Artėja festivalis „Šeršėliafam“

7MD informacija
Kovo 6 d. „Skalvijos“ kino centras pakvies į jau ketvirtą kartą rengiamą tarptautinį moterų filmų festivalį „Šeršėliafam“.

Režisūra paskutiniais dešimtmečiais jau nebėra „vyriška“ profesija, tad moterų filmai sudaro svarbią kino dalį. Ją atspindės ir skirtingos festivalio programos. Festivalį atidarys Prancūzijoje gyvenančios ir kuriančios lietuvės Alantės Kavaitės filmas „Laiko garsai“ („Ecoute les temps“, 2007). Tai ne viename tarptautiniame festivalyje apdovanotas trileris, kurio herojė - garso režisierė, įrašinėjanti paslaptingus seno namo garsus. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė Emilie Dequenne, išgarsėjusi Kanų festivalio „Auksine palmės šakele“ apdovanotame brolių Dardenne'ų filme „Rozeta“. Vilniaus žiūrovams filmą pristatys režisierė, kurią ne vienas prisimena iš Raimundo Banionio filmo „Džiazas“.

 

Pagrindinę festivalio programą sudarys vaidybiniai ir dokumentiniai filmai iš įvairių šalių - Bosnijos ir Hercegovinos (Aidos Bregič „Sniegas“ sulaukė itin palankių tarptautinės kritikos vertinimų), Prancūzijos, Palestinos (Annemarie Jacir „Jūros druska“), Kanados (filmą „Mama išėjo į kirpyklą“ sukūrusi Léa Pool laikoma feministinio kino klasike), Ispanijos (Gracios Querejetos „Septyni biliardo stalai“), Švedijos (Agnetos Fagerstom-Olsson „Black Island“ seserys“) ir kitų šalių.

 

Šioje programoje ypatingą vietą užima 2008 m. sukurtas dokumentinis Mašos Novikovos filmas „Ana - septyneri metai fronte“. Filmo herojė - rusų žurnalistė Ana Politkovskaja. Ji buvo nužudyta Maskvoje 2006 metais. Filmo režisierė, šiuo metu Nyderlanduose gyvenanti Maša Novikova kovo 8 ir 9 d. Vilniaus „Skalvijos“ kino centre pati pristatys savo darbą kino žiūrovams.

 

Festivalio puošmenos - dvi retrospektyvos. Pirmoji „Moters portretas - aktorė Eugenija Pleškytė“ skirta lietuvių kino žvaigždei, kurios filmus matė ir aktorės grožiu žavėjosi kelios žiūrovų kartos. Festivalio rengėjai iš gausios aktorės filmografijos atrinko 7 filmus, atspindinčius įvairias aktorės talento briaunas. Tarp jų - aktorės kino debiutas Raimondo Vabalo ir Arūno Žebriūno filme „Kanonada“ (1961), 1976 m. Rusijoje kurta „Grynai angliška žmogžudystė“ (rež. Samsonas Samsonovas), kur aktorei teko anglų aristokratės vaidmuo, Algimanto Puipos „Velnio sėkla“ (1979) ir kt.

 

Prancūzų režisierė Agnés Varda yra viena svarbiausių prancūzų Naujosios bangos kūrėjų. Be jos filmų „Miestelis Le Pointe Courte“ (1954) ir „Kleo nuo 5 iki 7“ (1961) šiuolaikinis prancūzų kinas neįsivaizduojamas. Retrospektyvos žiūrovai pamatys įvairių žanrų vaidybinius, dokumentinius, trumpametražius Varda filmus. Juos sieja pirmiausia labai asmeniškas kūrėjos požiūris į pasaulį, intymi gaida, išpažinties momentas ir unikalus požiūris į tikrovę, mat pirmoji Varda profesija - fotografė. Retrospektyvoje bus parodyti ir du filmai, skirti režisierės vyrui - garsiųjų „Šerbūro lietsargių“ kūrėjui Jacques'ui Demy. Tai „Žako iš Nanto“ (1991) ir „Jacques'o Demy pasaulis“ (1995) bei autobiografinė juosta „Agnés paplūdimiai“ (2008).

 

Festivalio žiūrovų Vilniuje laukia ir staigmenos. Kas 25 žmogus, perkantis bilietus į festivalio filmus, gaus dovanų vieną iš leidyklos „Svajonių knyga“ išleistų knygų.

 

Šiemet festivalis atkeliaus ir į kitus Lietuvos miestus: nuo kovo 13 d. festivalio filmai bus rodomi Nidos kultūros ir informacijos centre „Agila“, nuo kovo 14 d. - Palangos klube „Ramybė“, nuo kovo 20 d. - Panevėžio kultūros centre „Garsas“, o nuo kovo 24 d. - Ukmergės kultūros centre.

 

Pagal rengėjų inf.

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.