Vargonų muzikos koncertas

7MD informacija
Vasario 21 d. 18 val. Vilniaus universiteto šv. Jonų bažnyčioje, o vasario 22 d. 16 val. Kauno šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje koncertuos visame pasaulyje garsus vargonininkas iš Prancūzijos Kurtas Luedersas.

K. Luedersas yra Paryžiaus šv. Dvasios reformatų bažnyčios vargonininkas, moko vargonavimo Plaisir konservatorijoje (Prancūzija), yra Sorbonos universiteto muzikos dėstytojas. Jis baigė Jeilio koledžą (JAV), „Schola Cantorum“ ir Sakralinės muzikos institutą bei Sorbonos universitetą Paryžiuje. Tarp jo vargonų mokytojų buvo ir žymusis prancūzų vargonininkas bei kompozitorius Maurice'as Duruflé.

Savo koncertuose, įrašuose, paskaitose, meistriškumo kursuose ir straipsniuose K. Luedersas daugiausiai gilinasi į XIX a. vargonų estetiką ir repertuarą, o jo koncertuose Vilniuje ir Kaune skambės reti ir Lietuvos vargonų muzikos mėgėjams mažai pažįstami XVI a. ispanų vargonininko ir kompozitoriaus Juano Bautistos Cabanilleso, įtakingų XIX a. prancūzų vargonininkų ir kompozitorių - Alexanderio Guilmant, Alexandre'o Pierre'o Franšois Boely, Samuelio Rousseau ir Georges'o Kriegerio - kūriniai. Į koncerto programą atlikėjas įtraukė ir keletą savos kūrybos kompozicijų.

K. Luederso koncertai yra VU Kultūros centro rengiamo koncertų ciklo, skirto Tarptautiniams vargonų metams (2008-2009) paminėti, dalis.

© "7 meno dienos". Visos teisės saugomos.