„Tango klasikos“ pristatymas

7MD informacija

Vasario 19 d. Vilniaus rotušėje jaukiu kameriniu koncertu buvo pristatyta jau antra šį mėnesį jaunų muzikantų naujai pasirodžiusi kompaktinė plokštelė. Šį kartą - smuikininko Vilhelmo Čepinskio ir jo vadovaujamo styginių orkestro „Camerata Klaipėda“. Greitai savo gyvavimo penkmetį švęsiantis ansamblis neseniai išleido pirmąją plokštelę, pavadintą „Tango klasika“, ir šiuo metu rengiasi antrajai. „Tango klasiką“ sudaro įvairūs argentiniečių kompozitoriaus Astoro Piazzollos kūriniai, kuriuos aranžavo ir „Camerata Klaipėda“ orkestro sudėčiai pritaikė V. Čepinskis.

 

Pristatymo vakaro metu buvo galima išgirsti keletą kompozicijų iš naujosios plokštelės, tarp kurių - A. Piazzollos „Keturi metų laikai Buenos Airėse“ bei „Koncertas kvintetui“. Taip pat šventiniame koncerte skambėjo ir XVIII-XIX a. bei XX a. pradžios kūriniai, tapę savotiška įžanga į tango šokį ir A. Piazzollos kūrybą. Išties sunku įžvelgti sąsajas tarp W.A. Mozarto „Užburtosios fleitos“ ir A. Piazzollos kūrybos, bet šis perėjimas virto savita muzikine kelione per laikus, kūrinius, šokio tradicijas. Solistai Edmundas Seilius (tenoras) ir Kristina Zmailaitė (sopranas), pirmojoje, vokalinėje vakaro dalyje atlikę Tamino ir Paminos arijas iš W.A. Mozarto operos „Užburtoji fleita“, Hanos ir Danilos arijas iš F. Leharo operetės „Linksmoji našlė“ ir kt., ne tik puikiai dainavo, bet ir vaidyba įkūnijo personažus, sužavėjo klausytojus nuoširdumu, balso tembrais ir vidine šiluma. Lyrinės arijos itin tiko K. Zmailaitės vokalinėms galimybėms, dainininkė pademonstravo subtilų, puikiai valdomą balsą. Taip pat įspūdingai nuskambėjo E. Seiliaus atlikta P. Tosti neapolietiško stiliaus daina „Idealas“, atskleidusi dainininko balso spalvinių galimybių paletę.

 

Antroji vakaro dalis buvo skirta tango šokiui ir garsiojo tango kūrėjo A. Piazzollos kompozicijoms. Orkestras, rodos, dar labiau atgijo, grieždamas su neregėta energija ir polėkiu. Kūriniai nuskambėjo žaismingai ir kartu jausmingai; ilgesys, aistra, laisvės proveržis, kančia - visa susiliejo į darnią visumą, sukuriant stiprią bendrą emociją.

 

Vakaro „Tango klasika“ metu per įdomias, neretai netikėtas sąsajas muzikantams pavyko atskleisti įdomią šio žanro metamorfozę nuo paprasto, vulgaroko gatvės šokio iki subtilios, koncertinės, klausymui skirtos muzikos, jau virtusios klasika.

 

G. R.

 

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.