Gruzinų šešėlių teatras Lietuvoje

7MD informacija
Gruzijoje yra ne tik pirštų teatras, pernai aplankęs Lietuvos miestus, bet ir unikalus rankų šešėlių teatras pavadinimu „Budrugana-Gagra“. Savo spektaklius kūrėjai skiria žiūrovams nuo „šešerių iki šimto šešerių“ metų - ypatingo pasiruošimo suprasti nereikalaujantys vaidinimai užburia netikėtais reginiais.

„Budrugana“ trupė buvo įkurta 1985 metais. Jai vadovauja žinomas Gruzijos menininkas, aktorius ir režisierius Gela Kandelakis. 1991-aisiais, Gruzijai atgavus nepriklausomybę, teatras „Budrugana“ ėmė keliauti po svečias šalis ir dalyvauti tarptautiniuose festivaliuose. Šota Rustavelio kino ir teatro akademijos studentai 1993 m. stebėjo pirmuosius Kandelakio šešėlių trupės spektaklius ir užsikrėtę tokia teatro forma nusprendė kartu su režisieriumi suburti naują komandą. Teatras pakeitė pavadinimą ir tapo „Budrugana-Gagra“.

 

Nauji aktoriai pasuko kiek kitokia kryptimi - jiems svarbiau aplankyti vaikus, gyvenančius sunkiai pasiekiamose vietovėse, o savo spektaklius laikyti labiau labdaringa veikla, nei siekti lengvo uždarbio. Anot teatro kelionės į Lietuvą sumanytojos Lietuvos kultūros atašė Ukrainoje ir Gruzijoje Gabrielės Žaidytės, jai norėjosi, kad šį unikalų teatrą pamatytų ir mūsų žiūrovai.

 

Profesorius Gela Kandelakis - tai garsaus gruzinų režisieriaus Otaro Joselianio filmo „Gyveno kartą strazdas giesmininkas“ aktorius. Dabar jis yra įkūręs kino studiją „Kvali“ ir „Kvali XXI“, stato vaidybinius, dokumentinius ir animacinius filmus. Kartu su teatru į keliones imamos ir Kandelakio kino juostos. Kovo pradžioje kino centre „Skalvija“ žiūrovai pamatys naują dokumentinį režisieriaus filmą „0,0047% žemės“.

 

Šešėlių teatro „Budrugana-Gagra“ repertuarą sudaro per šešiasdešimt spektaklių. Lietuvoje trupė parodys spektaklius „Meškiukas Lazaras“, „Atsikvėpk valandėlę“, „Papagena ir Papagenas“, „Garsiai, Mambo!“. Režisierius ir aktoriai žiūrovams yra pažadėję staigmenų. Visi spektaklių personažai yra kuriami rankomis, tad Kandelakio teatrui nereikia įmantrių dekoracijų - pakanka marškos, kelių prožektorių ir muzikos. Svarbiausia jiems - žiūrovai ir jų atvira širdis.

 

Teatro spektakliai vyks vasario 28 d., šeštadienį, Vilniaus „Keistuolių“ teatre. Gelos Kandelakio filmų vakaras ir susitikimas vyks kovo 2 d., pirmadienį, Vilniaus „Skalvijos“ kino centre.

 

„7md“ inf.

 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.