Vienas mėgstamiausių kino analitikų filmų yra 1956 m. Dono Siegelio „Kūnų grobikų įsiveržimas“. LTV 21 d. 23 val. parodys vieną iš gausių jo perdirbinių. 1978 m. jį sukūrė Philipas Kaufmanas, mums geriau žinomas kaip Milano Kunderos „Nepakenčiamos būties lengvybės“ ekranizuotojas. Šįkart jis mėgaujasi siaubo kino priemonių arsenalu. Filmo herojė Elizabet pastebi, kad jos draugas kasdien elgiasi vis keisčiau. Netrukus ir kiti žmonės ima keistis. Ateiviai iš kosmoso skverbiasi į žmonių kūnus ir nori tokiu būdu užkariauti Žemę.

 

Kodėl šis siužetas toks populiarus, paklauskite Slavojaus Žižeko. Jis mėgsta analizuoti panašias fantazijas. Nors gal, turint omenyje pono Glavecko atvejį, tai visai ne fantazija? Beje, BTV (17 d. 21.25) primins vieną garsiausių postmodernizmo antiutopijų - Luco Bessono „Penktąjį elementą“ (1997). Kartais atrodo, kad kai kurios jo „pranašystės“ pildosi.

 

Laimei, bus ir kitokio, realistiškesnio kino. Johno Sayleso „Saulėtoji valstija“ (TV3, 14 d. 0.30) nukels į Floridą. Nedidelėje saloje prasideda permainos. Nekilnojamojo turto rykliai nori užstatyti ją didžiuliais šiuolaikiškais pastatais. Filmo herojės - dvi moterys, stebinčios šiuos pasikeitimus. Viena jų yra kuklaus motelio savininkė Marlė. Ji susipažįsta su Džeku, norinčiu statyti prekybos centrą ir iš esmės pakeisti salos gyvenimą. Dezirė sugrįžta į salą po ilgos pertraukos ir pamato, kad jos gimtinei iškilo grėsmė. Ji buvo priversta išvykti, kai dar paauglė tapo nėščia. Abi moterys savaip ima kovoti prieš tai, kas kelia grėsmę jų šaknims ir jų pasauliui. Dabar, kai JAV ištiko nekilnojamo turto paskolų sukelta krizė, filmas taip pat gali pasirodyti pranašiškas.

 

Pasirodo, taupydamos pinigus televizijos gali pateikti ir malonių staigmenų. LTV2 pirmadienį (16 d. 22.10) parodys Jacko Hillo filmą „Foksi Braun“ (1974). Pagrindinį vaidmenį jame sukūrė mėgstama Quentino Tarantino aktorė ir ne vieną postmodernistą įkvėpusio blaxploitation kino ikona Pam Grier. Šios kriminalinės aferos istorijos atgarsius, be abejo, jau matėme Tarantino filme „Džekė Braun“. Neabejoju, kad šis filmas gali įaudrinti sinefilų fantaziją.

 

Antradienį (17 d. 22.10) LTV2 atskleis dar vieną 8-ojo dešimtmečio kino istorijos puslapį ir parodys 1978 m. sukurtą Alano J. Pakulos filmą „Atjoja raitelis“, kuriame pagrindinius vaidmenis sukūrė legendos - Jamesas Caanas, Jane Fonda ir Jasonas Robardsas. Veiksmas nukelia į laikus po Antrojo pasaulinio karo. Į Elos valdomą rančą kėsinasi kaimynas vietos turtuolis Evingas, bet ir jis nėra saugus, nes žemę jau nusižiūrėjo naftos ieškotojai. Bėdos pasipila kaip iš gausybės rago, bet Elai padės karo veteranas Frenkas...

 

Yra filmų, kuriuos galiu žiūrėti dešimtis kartų. Pirmiausia tai Franšois Truffaut filmai. Neabejoju, kad Jūs, mieli skaitytojai, taip pat jau ne kartą pažiūrėjote 1976 m. Truffaut „Kišenpinigius“ (LTV2, 14 d. 19.45), bet, ko gero, apie vaikus ir vaikystę niekas dar nesukūrė geresnio filmo. LTV „Elito kinas“ pratęs Erico Rohmero „Keturių metų laikų“ ciklą. 18 d. 23.15 mūsų laukia subtilioji „Vasaros pasaka“ (1996). Tai pasakojimas apie jaunuolį, kuris atostogauja pajūryje ir laukia atvykstančios savo merginos. Laukdamas jis susipažįsta su dar dviem gražuolėmis. Ką iš tikrųjų pasirinks Gasparo širdis?

 

Jūsų -Jonas Ūbis

 

 

„7 meno dienos“ Nr.10 (839), 2009-03-13

Versija spausdinimui

Komentarai

KhWGeEoDNh, 2012-03-15 23:19

That's an inventive ansewr to an interesting question

EfPLBQjGuay, 2011-10-23 14:02

Most help articles on the web are inaccurate or inochreent. Not this!

M.U., 2009-03-18 17:56

Man labai patinka Jusu televizijos filmu apzvalgos.Kazkada,pries beveik desimti metu, kai man buvo dar tik septyniasdesimt, o sis savaitrastis buvo siektiek pigesnis,as prenumeruodavau, arba pirkdavau ....Nesu labai intelektuali, todel nevisus straipsnius "ikasdavau'....As dar tik mokausi siuo irenginiu naudotis, siektiek ismokau "panarsyti" ir pirmiausia puoliau ieskoti "Septyniu meno dienu"Visai nesitikejau pamatyti ta neuzmirstama Jona Ubi...Kas Jus bebutumete, ar "yte", ar "iene", ar "is" , zinokite, kad dar gyvena tokia sena, na, ne sena,bet gerkai senstelejusi moteris, kuriai "Jonas Ubys" sukelia labai daug geru emociju, o svarbiausia, as dabar ir vel, kaip mano ankstyvos senatves laikaisjgalesiu skaityti Jusu apzvalgas ir, neslepsiu, jomis naudotis, renkantis filmus...Tikriausiai padariau begalias klaidu, nes dar tik mokausi...Sekmes...

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti